När ett barn blir sjukt och en förälder måste stanna hemma utgår tillfällig föräldrapenning.
Hos ett heterosexuellt par kan bägge de biologiska föräldrarna erhålla den tillfälliga föräldrapenningen beroende på vem som väljer att stanna hemma och vårda barnet. Om den biologiske föräldern sammanbor med en person som inte är barnets biologiske förälder kan han/hon till denna överlåta sin tillfälliga föräldrapenning.
Hos ett homosexuellt par kan bara den som är biologisk förälder erhålla tillfällig föräldrapenning. Den biologiske förälderns sambo kan idag inte erhålla tillfällig föräldrapenning om man av praktiska skäl tycker det är lämpligare att denna stannar hemma för att vårda barnet.
Denna diskriminerande skillnad mellan heterosexuella och homosexuella beror på att den lag som styr den tillfälliga föräldrapenningen säger att överlåtelse till sambo, som inte är biologisk förälder, kan ske om man sammanlever under ''äktenskapsliknande former''. Och som lagsituationen är idag kan två homosexuella sambor, i lagens mening, inte sammanleva under äktenskapsliknande former. Den homosexuella föräldern har alltså inte samma rätt som den heterosexuella.
För barnet, som dagligdags lever tillsammans med sina bägge ''mammor'' eller ''pappor'', och oftast betraktar bägge som sina föräldrar, kan det inte spela någon roll vem av dessa som väljer att stanna hemma och ta ansvaret för vården.
Den nuvarande regeln gör det mycket svårt att praktiskt lösa en situation där den biologiske föräldern av praktiska skäl, exempelvis situationen på jobbet, har svårt att stanna hemma. Den för barnet bästa lösningen i en sådan situation är att den andra ''föräldern'' som man bor tillsammans med, trots att denna inte formellt är vårdnadshavare, kan få stanna hemma och erhålla tillfällig föräldrapenning. Barnet får vård av en person som det känner och litar på.
De nuvarande reglerna för tillfällig föräldrapenning är inte bara ett problem för homosexuella par. Ensamstående föräldrar som ibland inte har möjlighet att stanna hemma hos ett sjukt barn kan inte överlåta sin tillfälliga föräldrapenning till någon annan, förutsatt att denne inte är sambo med föräldern. Skulle man exempelvis kunna få barnets mor- eller farföräldrar, en nära släkting eller nära vän att ta hand om det sjuka barnet utgår ingen tillfällig föräldrapenning till den som hjälper den ensamstående föräldern.
Även om man hos heterosexuella par även med dagens regler har större möjligheter att välja vem som ska stanna hemma och vårda barnet på grund av att man de facto är två personer som delar på ansvaret uppstår ibland situationer som dessa regler försvårar. Om bägge föräldrarna av praktiska skäl inte kan stanna hemma och vårda sitt barn kan de inte anlita sina föräldrar, nära vänner eller släktingar om dessa behöver få ersättning för förlorad arbetsinkomst. Tillfällig föräldrapenning kan inte utgå till dessa.
Dagens system är oerhört stelbent och omöjliggör lösningar som skulle underlätta för föräldrar med sjukt barn. Dessutom omyndigförklarar systemet föräldrarna genom att förbjuda dessa att själva bestämma hur man bäst löser den praktiska omvårdnaden av barnet. Att tro att föräldrar skulle undandra sig sitt ansvar för barnet eller välja olämpliga personer att vårda sitt sjuka barn är knappast troligt.
När Socialförsäkringsutskottet behandlade frågan om homosexuella föräldrars möjlighet att låta sin sambo ta vård om det sjuka barnet och därigenom skulle sambon erhålla tillfällig föräldrapenning, avstyrkte utskottet motionen med hänvisning till Partnerskapskommitténs arbete. Riksdagen biföll senare utskottets hemställan (1991/92:SfU8).
Det är på många sätt en märklig hänvisning. Om problemen med den tillfälliga föräldrapenningen endast begränsas till homosexuella föräldrar som sambor kan det finnas en viss logik i utskottets skrivning. Men om man ser till att samma regler skapar liknande problem för ensamstående föräldrar och även heterosexuella föräldrapar verkar utskottets hänvisning helt ologisk.
Partnerskapskommittén arbetar med frågan om en lag som skulle ge två personer av samma kön rätt att ingå ett slags äktenskap -- partnerskap. Om de i sitt kommande förslag till regeringen föreslår införandet av en sådan lag kan det med största sannolikhet innehålla en lagparagraf som jämställer partnerskap/partner med äktenskap/makar. Under förutsättning av riksdagens bifall till en sådan lag skulle man då, beroende på hur den exakta lagutformningen ser ut, för dem som väljer att registrera sitt partnerskap kunna få en lösning vad gäller den tillfälliga föräldrapenningen.
Men för alla dem som väljer att inte ingå partnerskap återstår i sådana fall dessa diskriminerande regler om tillfällig föräldrapenning.
Och för alla de ensamstående föräldrar eller heterosexuella föräldrapar, som ibland behöver hitta en annan praktisk lösning för vård av sitt/sina sjuka barn än att själv stanna hemma, kommer Partnerskapskommitténs betänkande knappast att betyda någon förbättring. Än mindre kommer en lag om partnerskap att betyda någon förändring av de stelbenta reglerna för tillfällig föräldrapenning som idag försvårar och omyndigförklarar dessa föräldrar.
För att undanröja denna diskriminering av homosexuella föräldrar med sambo och för att myndigförklara heterosexuella föräldrar, ensamstående eller i par, föreslår vi att regeringen ges i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag som undanröjer dessa stelbenta regler för den tillfälliga föräldrapenningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förändringar i reglerna om tillfällig föräldrapenning,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagändring som gör det möjligt för förälder/föräldrar med sjukt barn att överlåta den tillfälliga föräldrapenningen till annan som vårdar ens sjuka barn.
Stockholm den 26 januari 1993 Kent Carlsson (s) Martin Nilsson (s) Ulrica Messing (s) Christina Linderholm (c) Berith Eriksson (v)