Förtroendeläkarnas arbetsuppgifter regleras kortfattat i Lagen om allmän försäkring. Hos varje allmän försäkringskassa skall det finnas en eller flera förtroendeläkare. Dessa skall biträda kassan i frågor som kräver medicinsk eller odontologisk sakkunskap samt verka för ett gott samarbete mellan kassan och de läkare och tandläkare som är verksamma inom dess område. Det framgår också att förtroendeläkaren skall fungera som rådgivare till försäkringskassans tjänstemän i de enskilda försäkringsärendena.
I riksförsäkringsverkets ''Allmänna råd'' finns det på några ställen bestämmelser som berör dem. I avsaknad av en närmare reglering av frågan ankommer det på varje allmän försäkringskassa att bestämma hur man skall använda sig av förtroendeläkarna.
Det förekommer att de försäkrade som är föremål för beslut av försäkringskassan inför ett avgörande önskar få träffa förtroendeläkaren. I flera fall brukar detta önskemål tillgodoses. Det kan vara aktuellt inför ett beslut om vårdbidrag, förtidspension m.m. Men det har också inträffat att en försäkrad förvägrats träffa försäkringskassans förtroendeläkare inför ett beslut i socialförsäkringsnämnd. Det bör vara en självklarhet att om en enskild försäkrad vill träffa förtroendeläkaren inför ett beslut så skall detta önskemål tillgodoses.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten för de försäkrade att träffa försäkringskassans förtroendeläkare inför ett beslut som rör den enskilde.
Stockholm den 14 januari 1993 Kenth Skårvik (fp) Sigge Godin (fp)