Svensk flyktingpolitik -- finns den? När man ser hur regeringen vansköter de frågor som har med invandrar-, invandrings- och flyktingpolitik att göra måste man ställa sig den frågan. Att dagens låt-gå-politik kan få fortsätta är ett bevis på politikernas vanmakt att hantera flyktingfrågan. Att inte vidtaga åtgärder när flyktingströmmar når Sverige under år 1992 som är tre gånger så stora som man beräknat då är det låt-gå-politik. Visst har man vidtagit åtgärder -- men bara naggat problemen i kanten. Åtgärderna har varit små och kraftlösa.
Nu tillsätts en parlamentarisk kommitté för att göra en översyn av ''Invandrar-, invandrings- och flyktingpolitiken''. Att en utredning tillsätts hälsar vi med tillfredsställelse. Tidplanen visar dock att det tar tid innan riksdagen kan fatta beslut på det underlag kommittén kommer att redovisa. Den 1 september 1993 ska en delstudie med en internationell översikt och analys vara klar. Arbetet med de invandrarpolitiska frågorna ska vara avslutat den 1 mars 1994 medan arbetet med invandrings- och flyktingpolitiken skall vara avslutat först den 1 mars 1995!! Men vi kan inte vänta med konkreta åtgärder i flera år. Något måste göras redan nu. Kostnaderna skenar iväg. Vi håller fullständigt på att tappa kontroll över situationen.
Redan under 1993 års första månad ser vi nu exempel på vad driftiga människosmugglare har för avsikter. Man testar det svenska samhällets reaktion genom att låta fiskebåtar och andra småbåtar föra iland asylsökande från fjärran länder. Vind för våg hamnar dessa asylsökande lite var som helst -- i Stockholms skärgård, på Öland, på Gotland och på andra ställen. Den som illegalt söker sig till Sverige ska omedelbart avvisas till sitt ursprungsland eller till närmaste transitland. Vi måste visa vad vi vill. Vi måste ge en tydlig signal. Vi måste sätta stoppa för allt illegalt asylsökande.
Utlänningslagen
Vi anser att den svenska utlänningslagstiftningen ska bygga på 1951 års FN-konvention om flyktingars rättsliga ställning (Genèvekonventionen). Asyl bör endast beviljas den som har ett sådant skyddsbehov som anges i Genèvekonventionen.
Konventionsflyktingar -- internflyktingar
Man talar numera om två flyktinggrupper -- konventionsflyktingar och internflyktingar. Internflyktingar är människor som p g a inbördeskrig, svält och arbetslöshet är på flykt. Dessa måste hjälpas i sitt närområde. Vi hjälper mångdubbelt fler -- officiellt talar man om 11 gånger fler -- om man sätter in internationell hjälp i deras närområde i stället för att låta dem komma hit. Så låt oss bistå på ett sätt som hjälper mångdubbelt fler. Den andra gruppen -- konventionsflyktingar -- bör få komma hit i ett antal som riksdagen bestämmer. När kvoten är fylld -- då sätter vi stopp.
Anhöriginvandring
Anhöriginvandringen bör begränsas till make/maka och deras minderåriga barn. Budgetåret 1991/92 invandrade 20 380 ''nära anhöriga'' men av dessa var endast 7 122 personer anhöriga i form av make/maka, barn. 13 258 var personer som hade annan anknytning.
Med det flyktingbegrepp och det anhörigbegrepp som vi anser ska tillämpas hade flyktingmottagandet under 1991/92 uppgått till 10 994 personer (3 872 + 7 122). Detta hade varit ett flyktingmottagande som vi haft resurser för -- såväl personella som ekonomiska. Det hade varit en politik som fått respons i det svenska samhället.
Anslagsbehov
I budgetpropositionen (11:e huvudtiteln) gör regeringen en bedömning av det förväntade flyktingmottagandet och den förväntade asylprövningen under budgetåret 1993/94. För budgetåret 1992/93 gör regeringen en bedömning att maximalt 80 000 personer kommer att söka asyl. För nästa budgetår bedöms antalet asylsökande komma att uppgå till 30 000--60 000 personer. Vid beräkning av anslagsbehovet för 1993/94 räknar regeringen endast med den lägre nivån d v s 30 000 asylsökande och har för avsikt att återkomma till riksdagen med begäran om ytterligare pengar i kompletteringspropositionen eller den första tilläggsbudgeten. Redan från start vet vi således att de medel som riksdagen anvisar inte kommer att räcka -- såvida inte regeringen vidtar särskilda åtgärder. Sådana särskilda åtgärder skulle kunna vara direktavvisning av illegala asylsökande och av sådana asylsökande som uppenbart saknar skyddsbehov.
