Utgångspunkten för svensk flyktingpolitik är att de personer som är i behov av skydd undan förtryck och förföljelse ska garanteras en fristad här i landet. För oss är detta en självklar hållning som vi inte ska tumma på. Vi är också övertygade om att denna flyktingpolitik har en god förankring hos det svenska folket.
Under de senaste åren har nästan all utomnordisk invandring till Sverige bestått av flyktingar och anhöriga till personer som redan finns här i landet. Endast i undantagsfall beviljas personer uppehållstillstånd i Sverige av arbetsmarknadsskäl. Dessa uppehållstillstånd är tidsbegränsade, men kan förlängas. Vid bedömningen om tillståndet ska förlängas, synes det inte ha någon avgörande betydelse, om familjen i fråga har sin försörjning tryggad eller inte. Kort sagt -- även familjer där bägge makarna har fast arbete i Sverige kan få nej på begäran om förlängt uppehållstillstånd.
I många fall återvänder de som kommer till Sverige för att arbeta av fri vilja till sitt hemland, när uppehållstillståndet går ut. I andra fall har familjerna blivit så integrerade i det svenska samhället att det känns svårt att återvända. En sådan situation kan inträda, även om familjerna, när de kom till Sverige, var inställda på att återvända till hemlandet efter tillståndstidens slut. Barnen går i svensk skola och har svenska kamrater. Föräldrarna har ett arbete som de trivs med och familjerna har fått svenska vänner.
När dessa personer mot sin vilja tvingas återvända till sitt hemland reagerar många människor i deras omgivning. Under det senaste året har vi i Sjuhäradsbygden kunnat följa -- och varit engagerade i -- ett par uppmärksammade fall, familjerna Mitic i Borås och Gal i Ulricehamn. Vid dessa tillfällen har hela bygden ställt upp för familjerna. Alla har varmt känt för dem och ingen har riktigt kunnat förstå varför dessa familjer -- som fungerat väl i samhället -- inte har fått stanna i Sverige.
För oss som riksdagsledamöter är det viktigt att vi -- förutom att fatta beslut -- kan förklara för väljare och uppdragsgivare varför svensk lagstiftning tillämpas på ett visst sätt. Alla behöver inte instämma i riksdagsmajoritetens beslut, men så många som möjligt bör kunna förstå motiven för dem.
Enligt vår uppfattning är det orimligt att personer som på ett legalt sätt kommit till Sverige, som länge klarat av sin egen försörjning och som rotat sig här inte ska få stanna i landet. Denna uppfattning tror vi delas av de flesta svenskar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att få stanna i Sverige.
Stockholm den 22 januari 1993 Lars Sundin (fp) Hans Nyhage (m)