Från 1 juli 1992 minskades anslaget till de s. k. korttidsstudiestöden med 2/3. Kvar blev 76 miljoner kronor. Samtidigt infördes en åldersgräns på 64 år för ansökan om stöd. I årets budgetproposition minskas anslaget till korttidsstudiestödet med ytterligare 20 %.
Oron är stor inom handikapprörelsen för att dessa studiestöd på sikt kommer att försvinna helt. Utan möjlighet att söka och erhålla bl. a. internatbidrag omintetgörs en stor del av den viktiga kortkursverksamhet som handikapprörelsens olika instanser framgångsrikt bedriver.
Handikapprörelsens regionala och lokala organisationer i län och kommuner har kunnat bygga upp och bedriva en viktig kursverksamhet just med stöd av internatbidrag. Samma gäller för de samarbetsorganisationer inom handikapprörelsen som finns i län och kommuner. De kurser som bedrivits med hjälp av internatbidrag är bl. a. av typen ''Lär dig leva med ditt handikapp'' och ''Samhällets bidrag och service till funktionshindrade''.
Kurser som bedrivs i samarbete med folkhögskolor har visat sig vara ett ypperligt sätt att tillgodose de specifika behov funktionshindrade har av anpassade studier: lokaler, studietakt, pedagogik, läromedel, lärare, assistans osv. Utan särskilda medel att finansiera kostnaderna med kommer dessa kurser att upphöra.
Kurserna är ett led i människors rehabilitering, ett led som ingen annan instans än handikapporganisationerna tillhandahåller. Utan dessa grundläggande insatser skulle samhällets övriga åtgärder, t.ex. i form av medicinsk och yrkesinriktad rehabilitering, försvåras eller till och med utebli. En katastrof för den enskilde som därmed i många fall ''döms'' till ett liv i isolering och ett onödigt lidande.
Funktionshindrades möjlighet till studier måste garanteras genom att särskilda pengar anvisas för ändamålet. Någon åldersgräns ska inte finnas för att få del av dessa pengar.
Behovet av ekonomiskt stöd till funktionshindrade över 64 år är dock mycket stort. Många funktionshinder och sjukdomar uppkommer först i högre ålder, t.ex. afasi eller hjärt- och lungsjukdomar. Att det rör sig om många över 64 år som är i behov av kortkurser för att klara av att leva med sitt funktionshinder, kan man konstatera genom att se på antalet medlemmar i några handikappförbund som har en stor del av sina medlemmar i en ålder över 64 år. T.ex. Föreningen Sveriges dövblinda som till 85 % består av medlemmar över 64 år, Riksförbundet mot reumatism med ca 65 % och Afasiförbundet ca 60 %.
Funktionshindrade har specifika och basala behov av att få delta på kortkurser och på så vis ''komma igång i livet igen''. Efter att behovet av att t.ex. lära sig leva med sitt handikapp tillgodosetts, behöver funktionshindrade förbättra sina allmänna kunskaper i olika samhällsämnen. Detta är av stor vikt eftersom många med funktionshinder är lågutbildade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att till Korttidsstudiestödet för budgetåret 1993/94 anslå 10 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit enligt vad i motionen anförts om handikappades stora behov av olika kortkurser,
2. att riksdagen hos regeringen begär att bidragen för korttidskurser åter blir öppna för personer över 64 år enligt vad i motionen anförts om rehabilitering m.m. av äldre.
Stockholm den 23 januari 1993 Rolf L Nilson (v) Eva Zetterberg (v)