Behovet av kommunplatser beräknas av regeringen till 26 000 under innevarande budgetår och till 39 000 under 1993/94. Statens invandrarverk har träffat överenskommelse med kommunerna om ett flyktingmottagande i kommunerna på sammanlagt 22 000 platser. Man avser att träffa avtal för ytterligare 10 000 personer men ändå återstår i så fall 7 000 personer som skulle tvingas bo kvar på förläggning till början av budgetåret 1994/95. Regeringens planering synes mera baserad på förhoppningar än på realism.
Schablonersättningen till kommunerna föreslås höjd till 138 300 kr för vuxna och till 83 100 kr för barn under 16 år. Detta är en höjning med 2 800 kr för vuxna och 1 700 kr för barn. Vi motsätter oss en höjning av schablonen och föreslår i stället en minskning av schablonnivån med 20 %. För att minska kommunernas kostnader vad avser socialhjälp anser vi att riksdagen bort anta det förslag vi tidigare lagt om sänkning av socialbidragsnormen med 80 % för utländska medborgare under deras två första år i Sverige. Regeringen konstaterar att arbetsmarknadssituationen kan komma att innebära ökade socialbidragskostnader för kommunerna. Man konstaterar bara -- man föreslår inte hur problemet ska tacklas. Bördan för skattebetalarna blir allt tyngre.
För att öka inkomsterna till statskassan föreslår regeringen att en särskild uppläggningsavgift skall uttagas för lån till hemutrustning samt att man inte ska bevilja räntefrihet under lånets två första år. Med vilka pengar ska detta betalas? Räntan -- genom flyktingens socialbidrag? Avgiften -- genom avdrag på lånebeloppet med 300 kr?
Ändra politik
Ny demokrati motsätter sig regeringens politik. Vi motsätter oss en planering för upp till 60 000 asylsökande under budgetåret 1993/94. Vi anser att kraftfulla åtgärder måste vidtagas för att begränsa påfrestningarna på vårt asylmottagande. En strikt begränsning till konventionsflyktingbegreppet, en kraftig reducering av anhöriginvandringen, ett införande av skärpta viseringsregler samt stopp för allt illegalt asylmottagande är några åtgärder som regeringen borde vidtaga för att begränsa flyktingströmmarna till Sverige.
160 000 kr per minut
Våra resurser förslår helt enkelt inte. I ett ekonomiskt läge när räntan på vår statsskuld kostar 160 000 kr per minut -- bara räntan -- har vi helt enkelt inte råd att fortsätta låna upp miljardbelopp för att tillfredsställa vår generösa livssyn. Någon ska betala allt detta. Har vi rätt att ge kommande generationer en så orimlig skuldbörda ?
Anslag för budgetåret 1993/94
D 1. Vi anser det angeläget att Statens invandrarverk snabbt arbetar av de balanser på 60 000 ärenden som lär finnas vid budgetårets inledning. Vi bedömer dock att Statens invandrarverk utan vidare kan genomföra rationaliseringar motsvarande 10 % av totalanslaget. Vi föreslår att anslaget till Statens Invandrarverk reduceras till 550 000 000 kr.
D 2. Anslaget ''Förläggningskostnader mm'' är beräknat för 30 000 asylsökande. Man tror att mellan 30 000 och 60 000 kommer att söka asyl ! Den genomsnittliga dygnskostnaden har beräknats till 281 kr/person/dag. Vi anser att dygnskostnaden måste sänkas till mycket lägre nivåer. Man måste också pressa priserna vid upphandling av bostäder och förläggningar. Oprofessionell upphandling kostar samhället miljardbelopp i onödan. Om regering och riksdag fastställer skärpta asylregler går nya signaler ut i Europa. Flyktingströmmarna minskar. Vi föreslår att anslaget reduceras till 3 300 000 000 kr.
