Det är med all rätt som konsumenterna protesterar mot de höga olje- och bensinpriserna. De utgör en svår belastning på privatekonomin. Oljan svarar för ca 50 % av Sveriges totala energikonsumtion. På transportsidan svarar oljan för ca 90 % av energikonsumtionen. Utan olja stannar Sverige.
Varje gång oljepriset stiger med en dollar per fat försämras Sveriges handelsbalans med åtskilliga hundra miljoner kronor. Stigande internationella oljepriser och oljebrist är ett mycket allvarligt hot mot hela den svenska samhällsekonomin och mot vårt nationella oberoende.
Oljan är också ett mycket allvarligt hot mot vår miljö. De försurande utsläppen kan man med modern teknik bemästra men den ökade koldioxidhalten i atmosfären och växthuseffekten kan däremot ej förhindras med teknik.
Vi svenskar är emellertid lyckligt lottade eftersom vi kan ersätta stora delar av oljeimporten, det finns de som säger hela, med svensk solenergi, dvs. med biobränsle.
Energiskog och annan biomassa duger gott som bränsle för energiproduktion. Biomassa kan också användas som energiråvara för produktion av flytande motorbränslen. Både ur energisynpunkt och ur ekonomisk synpunkt sett är metanol, dvs. träsprit, det bästa motorbränslet. En metanoldriven bils avgaser är mycket renare än en bensindriven bils avgaser.
De stora biltillverkarna i USA har börjat satsa på metanoldrift på allvar. Det amerikanska naturvårdsverket har gett tillstånd att marknadsföra metanoldrivna fordon.
Energiinnehållet i den årliga jordbruksproduktionen och skogstillväxten är dubbelt så stort som energiinnehållet i vår årliga oljeimport. Rätt utnyttjad kan en bråkdel av Sveriges totala landareal ge en energimängd som svarar mot stora delar av den svenska oljeimporten.
Vår skogsindustri utnyttjar idag endast 70 % av den årliga massatillväxten i skogen. Med andra ord kan upp till 30 % av skogsarealen tas i anspråk för energiproduktion utan att skogsindustrin drabbas av råvarubrist.
Idag skulle vi utifrån svensk biomassa kunna producera metanol till ett pris som, före skatt, skulle kunna konkurrera med olja och bensin. De multinationella oljebolagen är av lättförståeliga skäl inte intresserade av att satsa på biobränslen.
Det ligger däremot i Sveriges intresse att vi satsar på svensk biomassa som alternativ till oljan. Det kommer att krävas investeringar på flera miljarder men sådana satsningar kommer snabbt att förränta sig.
Samtidigt som handelsbalansen förbättras med ett stort antal miljarder per år kommer tusentals nya och permanenta arbetstillfällen att skapas på landsbygden. Dessutom elimineras koldioxidutsläppen på många tiotals miljoner ton per år.
För att metanol ska kunna få en möjlighet att användas föreslår jag att man ska utreda möjligheterna till en lag som tvingar oljebolagen att använda en viss procent metanol i bensin och olja. Förslagsvis kan man börja med två procent år ett och öka detta med två procent under en tioårsperiod, upp till 0 %.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om metanol i motorbränsle.
Stockholm den 25 januari 1993 Siw Persson (fp)