I propositionen föreslås långtgående försämringar av nu gällande arbetsskadebegrepp. Ett genomförande av förslaget kan komma att leda till att antalet godkända arbetssjukdomar mer än halveras. Även bedömningarna av skador till följd av olycksfall kommer att påverkas.
Förutom att förslaget innebär att försäkringsskyddet för de förvärvsarbetande kan komma att försämras kraftigt, står det med stor sannolikhet i strid med ILO:s konvention 121, något som ej utretts av vare sig regeringen eller Lagrådet innan propositionen lades fram. Därutöver innehåller propositionen ett förslag till övergångsbestämmelser som kan komma att hota ekonomin för de kollektivavtalsgrundande försäkringar som kompletterar det lagstadgade skyddet vid arbetsskada.
I Arbetsskadeförsäkringsutredningens delbetänkande (SOU 1992:39) föreslogs ett tudelat skadebegrepp, där vissa skador och sjukdomar också fortsättningsvis skulle bedömas enligt nuvarande bevisregler och där andra skador och sjukdomar (bl.a. belastningsskador, psykiska sjukdomar) skulle bedömas enligt en strängare bevisregel. Utredningens förslag har remitterats till ett stort antal instanser, bl.a. ILO-kommittén. Ingen av dessa instanser har funnit att förslaget på denna punkt stod i strid med ILO- konvention nr 121, antagen 1964 och ratificerad av Sverige. Skälet till detta är att den föreslagna tudelningen sammanföll med de beviskrav som ILO ställer.
I artiklarna 6 och 7 i den rekommendation som medföljer ILO-konvention 121 stadgas följande:
6. 1) Varje medlem bör under föreskrivna villkor såsom yrkessjukdom anse sjukdomar vilka erfarenhetsmässigt uppkomma genom att vederbörande utsättes för inverkan av ämnen eller farliga situationer i arbetsprocesser, verksamhet eller sysselsättning.
2) Såvida icke motsatsen bevisas bör det föreligga presumtion för att arbetstagaren ådragit sig sådan sjukdom under arbetet, om han a) varit utsatt för risken under en viss föreskriven minimiperiod; och b) visat symtom på sjukdomen inom viss föreskriven tid efter det han lämnat den sista anställning, där han kunde ha utsatts för risken.
3) Vid upprättande eller revidering av nationella förteckningar över yrkessjukdomar böra medlemmarna taga särskild hänsyn till varje förteckning över yrkessjukdomar som från tid till annan må ha godkänts av Internationella arbetsbyråns styrelse.
7. Om den nationella lagstiftningen innehåller en förteckning som fastställer att presumtion skall föreligga för att vissa sjukdomar ådragits i arbetet, bör det vara tillåtet att föra bevisning om att sjukdomar, som ej finnas i förteckningen, ådragits i arbetet. Vad nu sagts bör även gälla beträffande sjukdomar som finnas upptagna i förteckningen, när de yppas under andra omständigheter än de som skapa presumtion för att sjukdomarna ådragits i arbetet.
I själva konventionens artikel 8 stadgas att ett generellt arbetsskadebegrepp kan ersätta en lista, men att detta bör vara tillräckligt brett för att omfatta minst de sjukdomar som upptas i konventionens förteckning.
I den nu framlagda propositionen har regeringen dock valt att frångå utredningens tudelade beviskrav. I stället föreslås den strängare bevisregeln gälla för alla arbetsskador. Det förslag som riksdagen nu föreslås fatta beslut om kommer därför med stor sannolikhet att stå i strid med rekommendationen i fråga om de sjukdomar som sammanfaller med ILO-konventionens lista.
För övrigt har ILO aviserat att man inom kort kommer att uppta en diskussion om revidering av nuvarande lista. I en PM från ILO angående denna revision nämns bl.a. sjukdomar i muskler och skelett och sjukdomar orsakade av repetitiva rörelser.
Det är ytterst anmärkningsvärt att regeringen vid förändringen av beviskraven i förhållande till de beviskrav som föreslogs i utredningen, inte utrett om förändringarna står i samklang med ILO-konventionen. Det är lika anmärkningsvärt att Lagrådet inte granskat de nya beviskraven utifrån samma utgångspunkt.
Riksdagen bör därför återremittera regeringens proposition för närmare utredning innan den läggs fram på nytt. Regeringen bör då överlåta detta till den beredning som får till uppgift att utreda överförandet av sjuk- och arbetsskadeförsäkringen till arbetsmarknadens parter.
Enligt övergångsbestämmelserna avses de nya reglerna träda ikraft den 1 januari 1992. Äldre bestämmelser skall gälla för skador som inträffat före det datum skadan anmäls till försäkringskassan, dock senast den 30 juni 1993.
Gängse teknik vid val av övergångsbestämmelser inom socialförsäkringen har varit att den lagstiftning som gällde vid skadetillfället skall tillämpas vid bedömningen av en skada, detta oavsett när anmälan om skadan görs. Den föreslagna övergångsregeln bryter mot denna tidigare princip. Valet av regler för bedömning av skador som inträffat före ikraftträdandet kommer, enligt förslaget, att bestämmas av tidpunkten för anmälan.
