Den ändring av utlänningslagen som riksdagen antog i december 1992 innebär att barn, om vilka det beslutats om utvisning, även fortsättningsvis i vissa fall skall kunna tas i förvar. Visserligen sägs det i lagen att barnet inte får skiljas från en av sina vårdnadshavare, men regeln är inte absolut eftersom det ändå blir tillåtet att förvarstaga barn, vilka saknar vårdnadshavare här i riket.
Detta förhållande är djupt otillfredsställande. Det kan inte anses vara humanitärt att taga i förvar ensamma barn. Även om givetvis samhället måste kunna vidtaga åtgärder för att avvisa dem som inte kan få stanna i vårt land, måste detta ske på ett mer tillfredsställande sätt. I stället bör andra åtgärder prövas. En möjlig utväg är uppsikt och i mer svåra fall någon form av kvalificerad uppsikt som medel för verkställighet.
Att göra de rätta avvägningarna då det gäller att hitta lämpliga medel vid avvisningar av flyktingar är givetvis svårt. Detta får dock inte leda till att medel används som av många kan upplevas som inhumana.
Överhuvud taget är det inte tillfredsställande att barn skall få tas i förvar. Det innebär ändå en inlåsning, som inte är acceptabel. Även då vårdnadshavare medföljer bör uppsiktsinstitutet därför användas.
Dessutom finns möjligheten till hämtning. I samband med en verkställighet kan vederbörande hämtas och föras till den plats där verkställigheten skall ske. I samband med hämtning blir möjligheten till uppsikt och kvalificerad uppsikt mycket större.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förbud mot att ta barn i förvar som inte åtföljs av vårdnadshavare.
Stockholm den 26 januari 1993 Torgny Larsson (s) Hans Göran Franck (s)