Utbildning är ett av samhällets främsta medel att främja välstånd och välfärd. Det gäller att ge ungdomarna en internationellt sett konkurrenskraftig utbildning samt att ge vuxna chansen till återkommande utbildning, så att vi tar vara på den resurs de vuxna utgör och att vi inte skapar ytterligare utbildningsklyftor. Trots att utbildningsnivån ökat påtagligt under de senaste årtiondena, saknar fortfarande över 40 % av arbetskraften utbildning över folkeller grundskola. Av dessa har närmare 800 000 personer kortare formell utbildning än nio år. De högskoleutbildade inom industrin utgör endast ca 5 % av de anställda. Generellt gäller alltså att utbildningsnivån behöver höjas. Vi socialdemokrater lägger i andra motioner fram förslag om förstärkta insatser för utbildning och kompetenshöjning.
Om utbildningsutbudet skall bli tillgängligt och en reell möjlighet för breda grupper, måste det åtföljas av generella och gemensamt finansierade studiestödssystem. Nuvarande stöd är indelat i tre huvudgrupper, nämligen ett system för ungdomarna i gymnasieskolan, ett system för högskolestudier och ett system för vuxnas studier på grundskole- och gymnasienivå. Totalt avsätter staten ca 13 miljarder till dessa olika ändamål. Till detta kommer att familjepolitiken omfattar gymnasieungdomarna upp till 20 års ålder så att t.ex. bostadsbidrag, bidragsförskott och flerbarnstillägg utgår. Dessutom ansvarar kommunerna för rese- och inackorderingskostnader. För studerande på högskolan finns bostadsbidragsmöjligheter och reserabatter. Många vuxna finansierar sina studier på andra vägar, t.ex. genom utbildningsbidrag, sjukpenning eller rehabiliteringsersättning, arbetsskadelivränta, socialbidrag eller i vissa fall med bibehållen lön.
Det vore önskvärt med ett mera sammanhållet och renodlat studiestöd särskilt för vuxna. Helst borde det också innehålla en generell rätt till stöd, så att urval och prövningar kunde minimeras. En samordning skulle då lättare kunna uppnås.
Mål för studiestöden
Det övergripande målet för studiestöden är att medverka till att de utbildningspolitiska målen uppnås. Studiestöden skall också undanröja ekonomiska, geografiska och sociala hinder för studier, samt genom sin nivå ge faktiska möjligheter att studera. Det är också viktigt att stöden står i samklang med samhällets fördelningspolitiska mål. En viktig målsättning är därutöver att reglerna skall vara enkla och lättöverskådliga. Stöden bör också vara så neutrala som möjligt när det gäller val av utbildning. I vissa fall har det dock varit nödvändigt att av rekryteringsskäl ge bättre villkor, exempelvis utbildningsarvoden vid vissa lärarutbildningar, särskilt vuxenstudiestöd vid YTH (Yrkesteknisk högskola), uppsökande verksamhet på arbetsplatser och förmånliga vuxenstudiestöd.
Stöd till vuxna i gymnasieskola eller grundläggande utbildning
År 1975 infördes vuxenstudiestöden för att ersätta inkomstbortfall vid studier. Genom lagstadgad rätt till ledighet för studier och en rätt till stöd, har många vuxna fått nya möjligheter i sitt arbete och i sitt liv. Dessa stöd har fram till i år finansierats med en arbetsgivaravgift. Parterna på arbetsmarknaden har alltså ansett att vuxnas utbildning varit viktig. Stöden har styrts till dem som har haft den kortaste utbildningen och till dem som varit svårast att rekrytera till studier. Tanken var, när stöden infördes, att alla i ett kortare perspektiv skulle kunna erhålla minst gymnasiekompetens. På sikt skulle högskoleutbildning göras möjlig för flertalet. Utvecklingen har dock inte blivit sådan. Avgiften har inte höjts nämnvärt och viss andel av medlen har använts till andra ändamål. Genom att nivån på stöden hela tiden höjts så har allt färre fått möjlighet till studier.
Den dåvarande socialdemokratiska regeringen tillsatte i februari 1990 en utredning för att se över vuxnas möjlighet att finansiera studier. Dels i perspektivet att stöden var otillräckliga antalsmässigt, dels i perspektivet att utbildningsutbudet har förändrats. Samordning nämndes också som önskvärd.
Förslag lämnades i augusti 1991 om generell rätt till ett förmånligt stöd för grundskole- och gymnasiestudier för vuxna. Med garantier för rätt till stöd både för korta och långa studier skulle urvalsprövningar och därmed sammanhängande krånglig administration kunna undvikas. En särskild resurs skulle avsättas för facklig utbildning, och studievägledning och uppsökande verksamhet skulle förstärkas. Viss samordning föreslogs också. Utredningens förslag har inte remissbehandlats. I stället har stora nedskärningar gjorts på vuxenstudiestödsområdet av den borgerliga riksdagsmajoriteten.
