Vårdbidrag skall kompensera föräldrar för det merarbete och de merkostnader som uppstår när man vårdar ett handikappat/sjukt barn. Om föräldrarna till ett barn, för vilket rätt till vårdbidrag föreligger, lever åtskilda, får de enligt lagen om allmän försäkring uppbära hälften av vårdbidraget vardera om båda tar del i vården om barnet. För en sådan uppdelning av vårdbidraget krävs att båda föräldrarna begär att bidraget delas upp och att föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet.
Det förekommer ganska ofta att barnet efter en tid börjar bo allt oftare hos den andre föräldern, den som inte uppbär vårdbidrag. Den sistnämnde föräldern ansöker om delat vårdbidrag. Vid en sådan begäran kan inte försäkringskassan ta upp ärendet till prövning eftersom det är en förutsättning att båda föräldrarna begärt det. Det är tämligen vanligt att den förste föräldern nekar att ansöka om delat vårdbidrag, varför vårdbidraget fortsätter att utbetalas till den förste föräldern medan den andre föräldern har stora merkostnader för barnet och inte får någon del av vårdbidraget. Kravet på gemensam vårdnad för att delning av vårdbidraget skall kunna ske vållar problem de gånger den ene föräldern motsätter sig ansökan om gemensam vårdnad och barnet i praktiken bor mestadels hos den förälder som inte har någon del i vårdnaden. Det är även då omöjligt att dela vårdbidraget. Det är inte heller tillfredsställande att vårdbidraget endast kan delas lika mellan föräldrarna. Det borde fördelas i proportion till hur många dygn barnet vistas hos respektive förälder. Det behöver göras en översyn av reglerna om uppdelning av vårdbidrag för föräldrar som lever åtskilda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn vad gäller reglerna om vårdbidrag för vård av handikappade barn när föräldrarna lever åtskilda.
Stockholm den 25 januari 1993 Liisa Rulander (kds)