Forskarstuderande/doktorander uppbär vanligen utbildningsbidrag som ersättning för den arbetsinsats som de gör under ca 5--6 år som forskarstuderande/doktorander.
För många av dessa löper deras utbildning och forskning under en rad av år då deras jämnåriga befinner sig ute i arbetslivet och där intjänar såväl ATP-år som ATP-poäng.
Det förtjänar också understrykas att särskilt kvinnliga forskarstuderande/doktorander kan drabbas orättvist hårt, då deras fertila ålder ofta i tiden sammanfaller med deras forskarutbildning. Samtidigt faller också fortfarande ansvaret för barn och hem tyngst på kvinnorna. De löper därmed risk för att under sin aktiva yrkesperiod icke nå upp till de trettio år som fordras som underlag för den framtida fulla pensionen.
Vi är dock av den bestämda uppfattningen att både kvinnliga och manliga forskarstuderande/doktorander borde vara berättigade till ATP-år för sin för samhället så grundläggande forskarverksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda införande av ATP- poäng för forskarstuderande/doktorander.
Stockholm den 25 januari 1993 Elisabeth Fleetwood (m) Rune Rydén (m)