Enligt vår uppfattning bör studiestödet till vuxna omgående förändras enligt följande riktlinjer:
Grundläggande utbildning bör erhållas utan skuldsättning. Kommunen har en skyldighet att anordna sådan utbildning. Invånarna har en rätt till den. Det vore naturligt att också införa en rätt till studiestöd utan urvalsförfarande. Det skulle kunna ligga på en nivå som motsvarar A-kassa eller utbildningsbidrag och i sin helhet utgöras av bidrag. För den som läser i studiecirkelform eller på annat sätt under kortare tid, kan ett sådant stöd timbaseras. Nödvändiga begränsningar kan sedan göras beträffande ämnesval och nivå på utbildningen.
Gymnasial utbildning för vuxna bör ges minst samma villkor som i dag, nämligen ett 65-procentigt bidrag för långa studier och ersättning per timme för kortare studier. Problemet är dock att 80--85 % av dem som söker särskilt vuxenstudiestöd får avslag. Utredningens förslag på detta område var också här en generell rätt till stöd, men det förutsatte samordning med utbildningsbidragssystemet. Eventuellt borde man i stället samordna med studiemedelssystemet, som är alternativet för många, och som är ett rättighetssystem utan särskilt urvalsförfarande. Studiemedel skulle kunna utgå men med enbart bidragsandel för denna grupp. För flertalet skulle nivån bli likvärdig med hänsyn till att det särskilda vuxenstudiestödet är beskattat. För kortare studier bör som hittills utgå en ersättning per timme. Eventuella begränsningar kan göras genom koppling till ämnen och nivå på utbildningen.
Aktiv uppsökande verksamhet är kärnan i ett framtida studiestöd för vuxna. Förutom den skyldighet kommunerna har bör insatser göras för uppsökande verksamhet på arbetsplatserna. Erfarenheterna av tidigare sådan verksamhet är mycket goda. Stöd bör också kunna ges till inventering av utbildnings- och kompetensbehov i företagen om parterna söker gemensamt.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om ett sammanhållet och samordnat studiestöd för vuxna i grundläggande och gymnasial utbildning enligt de riktlinjer vi förordat. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Studiestöd för högskolestudier
Studiemedelssystemet reformerades från den 1 januari 1989 efter förslag från den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Nivån på studiemedlen höjdes avsevärt och bidragsdelen sexdubblades. Detta blev möjligt dels genom en omfördelning av subvention från återbetalningssidan till direkt bidrag, dels genom ytterligare budgetmedel. På återbetalningsområdet gick man över från annuitetslån till att återbetala i procent av inkomsten.
Mycket stor politisk enighet rådde om de grundläggande principerna för förändringen, nämligen överföringen av subventionen till tilldelningssidan, studiebidragets och lånets nivåer samt återbetalningssystemets nya konstruktion. Redan från början uppdrogs till CSN (Centrala studiestödsnämnden) att utvärdera dessa nya regler särskilt med hänsyn till skuldutvecklingen. Riksdagen har därefter justerat fribeloppsreglerna samt beslutat bibehålla det s.k. CSN-kortet som ger reserabatter på tåg, flyg och vissa busslinjer.
Under 1970- och 1980-talen gällde studiestödsdebatten oftast nivån på studiemedlen. Många utredningar visade klart på att nivån var otillräcklig. Några mindre höjningar gjordes under årens lopp, men först från år 1989 blev nivån allmänt accepterad. Debatten har därefter gällt skuldutvecklingen. Med vårt höga ränteläge finns det naturligtvis anledning att oroas. Lånet har numera normal ränta. Den fastställs för varje år av regeringen och skall vara viss andel av statens upplåningsränta. Häri ligger en räntesubvention som motsvarar en allmän avdragsrätt vid beskattning.
Flera utvärderingar visar att systemet i huvudsak är bra och att man efter normallånga studier och med normal löneutveckling klarar att återbetala sina skulder inom rimlig tid, dvs. 20--25
år. Dock har skatteomläggningens effekter med i praktiken en kraftig räntehöjning påverkat relationerna mellan bidrag och lån på sikt. Det vore önskvärt om den tidigare fördelningen kunde bibehållas.
Ansökningarna om studiemedel har ökat mycket kraftigt under senare år. Viss del kan förklaras av lågkonjunkturen och av ett större utbildningsutbud. Viss del kan helt klart förklaras av att i princip alla hinder tagits bort som gäller studiemedel vid utlandsstudier. Viss del måste dock tillgodoräknas systemets goda sidor. Man kan dock märka en större skuldmedvetenhet hos de studerande. Allt fler tar ut endast bidragsdelen eller lägre lånebelopp. Ekonomisk rådgivning ingår numera som en förmån vid utbetalning av studiemedel.