D 3. Anslaget ''Åtgärder för invandrare'' bekostar bidrag till olika invandrarorganisationer. Vi föreslår att anslaget reduceras med 30 % till 15 000 000 kr.
D 4. Vi föreslår ingen justering av anslaget'' Överföring av och andra åtgärder för flyktingar mm''. Detta anslag om 269 960 000 kr nyttjas för överföring av kvotflyktingar, återvändanderesor, kommunernas kostnader för kvotflyktingar mm. Invandrarverket har ålagts att planera för överföring av 1 250 kvotflyktingar under 1993/94. Inom ramen för anslaget anser vi att vissa omprioriteringar bör ske. De flyktingar som idag finns i Sverige och som kan förvänta sig ett avslag på sin asylansökan bör få särskilt startbidrag om man väljer att återvända till sitt hemland innan asylprövning skett. Såväl staten som den asylsökande skulle tjäna på förslaget. Invandrarverkets ärendebalanser och förläggningskostnader skulle minska och resurser frigöras samtidigt som flyktingen skulle få en ekonomiskt mycket bättre start i sitt gamla hemland.
D 5. Vi föreslår att anslaget ''Ersättning till kommunerna för åtgärder för flyktingar m m'' reduceras med 60 % och att regeringen således vidtar åtgärder för att begränsa antalet beviljade asylärenden. Regeringen synes under detta anslag ha räknat med 1 800 kvotflyktingar trots att man under anslaget D 4 angivit Invandrarverkets planeringstal till 1 250 personer. Anslaget bör reduceras till 1 700 000 000 kr.
D 6. Anslaget ''Statsbidrag till Stiftelsen Invandrartidningen'' föreslås halverat till 8 000 000 kr.
D 7. Vi föreslår ingen ändring av anslaget ''Ombudsmannen för etnisk diskriminering''. Anslaget uppgår till 3 829 000 kr.
D 8. Anslaget ''Lån för hemutrustning för flyktingar m fl'' bör reduceras med 25 %. Vi föreslår en sänkning av lånenivåerna. Anslaget bör reduceras till 70 000 000 kr.
D 9. Anslaget till ''Utlänningsnämnden'' bör reduceras med 25 %. Vi föreslår förenklad ärendehantering samt förbud att med nya argument få sitt ärende prövat gång på gång i samma instans. Samhällskostnaderna för överklagningsrätten är orimligt stora. Vi föreslår en anslagsreducering till 40 000 000 kr.
D 10. Vi föreslår ingen justering av anslaget ''Internationell samverkan inom ramen för flykting- och migrationspolitiken mm''. Regeringen föreslår ett anslag på 2 000 000 kr.
D 11. Vi föreslår inte heller någon ändring av anslaget ''Åtgärder mot främlingsfientlighet och rasism'' men vi förväntar oss konkreta åtgärder för att motivera anslagets storlek. Anslaget uppgår till 10 000 000 kr.
Ny demokrati föreslår att regeringen vidtar åtgärder som reducerar anslagsbehoven till de nivåer vi angivit. Det totala anslaget för ''Invandring m m'' föreslås reducerat med 5 813 217 000 kr till 5 968 789 000 kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Statens invandrarverk för budgetåret 1993/94 anvisar 550 000 000 kr,
2. att riksdagen till Förläggningskostnader m.m. för budgetåret 1993/94 anvisar 3 300 000 000 kr,
3. att riksdagen till Åtgärder för invandrare för budgetåret 1993/94 anvisar 15 000 000 kr,
4. att riksdagen till Ersättning till kommunerna för åtgärder för flyktingar m.m. för budgetåret 1993/94 anvisar 1 700 000 000 kr,
5. att riksdagen till Statsbidrag till Stiftelsen Invandrartidningen för budgetåret 1993/94 anvisar 8 000 000 kr,
6. att riksdagen till Lån till hemutrustning för flyktingar m.fl. för budgetåret 1993/94 anvisar 70 000 000 kr,
7. att riksdagen till Utlänningsnämnden för budgetåret 1993/94 anvisar 40 000 000 kr.
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Lars Moquist (nyd)