I dag får de, som blivit dömda till psykiatrisk vård i stället för fängelse, sjukpenning under hela den tid de vårdas. Många patienter av detta slag kan vara kvar på klinik i tre till fyra år. Under denna tid sparar den dömde i många fall ihop en nätt liten förmögenhet, på grund av att alla omkostnader betalas av allmänna medel. Visserligen kan den, som i stället döms till fängelse, även tjäna ihop en summa pengar, men det beror då på det arbete den dömde utfört på fängelset eller genom anstaltens förmedling. Lagen måste därför ändras så att samma bestämmelser kommer att gälla för den, som är dömd till psykiatrisk vård, som för den, som är dömd till fängelsestraff. Under den tid någon är intagen på anstalt skall sjukpenning ej kunna utbetalas.
Detsamma borde gälla under den tid en intern har rymt från ett fängelse och håller sig undan. I det fall denne intern i dag skadar sig under den ''fria'' perioden utgår i vissa fall även här sjukersättning. Det är därför nödvändigt att man ser över regelsystemet så att det i fortsättningen inte skall vara möjligt att utbetala sjukpenning åt den, som befinner sig på ''rymmarstråt''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en lagändring så att sjukpenning ej utbetalas till den som är dömd till psykiatrisk vård så länge denne vårdas på anstalt,
2. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av reglerna vad gäller sjukersättning för dömd, som rymt från fångvårdsanstalt, så att det inte är möjligt att utbetala sjukpenning under strafftiden -- oavsett var den dömde befinner sig.
Stockholm den 25 januari 1993 Birgit Henriksson (m)