Den borgerliga regeringen har gjort en egen översyn av studiestödssystemen och då i huvudsak av studiemedlen. En promemoria har nyligen presenterats. Denna skall nu remissbehandlas.
Vi är naturligtvis öppna för en diskussion om studiemedelssystemets framtid, när pågående analyser är färdiga. Främst bör en bred remissopinion inväntas. Ovan nämnda mål bör dock gälla också i fortsättningen. Åtgärder bör som tidigare nämnts vidtas för att hålla nere skuldsättningen. Det kan göras genom förstärkning av studiebidraget, genom att skärpa meritprövningen, genom förändring av antalet terminer med generell rätt till stöd, genom förstärkt studierådgivning, genom förändringar i utbildningsorganisationen eller ytterligare insatser för ekonomisk rådgivning. När det gäller återbetalningssystemet måste man tänka sig extra noga för, eftersom man vid varje förändring av skärpningskaraktär måste inrätta ett helt nytt system. Vi har redan två system. Om det bedöms nödvändigt med ett tredje system, vore det bäst både för de studerande och ur administrativ synpunkt, om man gjorde så små justeringar som möjligt. Nivån på den procentuella återbetalningen kan säkert diskuteras, men det kräver i sin tur ett låginkomstskydd.
En allmän förutsättning för att man skall kunna vidta åtgärder som exempelvis skärpta meritkrav, är att en demokratisk beslutsprocess återinförs. Denna fråga utvecklas ytterligare nedan.
Det är dock viktigt att markera att de krav samhället ställer ska inskränkas till att handla om strikta meritkrav. Det finns ingen anledning att uppställa krav på att studenter ska ägna en viss andel av sin tid till studier. Om den enskilde studenten framgångsrikt klarar att förena studierna med exempelvis lönearbete så finns det ingen anledning att ha ''straffincitament''. Därför bör det så kallade fribeloppet avskaffas. Det hävdas ibland att detta skulle innebära ökade kostnader. Det finns anledning att tro att verkligheten är tvärtom. Genom avskaffandet av fribeloppet skapas incitament att arbeta för att undvika att ta studielån. Detta minskande lånetryck tillsammans med möjlighet att avskaffa den administration som idag kontrollerar efterlevnaden tar ut de eventuellt ökande kostnaderna.
I samband med förändringar i studiemedelssystemet bör samordning med vuxenstudiestöden också prövas.
Riksdagen bör ge regeringen till känna att det fortsatta beredningsarbetet bör ges den inriktning som angivits ovan.
Beslutsprocess och administration
Studiemedels- och vuxenutbildningsnämnderna avskaffades av den borgerliga riksdagsmajoriteten från den 1 juli 1992, egentligen utan sakliga skäl. Detta har fått till följd att allt demokratiskt inflytande försvunnit när det gäller studiestödsfrågor. Nämnderna hade tidigare handlagt ca 20 000--25 000 ärenden per år. Det kunde gälla urvalsfrågor, meritprövning, dispens från åldersregler m.m. Oftast handlade det om svåra avvägningar och skälighetsbedömningar. Enkla ärenden avgjordes givetvis på kanslinivå. Man kan i dag inte överklaga ett beslut över huvud taget. Detta är självklart helt oacceptabelt.
Vi angav redan i samband med beslutet om nämndernas avskaffande, att vi var beredda att diskutera förändringar beträffande nämndernas utformning och arbetsuppgifter allt eftersom man gjorde förändringar av studiestöden. Vi har samma inställning i dag. Utgångspunkten måste dock vara att regionalt förtroendemannainflytande skall finnas i för medborgarna viktiga studiestödsbeslut, där urvals- och skälighetsbedömningar förekommer. Det är också viktigt med ett reellt studerandeinflytande. Möjlighet att överklaga måste återinföras. Dessa frågor blir än mer aktuella om man överväger skärpningar av olika regelsystem.
Vad vi anfört om demokratiskt inflytande och överklagandemöjligheter bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Administrationen av studiestödssystemen har fungerat mycket väl under senare år. Våra förslag under olika avsnitt ovan kommer att medföra förändringar för studiestödsmyndigheten. Vi förutsätter att detta vägs in i ett fortsatt beredningsarbete. Önskvärt är att stor beredskap kan upprätthållas för regional och lokal verksamhet, så att god kontakt kan bibehållas med olika utbildningsanordnare och med numera geografiskt spridda studerande. Våra förslag om aktiv uppsökande verksamhet och en stor satsning på återkommande utbildning gör detta än mer angeläget.
Vad vi har anfört om administration bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en genomgripande reform av studiestödet.
Stockholm den 25 januari 1993 Martin Nilsson (s) Ulrica Messing (s) Kent Carlsson (s)