Om det föreslagna förändrade arbetsskadebegreppet kommer att tillämpas även på skador som inträffat före lagändringen kan detta leda till avsevärda konsekvenser för trygghetsförsäkringen. Anledningen till detta är följande.
Försäkringsvillkoren för trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) fastställs för varje år efter förhandlingar mellan parterna bakom avtalet. Försäkringsvillkoren för ett år gäller därefter för de skador som inträffar under detta år. TFA:s skadebegrepp och bevisregler har under alla år stämt överens med arbetsskadeförsäkringens. Likaså har reglerna för ersättningar i tillämpliga delar harmoniserats med reglerna i lagen om arbetsskadeförsäkring (LAF). Genom detta har försäkringens kostnader kunnat hållas på en rimlig nivå.
I Arbetsskadeförsäkringsutredningens delbetänkande (SOU 1992:39) ''Begreppet arbetsskada'' har en försäkrad, som anmäler en arbetsskada efter en lagändring och som får avslag på sin anmälan som är grundad på en bedömning som gjorts enligt den nya lagens regler, möjlighet att vända sig till trygghetsförsäkringen med sitt ersättningsanspråk, om skadan inträffat före lagändringen. AMF- trygghetsförsäkring blir därmed skyldig att pröva skadan i enlighet med de för skadeåret gällande och därmed gynnsammare villkoren. Om skadan kan godkännas vid en sådan prövning har AMF-trygghetsförsäkring att lämna ersättning för såväl ekonomisk som ideell skada.
Premien för trygghetsförsäkringen under gångna år har beräknats på grundval av den kostnadsfördelning som har gällt mellan LAF och TFA. Därvid har LAF i princip täckt de skadades inkomstförluster och vårdkostnader. Från TFA har i huvudsak lämnats ersättning för s.k. ideell skada, dvs. sveda och värk, lyte och men samt olägenheter i övrigt. Premien för TFA har därvid fastställts bl.a. på grundval av beräknade kostnader för skadereglering och administration. Nödvändig reservsättning har gjorts för inträffade men ännu icke anmälda skador. Vid fastställandet av tidigare års premier har inte funnits anledning att anta att kostnadsfördelningen mellan LAF och TFA skulle komma att förändras med retroaktiv tillämpning.
En erfarenhet vid tillämpningen av arbetsskadeförsäkringen är bl.a. att försäkrade ofta anmäler arbetsskada först lång tid efter det att skadan inträffat eller för första gången givit sig till känna. Detta gäller i första hand sjukdomar för vilka sambandet med arbetet inledningsvis inte framstår som så klart. Av tillgänglig statistik går inte att med exakthet beräkna hur omfattande denna ''eftersläpning'' är. Det rör sig i dessa sammanhang dock inte om någon marginell företeelse.
Man kan alltså förvänta sig att ett avsevärt antal försäkrade kommer att vända sig till AMF- trygghetsförsäkring med krav på ersättning för äldre skador, vilka ej godkänts efter en prövning enligt de nya, strängare reglerna i LAF. Detta kan komma att innebära en avsevärd övervältring av kostnader på trygghetsförsäkringen. Förutom ökade skadekostnader för att täcka de skadades inkomstförluster tillkommer behovet av en utökad administration för att på nytt, men enligt äldre regler, pröva de anmälningar som, med hänvisning till de nya reglerna, avslagits enligt LAF. Detta kommer på ett allvarligt sätt att förändra de ekonomiska förutsättningarna för trygghetsförsäkringen.
Inom AMF-trygghetsförsäkring har en grupp aktuarier gjort en beräkning av förslagets kostnader. Aktuariernas slutsats blev att kostnaden för TFA till följd av den föreslagna övergångsbestämmelsen kan bli i storleksordningen 10--20 miljarder kronor.
Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om att tillsätta en beredning i syfte att genomföra en ny försäkringsmodell som innebär att sjuk- och arbetsskadeförsäkringarna flyttas ut ur statsbudgeten och att arbetsmarknadens parter ges huvudansvaret för försäkringen. I samband med att ansvaret för försäkringen överlämnas till parterna på arbetsmarknaden måste även frågan om det ekonomiska ansvaret för inträffade och pågående sjukfall och skador lösas. Vi finner det därför olämpligt att nu övervältra kostnader, som inte är finansierade, på avtalsförsäkringen. Den föreslagna övergångsbestämmelsen och dess konsekvenser kan komma att försvåra den kommande beredningens arbete.
Vi föreslår därför att övergångsbestämmelserna ges innebörden att äldre bestämmelser skall tillämpas på skador som inträffat före lagens ikraftträdande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår proposition 1992/93:30,
2. att riksdagen hos regeringen begär att förslaget utreds i den beredning som får till uppgift att utreda överförandet av sjuk- och arbetsskadeförsäkringen till arbetsmarknadens parter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergångsbestämmelser.
Stockholm den 17 november 1992 Anita Johansson (s) Johnny Ahlqvist (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Håkan Strömberg (s) Bo Finnkvist (s)