Sjukersättning vid arbetsskada
Regeringen aviserade i årets budgetproposition, att man avsåg att föreslå, att arbetsskadesjukpenningen slopas fr.o.m. den 1 juli 1993. Den som drabbas av arbetsskada skulle under den akuta sjukdomsperioden endast få ersättning i form av sjukpenning. I vår motion 1992/93:Sf269 motsatte vi oss den tänkta försämringen av arbetsskadeförsäkringen. Regeringen har nu i proposition 1992/93:178 om vissa socialförsäkringsfrågor återkommit med lagförslag angående en slopad arbetsskadesjukpenning.
Som vi nämnde i vår motion, har nyligen ett antal ingrepp gjorts i arbetsskadeförsäkringen. Samordningstiden mellan sjuk- och arbetsskadeförsäkringen har förlängts från 90 till 180 dagar fr.o.m. den 1 januari 1992. Denna samordning får vidare till följd att en karensdag införs i arbetsskadeförsäkringen fr.o.m. den 1 april 1993. Arbetsskadebegreppet har förändrats så, att antalet ersatta skadefall kommer att halveras. De övergångsregler som riksdagen beslutat om angående den senare förändringen innebär ett övervältrande av kostnader på trygghetsförsäkringarna, vilka administreras av arbetsmarknadens parter.
De genomförda förändringarna innebär mycket stora ingrepp i försäkringen, en försäkring som är grundad på skadeståndsrättsliga principer. Grunden för detta är, att den som skadas i sitt arbete skall ges rätt till full kostnadstäckning för skador som vållats genom arbetet. Förändringarna innebär i många fall, att den som skadas i sitt arbete får sämre ersättning än han skulle få om han skadats av annan på sin fritid. Allt detta öppnar vägen för ett antal skadeståndsprocesser i allmän domstol mellan arbetstagare som skadats i sitt arbete och deras arbetsgivare. Sådana processer kan bli mycket dyrbara för båda parter och förstöra möjligheterna till ett samarbete i framtiden. Till detta kommer betydande kostnader för samhället för alla dem som är engagerade i sådana processer.
Kostnaderna för arbetsskadorna i allmänhet och arbetsskadeförsäkringen i synnerhet måste enligt vår uppfattning angripas på ett helt annat sätt. Det krävs kraftfulla och målinriktade insatser för att få bort eller förändra arbetsmiljöer som skapar arbetsskador. Sådana åtgärder har vi föreslagit i en rad andra motioner.
De besparingar som angivits för den föreslagna åtgärden är vidare klart överskattade. Beräkningarna utgår uppenbarligen från en situation där sjukförsäkringens ersättningsnivå vid sjukskrivning fr.o.m. dag 366 utgör 70 % av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Regeringen har i samma proposition på begäran från utskottet kommit med förslag som innebär att sjukpenning skall utges med 80 % av SGI till den som genomgår medicinsk behandling eller medicinsk rehabilitering. Vi tillstyrker denna förändring av ersättningsnivån. Den innebär dock att antalet individer som får ersättning från försäkringen med 70 % av SGI blir ganska eller t.o.m. mycket litet. Den angivna besparingen bör därför reduceras avsevärt.
Det urholkade skydd från arbetsskadeförsäkringen som regeringen föreslår i propositionen kommer med all säkerhet att leda till en markant minskning av antalet anmälda arbetsskador. Värdet och tillförlitligheten av det statistiksystem, ISA-systemet, som byggts upp under en följd av år kommer på så sätt att försämras. Detta innebär i sin tur, att möjligheterna att förebygga arbetsskador minskar, eftersom statistiken haft och har en mycket viktig funktion i detta sammanhang.
Slutligen anser vi det vara klart olämpligt att nu fatta beslut i en fråga som inom kort kommer att vara föremål för en omfattande beredning, där sjuk-och arbetsskadeförsäkringens framtida utformning diskuteras. I det sammanhanget bör självklart möjligheterna till samordning mellan sjuk- och arbetsskadeförsäkringen behandlas, framför allt med hänsyn tagen till behovet av rehabilitering och förebyggande åtgärder.
Beräkning av livräntor
I 6 kap. 2 § lagen (1976:380) om arbetsskadeförsäkring (LAF) finns regler för hur livräntor skall värdesäkras. Regeringen anger i propositionen att man med hjälp av denna paragraf även kan reglera hur ett livränteunderlag skall beräknas när en tidsbegränsad livränta löper ut och rätten till fortsatt sådan skall prövas.
Motsvarande problematik beskrivs även i proposition 1992/93:30, men då i specialmotiveringen till 4 kap. 5 § samma lag. Vad man där avsåg att reglera var hur livränteunderlaget skall beräknas om en tidsbegränsad livränta förlängs för en ny period. Det kan antas att man avsåg att den senare livräntan skulle grundas på tidigare fastställt livränteunderlag uppräknat i förhållande till den utveckling av basbeloppet som skett under perioden. Det är viktigt med ett otvetydigt klarläggande av vad man avser och därmed hur reglerna skall tolkas. Den föreslagna förändringen i 6 kap. 2 § LAF ger inte tillräcklig klarhet på den punkten. Det är därför nödvändigt att regeringen återkommer med ett klarläggande på den här punkten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1992/93:178 vad avser slopande av arbetsskadesjukpenningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett klarläggande angående värdesäkringen av livräntor.
Stockholm den 17 mars 1993 Doris Håvik (s) Birgitta Dahl (s) Börje Nilsson (s) Lena Öhrsvik (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Israelsson (s) Maud Björnemalm (s) Widar Andersson (s)