Sammanfattning
Vänsterpartiet anser att försvaret av en generös flyktingpolitik nu är viktigare än någonsin. Samtidigt understryks kraftigt vikten av att intensifiera arbetet med att undanröja orsakerna till flykt, särskilt vapenexporten där det finns fog för svensk självkritik.
I motionen framförs kritik mot EG/EU:s allt större slutenhet mot flyktingar och andra skyddsbehövande som senast manifesterades vid toppmötet i Edinburgh. Vänsterpartiet kräver att regeringen inom ESK och Europarådet verkar för att Genèvekonventionen kompletteras och att en alleuropeisk överenskommelse träffas för att hjälpa de nya stora flyktingskarorna i Europa.
Det framhålls också att Sverige i de kommande medlemskapsförhandlingarna inte får göra avkall på landets möjligheter att även som medlem kunna bedriva en human och solidarisk flyktingpolitik.
I motionen krävs också en kraftig bantning av Statens invandrarverk, att asylprövningen förs över till domstolsliknande asylprövningsnämnder och överförande av flyktingmottagandet till kommunerna.
I övrigt innehåller motionen ett antal krav för att förbättra rättssäkerheten i asylprövningen och göra flyktingmottagandet mänskligare.
Vänsterpartiet anser att vi i Sverige i förhållande till vår levnadsstandard, vår inkomst per capita, våra demokratiska traditioner och arbetarrörelsens grundläggande värderingar om internationell solidaritet skall ha en generös flyktingpolitik. Vi anser att detta nu är viktigare än någonsin.
I samband med förverkligandet av en generös och human flyktingpolitik sätts grundläggande värderingar, som humanism, medmänsklighet och alla människors lika värde, på prov.
Att det i dag finns ca 15--20 miljoner människor på flykt utanför sina hemländer och nästan lika många i flyktingläger inom länder, är ett världsproblem. Arbetet med att undanröja flyktens orsaker borde därför högprioriteras både internationellt och nationellt.
Insatser för att förebygga uppkomsten av flyktingströmmar
I regeringens skrivelse om flykting- och invandrarpolitiken understryks behovet av att angripa grundorsakerna till flykt. Regeringen påpekar att det finns en nära koppling till demokrati, respekt för mänskliga rättigheter, fredliga lösningar på konflikter och den ekonomiska och sociala utvecklingen i de berörda länderna.
Det är bra att biståndet ges en ökad inriktning och utformning i syfte att främja demokrati och mänskliga rättigheter. Däremot anser vi naturligtvis inte att det är bra att biståndet skärs ned, det rimmar illa med regeringens deklarerade insikt om grundorsakerna till flyktingströmmarna.
Krig och väpnade konflikter är huvudorsak till flykt. Det mest slående sambandet vid betraktande av världens flyktingsituation är den mellan vapenexport och flyktingar. Ett stort ansvar vilar på det internationella samfundet och enskilda länder att begränsa vapenhandeln. Här finns dock fog även för svensk självkritik.
Den svenska sektionen av Amnesty International har påpekat att svensk export av vapen och ammunition för militärt bruk nära nog femdubblades under åren 1983-- 1989. De länder som Sverige exporterade mest vapen till 1987--1989 var kända av Amnesty International för övergrepp mot grundläggande mänskliga rättigheter.
Vänsterpartiet anser att den enda försvarbara linjen när det gäller svensk vapenexport är en successiv och snabb avveckling.
Länder med brist på demokrati och mänskliga rättigheter, som innebär förföljelse av religiöst och politiskt oliktänkande och förtryck av etniska minoriteter, medverkar också till stora flyktingströmmar.
Vänsterpartiet anser att förutom ett mycket aktivt arbete i internationella fora för att påverka dessa länders demokratiutveckling, bör aspekten på mänskliga rättigheter även spela en aktiv roll i svensk handelspolitik.
Brister i den ekonomiska och sociala utvecklingen kan ge upphov till migrationsströmmar. Orsakerna till denna utveckling är komplicerade och mångfasetterade. Men utan tvekan spelar det ojämna handelsutbytet och u-ländernas skuldkris en viktig roll. Bl a för att förebygga migrationsströmmar bör Sverige verka för ett omedelbart skuldbetalningsmoratorium följt av en avskrivning av u- ländernas skulder.
Europa och flyktingpolitik
I Europa är återigen miljoner människor på flykt undan krig, politisk förföljelse och etniska utrensningar. Denna tragiska verklighet medför nu som på 30-talet att allt fler länder inför en restriktivare flyktingpolitik. Utrymmet för humanitet och solidaritet krymper.
