Vid långvarig diabetes drabbas man av s k senkomplikationer bl a i fötterna. Det är två olika typer av skador i fötterna, nervskador eller skador på blodkärlen.
Nervskador medför nedsatt känsel i fötterna, man känner inte om man får något föremål i skon eller trampar på något. Kärlskadorna består främst av skador i de små blodkärlen. Dessa skador kan orsaka svårläkta sår, och i kombination med skador på nerverna ger detta sårskador som utan en förebyggande fotvård ofta leder till amputation av underbenet, foten eller del av foten. När behovet av amputation har uppstått har den från början relativt oskyldiga skadan lett till kallbrand i foten till följd av skador i de små blodkärlen.
För att förebygga den här utvecklingen använder man sig inom diabetesvården av en förebyggande medicinsk fotvård. Medicinsk fotvård innebär att fotterapeut med viss kompetens på remiss av läkare behandlar patienten, alternativt att fotterapeuten i direkt samarbete med vårdteamet, läkare, sjuksköterska och ortoped behandlar den skadade foten.
Den medicinska fotvården har visat sig ha en mycket betydande roll inom diabetesvården för att förhindra dessa fruktade senkomplikationer. På olika ställen i landet, bl a i Umeå och Kisa, har man visat att man kunnat sänka amputationsfrekvensen hos diabetiker med upp till 80 procent under en femårsperiod genom en god förebyggande medicinsk fotvård.
Alla övriga medicinska åtgärder för en diabetiker omfattas av socialförsäkringen och ersättning utgår från försäkringskassan, dock inte vid fotvård. Detta är förvånansvärt då den förebyggande medicinska fotvården ingår som en del i den medicinska behandlingen.
Den som har fått den här allvarliga skadan har redan höga sjukvårdskostnader för läkarbehandlingar, mediciner m.m. och har ofta nått högkostnadsskyddets nivå. Förutom dessa kostnader tillkommer då behandlingen hos fotterapeut. Detta kan leda till orimliga ekonomiska konsekvenser för redan ekonomiskt svaga grupper.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning från försäkringskassan för medicinsk fotvård.
Stockholm den 23 januari 1993 Rolf L Nilson (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Elisabeth Persson (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v)