I dag går det inte att få studielån för uppehälle och/eller för eventuell terminsavgift om den sökande inte har fyllt 20 år. Detta gäller för all utbildning som är att betrakta som gymnasial.
Om utbildningen däremot är att betrakta som högskoleutbildning utgår bidrag.
Dessa stelbenta regler kan i vissa fall slå väldigt snett och resultera i arbetslöshet i stället för utbildning.
RMI Berghs reklam och marknadsföringsinstitut AB är ett exempel på utbildning som är klassificerad som gymnasieutbildning.
Om en elev genomgått reklamutbildning på gymnasienivå och därefter vill vidareutbilda sig inom denna något ''smala'' utbildning måste arbetsprov erläggas för att eleven ska bli antagen på t.ex. RMI Berghs.
Det är dock inte särskilt vanligt att så unga elever som under 20 år blir antagna -- men det förekommer. Då dyker nästa hinder upp nämligen att studielån inte utgår för att 20- årsgränsen inte uppfyllts eller att utbildningen är att hänföra som gymnasial. De rekommendationer som ges från Centrala Studiestödsnämnden m.fl. är att försöka uppmana skolan att i stället bli klassificerad som högskola.
Denna byråkrati är helt förkastlig. Det måste finnas flexibilitet i systemen så att utbildning och studiebidrag kan ges till elever -- i vissa fall -- som inte har den ''rätta'' åldern inne. Annars ramlar människor lätt genom ''masknätet'' och minst ett år av arbetslöshet blir fallet. Kanske t.o.m. ännu längre då nya inträdesprov m.m. måste avläggas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sådan ändring av bestämmelserna om studielån att dispens i vissa fall kan medges för elever som ännu inte fyllt 20 år att erhålla studielån vid utbildning som inte är att betrakta som högskoleutbildning.
Stockholm den 25 januari 1993 Sylvia Lindgren (s) Kent Carlsson (s)