Regeringen föreslår i årets budgetproposition att arbetsskadesjukpenningen slopas fr.o.m. 1 juli 1993 och ersätts av sjukpenning.
Redan tidigare har ett flertal ingrepp gjorts i arbetsskadeförsäkringen. Samordningstiden har förlängts från 90 till 180 dagar. En karensdag har införts. Arbetsskadebegreppet har förändrats, vilket får till följd att ungefär hälften av de nu ersatta skadefallen kommer att godkännas som arbetsskada.
Därtill har riksdagen genom sitt beslut om övergångsregler för de nya beviskraven retroaktivt övervältrat stora kostnader från arbetsskadeförsäkringen till den trygghetsförsäkring som administreras av arbetsmarknadens parter.
Allt detta är mycket djupa ingrepp i en försäkring som är grundad på skadeståndsrättsliga principer och som skall garantera den enskilde rätt till full kostnadstäckning för skador som vållats genom arbetet. Genom dessa beslut har arbetsskadeförsäkringen på kort tid omvandlats till en försäkring som ger sämre ersättning till den enskilde om han skadas i arbetet än om han på fritiden utsätts för skada av annan.
Därmed har en situation inträtt där den enskilde har mer att vinna på att föra en skadeståndsrättslig process mot sin arbetsgivare. Konsekvenserna av detta kommer att bli mycket stora för enskilda arbetsgivare vad gäller både kostnader och renommé. Kostnaderna för rättsmaskineriet kommer också att öka.
Vi socialdemokrater anser att kostnaderna för arbetsskadorna skall angripas på ett helt annat sätt. Kraftfulla insatser måste göras för att förebygga uppkomsten av arbetsskador. Sådana åtgärder har vi föreslagit i andra motioner.
Vi anser vidare att det är olämpligt att man nu fattar beslut i en fråga som inom kort kommer att vara föremål för en omfattande beredning av den nya sjuk- och arbetsskadeförsäkringen. I detta sammanhang finns större möjligheter till samordning av försäkringens utbetalningsansvar och ansvaret för förebyggande och rehabiliterande åtgärder.
En politik för sunda statsfinanser
För närvarande sker en dramatisk försämring av statens finanser. Ett stort budgetunderskott undergräver möjligheterna för tillväxt och sysselsättning samt utgör ett hot mot välfärden. Det är nödvändigt att sanera finanserna.
Vi socialdemokrater är beredda att medverka till utgiftsminskningar på sammanlagt 11,9 miljarder kronor för budgetåret 1993/94, dvs. samma omfattning som regeringen föreslagit. Vi föreslår att riksdagen skall ge regeringen i uppdrag att utarbeta ett samlat, långsiktigt och hållbart program för besparing och förstärkta statsfinanser. I detta samlade program skall åtgärder för budgetåret 1993/94 fogas in på samhällsekonomiskt riktigt sätt.
Ett beslut om ett långsiktigt program för sunda statsfinanser skall enligt vår mening fattas av riksdagen under våren tillsammans med ett program för arbete, utbildning och tillväxt som redovisats i våra motioner. Det besparingsprogram regeringen föreslagit i proposition 1992/93:100 kan vi inte acceptera i nuvarande utformning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär ett samlat, långsiktigt och hållbart program för stärkta statsfinanser,1
2. att riksdagen avslår propositionen i vad avser försämringar i arbetsskadeförsäkringen.
Stockholm den 26 januari 1993 Doris Håvik (s) Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Israelsson (s) Maud Björnemalm (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till FiU.