De förebyggande åtgärderna vid kroniska sjukdomar och funktionshinder för att förhindra allvarliga försämringar är mycket viktiga. För den enskilde är de viktiga för en bibehållen livskvalitet, samtidigt vet vi även att det för samhället är en mycket lönsam affär.
Exempelvis har Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU) i en studie från 1992 kunnat påvisa mycket intressanta möjliga samhällsekonomiska vinster vid screening av näthinneskador hos diabetiker. SBU pekar i sin rapport på att kvoten samhällsekonomisk nytta/kostnader vid en screening av ögonbottnarna hos samtliga insulinbehandlade diabetiker typ 1 är 16,2. Den totala samhällsekonomiska vinsten utgör alltså 16,2 gånger den gjorda investeringen i form av screening och behandling. Vinsten hos insulinbehandlade diabetiker typ 2 var lägre men innebär ändå 5,8 gånger den insatta investeringen.
På samma sätt kan man påvisa samhällsekonomiska vinster när det gäller att förebygga svårläkta sår och gangrän hos diabetiker. Enligt Socialstyrelsens fotvårdsutredning amputerades 1986 1.315 fötter och underben på diabetiker i Sverige. En sådan amputation för med sig stora kostnader i form av sjukvård, rehabilitering, sjukskrivning, social hemhjälp etc. Enbart det kirurgiska ingreppet, sjukhusvård före och efter operationen samt proteskostnaden uppskattas i dag till cirka 200 000 kronor per ingrepp. Därtill tillkommer övriga kostnader som det försämrade tillståndet innebär.
Samtidigt visar studier i såväl Umeå som Kisa att med en bra förebyggande fotvård hos diabetiker kan man sänka antalet amputationer under en femårsperiod med 80 procent. Förutom att de här exemplen visar vilka möjligheter samhället har att spara stora samhällskostnader undviker sådana här åtgärder stora mänskliga lidanden och bidrar till en förhöjd livskvalitet hos en stor grupp människor.
Problemet att kunna utveckla en god medicinsk prevention är att investeringarna i form av förebyggande vård drabbar en huvudman, företrädesvis sjukvårdshuvudmannen, medan vinsterna i form av minskad förtidspensionering, minskad social hemhjälp och längre tid i produktionen tillkommer annan, företrädesvis socialförsäkringssystemet. En förutsättning för att detta skall kunna lösas är därför att en överföring av medel riktade till förebyggande vård av typ som här beskrivs görs. Denna överföring av medel bör därför ske inom ramen för överenskommelsen om ersättningar från staten till sjukvårdshuvudmännen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förebyggande vård för diabetiker.
Stockholm den 21 januari 1993 Lotta Edholm (fp) Lars Sundin (fp)