EG:s samarbete på det flykting- och invandrarpolitiska området, som det senast manifesterades vid Europeiska Rådets möte i Edinburgh, inger farhågor om en hållning av en allt större slutenhet mot flyktingar och andra skyddsbehövande. Europeiska Rådet föreslår att direktavvisningar av asylsökande skall ske i en större omfattning än som nu sker.
Bl.a. sägs att om man anser att det finns möjlighet för den asylsökande att få skydd i en annan del i det egna landet, skall det vara skäl för direktavvisning. Det är alarmerande att en så komplicerad fråga anses kunna avgöras summariskt direkt vid gränsen. Oroande är även att man är beredd att inleda ett samarbete mellan stater om att upprätta gemensamma listor över s.k. säkra länder i vilka man anser att ingen risk för förföljelse föreligger.
Genom ett sådant förfaringssätt är risken uppenbar att man också avlägsnar sig från den grundläggande regeln om individuell prövning. Schengen- och yttergränskonventionens bestämmelser om visumtvång och sanktioner mot transportbolag leder till att de som behöver fly hindras från att lämna sina hemländer. De nödställdas livlinor skärs av.
Om man inte lyckas utarbeta ett alleuropeiskt godtagbart flyktingsamarbete där EG ingår, bör regeringen i förhandlingar om ett svenskt medlemskap i EG/EU inte göra avkall på Sveriges möjligheter att även som medlem kunna bedriva en human och solidarisk flyktingpolitik.
Vänsterpartiet anser att Sverige i lämpligt forum, ESK eller Europarådet, bör verka för:att vi i Europa, liksom är fallet i andra världsdelar, utarbetar en kompletterande konvention till Genèvekonventionen,att en alleuropeisk överenskommelse utarbetas som gör det möjligt att snabbt och på ett bra sätt hjälpa stora flyktingskaror.
Överenskommelsen bör innehålla regler om upprättande av flyktingläger, fördelning av kostnaderna, återflyttning eller om detta inte är möjligt hur flyktingarna skall fördelas mellan länder.
Även andra orsaker kan innebära att stora människomassor snabbt måste förflyttas, exempelvis ett haveri i ett kärnkraftverk.
Svensk flyktingpolitik
Beroende på den verklighet vi nu bevittnar med sönderfall i stora delar av Europa där hänsynslösa politiker piskar fram en nationalistisk renässans, drivs åter miljontals människor på flykt. Även till vårt land har det under det senaste året kommit lika många flyktingar som det gjorde efter andra världskriget.
Man kan och man ska debattera flyktingpolitikens olika problem i syfte att förbättra både lagar, rättssäkerhet, mottagning och avvisning m.m. Men man får aldrig beskriva människor som problem, de har problem men får inte betraktas som problem.
Statens invandrarverk
Trots högt ställda ambitioner har flyktingmottagandet och invandrarpolitiken i väsentliga avseenden fungerat dåligt.
Statens invandrarverk har utvecklats till en illa fungerande byråkratisk koloss. Flyktingmottagandet har omgärdats med ett övermått av regler och förordningar. De asylsökande har isolerats från samhället genom att placeras i förläggningar i en passiviserande och nedbrytande sysslolöshet. Nu har en del idéer presenterats om hur dessa mönster skall kunna brytas i utredningar som blivit klara under de senaste två åren. Och en ny större utredning skall påbörjas inom kort.
Vänsterpartiets uppfattning är att Invandrarverket bör bli föremål för en kraftig nedbantning. Asylprövningen bör föras över till fristående asylprövningsnämnder. Ansvaret för olika invandrarpolitiska sakfrågor bör helt föras över till det departement frågan hör under.
Mottagandet av asylsökande bör flyttas över till kommunerna. De kommuner som tar emot de nya invandrarna har också byggt upp en fungerande organisation och skulle därför även kunna ta emot asylsökande under utredningstiden. Det har varit och är förödande för flyktingmottagningen att beslut om inrättande av förläggningar har skett genom avtal mellan Invandrarverket och fastighetsägare. Fördelarna med att kommunerna tar över ansvaret för flyktingmottagandet är:
att besluten kommer närmare kommunens invånare,
att insynen i verksamheten blir bättre,
att medverkan av ortens frivilligorganisationer kan stärkas,
att tillfälliga arbetsmöjligheter eller meningsfulla sysselsättningar lättare kan organiseras och att en vi-känsla kring flyktingmottagningen kan skapas.
Vi är dessutom övertygade om att det innebär rationaliseringsvinster beträffande administrationskostnaderna och att även verksamhetskostnaderna blir lägre. Kommunerna erhåller idag ersättning för kostnader för flyktingmottagandet och ersättningen för mottagandet av asylsökande kan skötas av samma administration. Även förläggningsverksamheten blir billigare i kommunal regi än vad Invandrarverkets upphandling av förläggningskapacitet varit.
