Sveriges skogsnäring uppvisar idag ett ökande virkesförråd. Ett stort problem för skogsnäringen är dock att efterfrågan minskat kraftigt, vilket leder till att konkurrenskraften och lönsamheten för industrin minskar oroväckande.
Orsakerna till detta är flera. Marknaden för sågade produkter har minskat bl a beroende på konjunkturen. För massaindustrin har miljöbeslut fattats som medför att efterfrågan på färsk fiber minskat till förmån för returfiber.
Detta tvingar den för bl a Norrbotten så viktiga skogsnäringen till omfattande strukturomläggning. För sågindustrin innebär strukturomvandlingen att sågverk i glesbygden läggs ned i stor omfattning.
Det är nödvändigt att möta dessa strukturella förändringar med aktiva insatser för att hitta alternativa användningsformer för den svenska skogsråvaran. Målet bör vara att finna produkter som marknaden långsiktigt efterfrågar.
Användningen av motorbränslen av olika slag har under de senaste decennierna medfört stora miljöproblem med utsläpp av bl a kväveoxider, kolväten och koldioxid. Att ur skogsråvaran utvinna alkoholer som kan användas till framställning av motorbränslen av mer miljöanpassat slag än dagens skulle ge fördelar ur såväl sysselsättnings- som miljöaspekter, samtidigt som Sverige skulle kunna ta ledningen på teknikområdet.
Det är därför angeläget att samhällssatsningar i form av forsknings- och försöksverksamhet på detta område initieras.
Med tanke på skogsnäringens omfattning i Norrbotten och det allmänna sysselsättningsläget är det på sikt lämpligt att Norrbottens län kan komma i fråga för uppbyggnad av försöksverksamhet på detta område t.ex. i form av pilotanläggning eller liknande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts att initiera utveckling av försöksverksamhet för utvinning av alkoholer ur skogsråvara och med Norrbotten som utpekat försöksområde.
Stockholm den 26 januari 1993 Britta Bjelle (fp)