I och med denna proposition avskaffas i princip arbetsskadeförsäkringen. Det görs utan föregående utredning. När förslagen blir verkliga så gäller samma regler för skador som man ådragit sig i arbetet som för vilken annan sjukdom som helst. Tidigare har regeringen förändrat arbetsskadebegreppet, kraftigt sänkt sjukersättningen, infört karensdagar etc. Om detta fortsätter så finns det snart inget försäkringssystem för arbetsmarknadens parter att ta över.
Vänsterpartiet har sökt andra lösningar på den ekonomiska krisen än en nedmontering av socialförsäkringarna och vi har kommit med andra förslag som exempelvis att bibehålla sjukförmånerna för människor med inkomster under 190 000/år och sänka ersättningstaket fån 7,5 till 5,5 basbelopp vilket ger en bättre fördelningspolitisk effekt.
Vänsterpartiet avslår därför i stort sett regeringens proposition utom på några punkter:
Vi vill stödja förslagen som förbättrar i försäkringshänseende för biståndsarbetare genom att dessa kan få rätt till föräldrapenning och att deras inkomster görs sjukpenningsgrundande. Vi vill också stödja förslaget som ger ökad rätt till kontaktdagar så att inte barn som är födda sent på året går miste om dessa.
Vi vill också stödja förbättringarna när det gäller HIV- smittade inom sjukvården så att de får rätt till fri sjukvård, tandvård och fria mediciner och att makar eller de som räknas som makar ska få ersättning. Vi vill även stödja förbättringarna när det gäller närståendevården.
Vänsterpartiet vill dock vidga personkretsen till att gälla även homosexuella förhållanden. Det får inte råda någon ovisshet om att förmånerna även skall gälla dessa.
När det gäller närståendevården anser vi att det verkliga antalet vårddagar ska vara semesterlönegrundande upp till 180 dagar, dvs. samma regler som gäller vid egen sjukdom. Det är i dag ett mycket litet antal fall det gäller så det kan inte vara alltför betungande för arbetsgivarna.
Vidare anser vi att den ersättning som utgått till dem som drabbats av hivsmitta är alltför låg. Ett förstört liv måste värderas högre än 465 000. Vi finner de drabbades krav mer berättigade och föreslår att regeringen får i uppdrag att komma med förslag till en rimligare ersättningsnivå.
Företagshälsovården
Först slopade regeringen statsbidragen till företagshälsovården och nu slår man i den sista spiken i kistan genom att den jämställs med oreglerad privat vård. Nu försvinner alla ersättningar från staten. Regeringen har tänkt sig att sjukvårdshuvudmännen skulle sluta avtal med företagshälsan.
Vänsterpartiet anser att företagshälsovårdens existens har en stor betydelse för folkhälsan. Det är där man kan skaffa sig kännedom om hur arbetsmiljön påverkar människor och hur man kan förebygga och göra insatser mot olika typer av fysiska och psykiska skador. Man kan stävja drogmissbruk och se till att rehabiliteringsverksamheten fungerar. Vi tror att regeringen har gjort en felbedömning och att huvudmännen inte kommer att upprätta avtal med företagshälsan för att de inte anser sig ha råd med detta. Vi avslår därför regeringens förslag.
Försämringen innebär även ett brott mot regeln om att arbetstagaren vid skada ska kunna gå skadeslös från sitt arbete. Om någon arbetsplats kommer att ha kvar företagshälsovård så blir den avgiftsbelagd.
Ersättning vid långvarig sjukdom
Vänsterpartiet vill motverka att antalet förtidspensionärer ökar. En nyligen gjord undersökning av Metall visar situationen inom verksstadsindustrin är svår. Endast 10 procent av metallarna i åldersgruppen 61--65 år arbetar heltid, av de övriga 27 500 är 16 500 förtidspensionerade, 4 500 har deltidspension, 2 600 är arbetslösa och 1 000 är sjukskrivna.
Nu vill regeringen skapa en särregel så att personer som är i rehabilitering ska få 80 % av full sjukersättning och övriga 70 %. Vi anser att nedsättningarna i sig kommer att öka förtidspensioneringarna vilket inte vårt förslag om bibehållna nivåer kommer att göra.
Att införa en lägre ersättning vid 365 dagar anser vi vara ett flagrant brott mot principen att arbetsskada ska ersättas med högre belopp.
Propositionen innehåller emellanåt rena provokationer mot de arbetsskadade. Departementschefen hemfaller åt fördomsfullhet när han påstår att arbetsskadade inte vill rehabilitera sig, för att de då inte får en högre ersättningsnivå.
Det regelsystem som nu tillskapats genom de olika åtgärder och förslag som den sittande regeringen åstadkommit gör socialförsäkringssystemet än mer snårigt. Det är de många sjukpenningnivåerna, det är de olika inträdena, det är sammanblandningen mellan sjukdom och arbetsskada, rehabiliteringens utbrytning ur arbetsskadeförsäkringen m.m. som gör systemet allt mer förvirrat.
I den uppgörelse som regeringspartierna gjorde med Socialdemokraterna var man överens om att sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna skulle bli föremål för en översyn och att målsättningen skulle vara att avföra dem från statsbudgeten. Nu sker, vilket vi påpekade inledningsvis, en avveckling av arbetsskadeförsäkringen innan en sådan översyn har gjorts. Vänsterpartiet anser att det nu behövs en ny arbetsskadeförsäkring och att regeringen snarast tillsätter en parlamentarisk utredning vars syfte är att göra en analys och komma med förslag till en ny försäkring på sjuk- och arbetsskadeområdet. Där skall även ingå representanter från de fackliga organisationerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en klar skrivning så att personkretsen vid sjukförmåner för hivsmittade skall gälla även homosexuella par som sammanbor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att semesterlönegrundande inkomst vid närståendevård av hivsmittade ska vara den samma som vid sjukdom, dvs. 180 dagar,
3. att riksdagen hos regeringen begär ett förslag om ändring av ersättningsnivåer för dem som hivsmittats inom sjukvården så att de får en rimlig ersättning,
4. att riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i lag om ändring i lagen om allmän försäkring, 2 kap. 6 §, enligt vad i motionen anförts om att bidrag ska lämnas för besök med anledning av sjukdom hos läkare eller sjukgymnast inom företagshälsovården för vilket bidrag utgår efter beslut av yrkesinspektionen,
5. att riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i lag om ändring i lagen om allmän försäkring, 3 kap. 4 §, enligt vad i motionen anförts om att inte sänka ersättningsnivån i sjuk- och arbetsskadeersättningen,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i lag om ändring i lag om allmän försäkring (1962:381) 3 kap. 4 §, med följdändringar så att sjukpenningnivån höjs till 80 % från första dagen,
7. att riksdagen hos regeringen tillsätter en utredning med uppgift att göra en översyn av sjuk- och arbetsskadeförsäkringen.
Stockholm den 17 mars 1993 Berith Eriksson (v) Hans Andersson (v) Bengt Hurtig (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v)