Avvisning med omedelbar verkställighet
Av Invandrarverkets statistik framgår att närmare 40 procent av dem som söker asyl blir föremål för beslut om avvisning med omedelbar verkställighet. Det är en uppseendeväckande stor andel och förhållandet väcker oro med tanke på att detta förfarande saknar flera viktiga rättssäkerhetsgarantier. Det bör bli en av uppgifterna för den kommande utredningen att granska praxis på detta område.
Muntlig handläggning
Invandrarverket har som en följd av övertagandet av ansvaret för asylutredningar från polisen 1 juli 1992 i ökad utsträckning börjat tillämpa utlänningslagens bestämmelser i 11 kap 1
§ om muntlig handläggning.
Tillämpningen inskränker sig dock till det första utredningstillfället. Den asylsökande som på ett senare stadium begär muntlig handläggning får nästan alltid avslag på sin begäran. Det är därför nödvändigt att rätten till muntlig förhandling hos Invandrarverket och utlänningsnämnden görs ovillkorlig.
Asylnämnder
Invandrarverkets handläggning av tillståndsfrågor i asylärenden har under många år utsatts för en mycket hård kritik. Handläggningen har varit undermålig och rättssäkerheten har eftersatts på ett helt oacceptabelt sätt. JO har ifrågasatt om inte Invandrarverket i sin tillämpning av utlänningslagen har brutit mot 1 kap. 1 § 3 stycket regeringsformen som lyder: ''Den offentliga makten utövas under lagarna.''
Bristerna i asylhanteringen har kunnat utnyttjas av flyktingfientliga organisationer och partier för att ifrågasätta asylrätten.
Vänsterpartiet föreslår att fortsättningsvis endast klara fall och rutinärenden skall prövas av Invandrarverket. Asylnämnder bör inrättas i de fyra regionerna som första instans. Asylnämnderna bör fungera under domstolsliknande former med muntlig förhandling och större öppenhet. En sådan ordning bör då även leda till att färre ärenden överklagas.
Praxis i asylbedömningen
Invandrarverket har hittills inte uppdaterat den redovisning av praxis i asylärendebedömningen som publicerades våren 1991, sju år efter det att riksdagen beslutade därom. Vid förfrågan har man från verket uppgivit att arbetet med praxisredovisningen lagts ned på grund av att den tjänsteman som ansvarade för detta fått andra arbetsuppgifter. Denna förklaring kan inte godtas.
Det är oerhört viktigt för den demokratiska insynen att praxis finns tillgänglig för oss politiker som har yttersta ansvaret för rättssäkerheten, men även viktigt att press och allmänheten har möjlighet till insyn.
En praxisredovisning bör finnas från alla nivåer av asylbesluten från första instans, från överklagningsinstansen och från regeringen. Att även regeringen publicerar sin praxisredovisning anser vi vara nödvändigt eftersom det är regeringsbesluten som skall styra praxisutvecklingen på de andra två nivåerna.
Förordnande av offentligt biträde
Redan när rätten att förordna offentligt biträde i asylärenden 1989 flyttades från rättshjälpsnämnden till Invandrarverket uttryckte det föredragande statsrådet principiella betänkligheter mot omorganisationen. Det har visat sig att dessa farhågor var befogade, bl. a. har JO konstaterat allvarliga brister i verkets handläggning av frågor som gällt förordnanden av offentligt biträde. Undersökningar har dessutom visat att vissa jurister ensidigt gynnats med många förordnanden medan erfarna flyktingadvokater mycket sällan kommit i fråga. Denna ordning har i sin tur inneburit att biträdesinlagor i alltför många fall varit av dålig kvalité och därmed förlängt ärendehanteringen.
Vänsterpartiet anser att uppdraget att förordna offentligt biträde skall återföras till rättshjälpsnämnden.
Förvar och uppsikt av flyktingbarn
Reglerna om förvar av flyktingbarn som infördes av den socialdemokratiska regeringen medförde som vi då förutsåg en kraftig ökning av antalet barnförvar. De senast införda reglerna som trädde i kraft 1 januari 1993 innebär en begränsning av möjligheten att ta barn i förvar jämfört med den tidigare bestämmelsen.
Vänsterpartiet anser emellertid att den enda godtagbara lösningen är ett totalförbud mot barnförvar. Den nya regeln om uppsikt i 6 kap. 5 § 3 stycket utlänningslagen kan inte godtas.
Det socialförsäkringsutskottet anfört i sitt betänkande om tillämpningen av uppsiktsregeln är mycket oprecist och svårtolkat. Exempelvis kan uppsikten vid en prövning komma att betraktas som ett frihetsberövande vid en tolkning av den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. Det går inte heller att få frihetsberövandet prövat av domstol.
