Jag anser att Riksdagens revisorers rapport 1991/92:12 om invandrarpolitikens inriktning och resultat innehåller många viktiga iakttagelser och påpekanden beträffande brister och svagheter i den förda invandrarpolitiken. Jag kan i det väsentliga ställa mig bakom de förslag som revisorerna framlägger för riksdagen.
På några punkter anser jag problemen kan beskrivas något annorlunda än vad som gjorts.
Svenska för invandrare
Revisorerna understryker med rätta att svenska för invandrare har en nyckelroll i integrationen av invandrarna i det svenska samhället och därmed har central betydelse för alla de invandrarpolitiska målen.
Förre diskrimineringsombudsmannen Peter Nobel har formulerat det så här: ''Om alla våra nyanlända lärde sig en bra svenska och hur man bär sig åt för att bevaka sina rättigheter och skyldigheter i Sverige, då skulle det knappast behövas någon ombudsman mot etnisk diskriminering.''
Revisorernas granskning har visat att resultaten av undervisningen i svenska för invandrare är anmärkningsvärt dåliga, att uppföljningen och utvärderingen av reformen 1991 inte varit tillfredsställande och att ett minskat antal invandrarelever deltar i skolans undervisning i svenska som andra språk. Revisorerna föreslår att riksdagen av regeringen begär en redovisning av erfarenheterna av den reformerade undervisningen i svenska för invandrare.
Allvarliga problem med SFI-undervisningens kvalitet och effektivitet har funnits i många år. Mycket allvarliga brister föreligger också beträffande undervisningen i svenska som andraspråk i grundskolan och gymnasieskolan vilket framgår av ungdomskommitténs betänkande 1991:60. Över 20 procent av eleverna med invandrarbakgrund går ut grundskolan utan fullständiga betyg mot 5 procent av samtliga elever. Det är inte ytterligare redovisningar av det katastrofala läget som krävs utan förslag till åtgärder från regeringen för att söka komma till rätta med dessa alarmerande brister.
Invandrarna och arbetsmarknaden
Invandrarnas situation på arbetsmarknaden är ytterst allvarlig. Utöver det som revisorerna anfört vill vänsterpartiet peka på vad som framgår av bilaga 1 i slutbetänkandet från utredningen för åtgärder mot etnisk diskriminering, nämligen förekomsten av omfattande etnisk diskriminering på arbetsmarknaden.
Riksdagen bör begära att regeringen snarast återkommer med förslag om lagstiftning mot etnisk diskriminering på arbetsmarknaden.
Myndigheternas skyldigheter att vidta åtgärder för flyktingar och invandrare
Under detta avsnitt bör understrykas behovet av en förutsättningslös genomgång av invandrarverkets olika ansvarsområden och möjligheten att helt eller delvis föra över dessa till respektive departement och myndigheter. Tillståndsverksamheten borde som utvecklats i motion 1991/92:Sf612 föras över till regionala asylnämnder för att handläggas under domstolsliknande former.
Invandrarnas boende
Revisorerna går inte närmare in på invandrarnas boende. Här råder en utomordentligt oroande situation med en stark segregation mellan infödda svenskar och invandrare åtminstone i storstadsområdena. Ett resultat av detta är att i vissa skolklasser finns knappast en enda elev med svenska som modersmål. Relativt snart kommer vi att hamna i motsvarande situation som USA:s sydstater på 1950-talet. Där tvingades man ta till så drastiska motmedel som bussning av elever från svarta bostadsområden till skolor i vita områden och omvänt. Det är nödvändigt att nu vidta sådana åtgärder att vi inte senare kommer i en motsvarande tvångssituation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att förbättra SFI-undervisningen och undervisningen i svenska som andraspråk,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag mot etnisk diskriminering på arbetsmarknaden,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av Invandrarverkets ansvarsområden,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder för att motverka att invandrare hamnar i ett segregerat boende.
Stockholm den 27 november 1992 Berith Eriksson (v)