I lagen om allmän försäkring, som omfattar sjukförsäkring, folkpensionering och tilläggspension, definieras basbelopp. Basbeloppet fastställs varje år av regeringen, efter en justering för inflationen. Vissa prisförändringar bortses från: de som härstammar från ändringar i indirekta skatter, statlig fastighetsskatt och bostadsbidragsräntor. I oktober 1992 fastställdes 1993 års basbelopp till 34 400 kr.
1962 infördes basbeloppet i Sverige. Meningen var att man därigenom såg till att värdet på den allmänna försäkringen aldrig skulle kunna urholkas, och att de grupper som omfattades av basbeloppbegreppet skulle få ta del av den värdetillväxt som samhället genererade. Vid tidpunkten för införandet hade samhället låg inflation och hög tillväxt. Basbelopp används nu även inom andra områden såsom sakförsäkring, privata avtal och kontrakt, och inom banksektorn.
Det som var gårdagens lösning har blivit dagens problem.
Välfärdsförskjutning
Politikernas uppgift måste vara att stävja ett system där omfördelning av samhällets krympande resurser sker enligt föråldrade modeller. Nu när BNP-förändringen i Sverige varit negativ två år i rad, och även för innevarande år beräknas bli negativ, har medborgarna i gemen fått det sämre. Samtidigt får de vars inkomster är baserade på basbeloppet en större andel av den totala kakan. Att vissa samhällsgrupper får en automatisk löneökning, utan att samhället i stort växer, orsakar en orättvis förskjutning av välfärden.
Inflationsfrämjande
Det svenska samhället är fullt med avtal som indexeras upp år efter år. Detta system verkar inflationsdrivande, eftersom förhandlingarna alltid utgår från en summa som har höjts automatiskt. Många gigantiska avtal som sjukförsäkringar och folkpension drabbar den offentliga sektorn med automatiskt växande kostnader varje budgetår. Kostnader som inte på något sätt återspeglar välfärden.
All indexering är i sig inflationshöjande. Man behöver bara titta på ekonomin i ett land som Brasilien där alla priser byggs på indexering. Brasilien har en galopperande inflation, och den enda inflationshämmande variabeln har konstigt nog varit tidsåtgången av omräknande av priser och skrivande av nya kontrakt.
Omdefiniering
En omedelbar åtgärd som bekämpar både den okontrollerade inkomstförskjutningen och det automatiska inflationshöjandet vore att se till att basbeloppet inte enbart återspeglar prisutvecklingen utan även den reella standardutvecklingen i samhället. Detta görs genom att eventuella förändringar i basbeloppet görs med hänsyn såväl till förändringar i bruttonationalinkomsten som inflationen. Vi betvivlar att det finns en formel som återspeglar verkligheten, så varje år bör ett nytt basbelopp förhandlas fram efter det att samtliga ekonomiska faktorer har analyserats.
Indexeringen skall utformas så att den inte försämrar för de sämst ställda grupperna som inte kan påverka sin egen situation, framförallt fattigpensionärerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i lagen om allmän försäkring att basbeloppet beräknas med hänsyn till såväl förändringen av bruttonationalinkomsten som inflationen,
2. att riksdagen beslutar att basbeloppet skall fastställas årsvis,
3. att riksdagen beslutar att den under punkt 1 föreslagna ändringen i beräkningen av basbeloppet inte får drabba fattigpensionärerna,
4. att riksdagen beslutar om en skyndsam sänkning av basbeloppet till 1992 års nivå, dvs. 33 700 kr.
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Bo G Jenevall (nyd)