En värdig avvisning
En värdig avvisning efter beslut om avslag på en asylansökan är lika viktig som en värdig flyktingmottagning. Många hårresande uppgifter om omänsklig behandling och rena övergrepp vid avvisningar har alltför ofta rapporterats. Dessa missförhållanden tror vi leder till onödigt kostsamma avvisningar både ekonomiskt och mänskligt.
Behovet av att utarbeta fungerande regler och rutiner för hur avvisning bör ske är mycket angeläget. Att det också behövs kunniga och engagerade personer i samverkan med den som skall avvisas är också uppenbart. Även detta bör ges den kommande utredningen att utarbeta förslag om.
Viseringsreglerna
De mycket hårda viseringsregler som Invandrarverket införde 1987 och 1990 för bl. a. medborgare från Iran och Bangladesh gäller fortfarande. Självfallet har de under denna tid förorsakat många familjetragedier. Invandrarverkets bestämmelser har utsträckts till att gälla allt fler länder och har nu tillämpats för några länder i sex år.
Reglerna motiverades ursprungligen med hög ''avhoppsfrekvens'' för besökare från vissa länder. Några aktuella sådana siffror har inte redovisats. Om riksdagen också under sådana förhållanden fortsättningsvis tänker godta Invandrarverkets tillämpning av reglerna för besöksvisering kan det ifrågasättas om riksdagens riktlinjer från 1983/84 verkligen ligger fast.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att riktlinjerna från 1983/84 om besöksvisering bör tillämpas och att avvikelser endast får ske efter noggrann prövning och beslut av regeringen samt omprövas efter en förutbestämd tid.
Återvandring
Det anses allmänt att frivillig återvandring till hemlandet, när det finns förutsättningar för detta, ofta är den bästa lösningen för flyktingen. Sverige har en mycket rudimentär återvandringspolitik.
Det bör bli en viktig uppgift för den kommande utredningen som nu tillsatts att undersöka vilka åtgärder som bör vidtas för att stärka stödet till återvandring.
Familjeåterförening
Missförhållanden råder i dag på familjeåterföreningsområdet. Väntetiderna för att få tid för en anknytningsintervju uppgår till ca sex månader på ambassaden i Nairobi och Addis Abeba.
Verkligheten kan se ut som i följande exempel:
En somalisk man sökte asyl i Sverige i mitten av 1990. Hans hustru och barn vistas under mycket svåra förhållanden i ett flyktingläger i Kenya. Mannen får permanent uppehållstillstånd i slutet av 1992. Då kan hustru och barn beställa tid för intervju på ambassaden i Nairobi. Väntetiden för intervjun är sex månader.
När Invandrarverket får handlingarna från Nairobi begär man av polisen att göra en anknytningsintervju av mannen. Om det är i Stockholm, Göteborg eller Malmö tar detta ca sex månader.
Till detta kommer invandrarverkets egen handläggning som också tar ca sex månader. Det betyder att familjen kan återförenas först efter ca fyra års separation. Vad det sen betyder i psykiskt lidande, oförmåga att tillgodogöra sig SFI-undervisning eller att utföra arbete och anpassa sig till det svenska samhället är lätt att förstå.
Förfarandet vid familjeåterförening måste ses över med målet att förkorta handläggningstiden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Sverige har en generös flyktingpolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en successiv avveckling av svensk vapenexport,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett skuldbetalningsmoratorium och en allmän avskrivning av u-ländernas skulder,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges krav vid förhandlingar om ett svenskt EG/EU-medlemskap,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges inställning till flyktingfrågor i ESK och Europarådet,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag om kraftig nedbantning av Statens invandrarverk,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om asylprövningsnämnder,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförande av flyktingmottagandet till kommunerna,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avvisningar med omedelbar verkställighet,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan ändring av utlänningslagen att ovillkorlig rätt till muntlig förhandling föreligger både hos Invandrarverket och Utlänningsnämnden,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om publicering av praxis,
12. att riksdagen hos regeringen begär förslag om överförande av rätten att utse offentligt biträde i utlänningsärende till rättshjälpsmyndigheten,2
13. att riksdagen hos regeringen begär förslag om totalförbud mot förvarstagande av barn,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en värdig verkställighet av avvisningar,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpning av besöksviseringsreglerna i enlighet med 1983/84 års riktlinjer,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förbättrad återvandringspolitik,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handläggningen av familjeåterföreningsärenden.
Stockholm den 22 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) 1 Yrkandena 2--4 hänvisade till UU 2 Yrkande 12 hänvisat till JuU