Sammanfattning
Detta förslag visar hur staten kan spara 30 miljarder kronor i socialförsäkringssystemet, samtidigt som det görs lättförståeligt och rättvist. De inslag i nuvarande system som uppmuntrar manipulation tas bort.
Ambitionsnivån i regeringens budgetproposition är för låg. Det behövs betydligt kraftfullare åtgärder för att komma till rätta med budgetunderskottet. Istället för att göra små justeringar i enstaka delar måste hela socialförsäkringssystemet totalrenoveras. Ersättningsnivåerna skall vara lika höga och enhetliga, oavsett om orsaken till frånvaro beror på sjukdom, arbetsskada, vård av barn, lönegaranti, smittbärarpeng eller något annan allmän försäkring. Även beredskapsarbete bör inräknas i detta system.
Förslaget -- enkelt och motiverande
Dagens system består av en myriad av olika nivåer. Ingen, förutom möjligen något fåtal tjänstemän på försäkringskassan, har idag en överblick över alla system. Ingen kan heller med någon logik förklara varför en som vårdar sjukt barn ska ha högre ersättning än en som själv är sjuk. Vi föreslår därför att följande ersättningsnivåer införs:
Den generella ersättningsnivån i de allmänna försäkringarna bör med hänsyn till nuvarande ekonomiska läge bestämmas till 70% av den försäkrades inkomst. Ersättningsnivån skall inkludera sjuklön och ersättningar från av arbetsgivaren betalda försäkringar. Ersättningnivån måste vara densamma i alla behovssituationer, dvs såväl vid egen sjukdom, arbetsskada och barns sjukdom som vid annan vård av barn, arbetslöshet, garantilön utan arbete, beredskapsarbete och andra behovssituationer. Ju mer samhällsekonomin tillåts urholkas desto mer nödvändigt blir det att reducera utgifterna i de allmänna försäkringarna. Det är också nödvändigt att kombinera lägre utgifter med egenavgifter för den som har löneinkomst.
Ett stimulansbidrag på ytterligare 10% utges vid aktiv, yrkesinriktad rehabilitering, arbetsmarknadsutbildning med klart sikte på arbete, beredskapsarbete och vid arbete med garantilön.
Nuvarande tak på 7,5 basbelopp för beräkningsunderlaget bör med hänsyn till det statsfinansiella och samhällsekonomiska läget sänkas till vad som motsvarar den maximala nivån i arbetslöshetsförsäkringen, dvs en genomsnittlig industriarbetarlön (eller ca 5 basbelopp). En sådan ändring leder till större besparingar än vad vi angett.
Fördelarna
Fördelarna med detta system är många.Enkelt att administrera och lätt att förstå. Det ger lägre kostnader för såväl ersättningarna som för dessas administration.Ju aktivare man är desto högre ersättning. Det lönar sig alltid att arbeta och det finns självrisk i alla delar av systemet. Mer produktivt arbete blir utfört.Alla behandlas lika. Ingen får mer och ingen får mindre än någon annan. Det ger inte utrymme för spekulationsmöjligheter mellan olika försäkringar.
Besparingseffekterna
Med de föreslagna nivåerna sparar staten ca 30 miljarder kronor. Till detta kommer avsevärda dynamiska effekter som på lite sikt i stor utsträckning kommer att bidra till förbättrade statsfinanser och sund samhällsekonomi. (De besparingar som arbetsgivarna gör på detta dras in via arbetsgivaravgifterna.)
Besparing (mdkr) sjukpenning --4 sjuklön --5 arbetsskadeförsäkringen --4 (vid fullfunktion) arbetslöshetsförsäkring --8 föräldraförsäkring --4 lönegaranti --2 beredskapsarbete, mm 2--3
Totalt sparar Ny demokratis förslag ca 30 mdkr
Beräkningarna har gjorts utifrån de regler som gällde 1992. Karensdagar fr.o.m. den 1 april 1993 har dock beaktats. Sverige har idag inte råd med kortsiktigt, politiskt spel. Skjut inte ytterligare upp de beslut som regeringen och riksdagen borde ha fattat för länge sedan. Ytterligare dröjsmål försämrar möjligheterna att upprätthålla ett gott socialförsäkringsskydd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av en ny enhetlig nivå i de allmänna försäkringarna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nivån för ersättning från de allmänna försäkringarna bör vara 70 % oavsett orsaken till frånvaron,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör finnas ett stimulansbidrag på 10 %.
Stockholm i januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Leif Bergdahl (nyd)