Energipolitiken måste utformas så att miljöskadliga utsläpp blir så små som möjligt. En satsning på inhemska och förnybara energislag bör därför utvecklas allt mer. Ett decentraliserat energisystem byggt på inhemska energitillgångar blir mindre sårbart än det storskaliga system som byggts upp med de fyra kärnkraftsorterna som bas. Det är viktigt att de förnybara energislagen introduceras allt mer för att minska vårt beroende av importerad energi och kärnkraften. Vårt land har mycket goda möjligheter att under rådande lågkonjunktur satsa ordentligt på biobränslen.
Inom Västsverige finns goda tillgångar på biobränslen i form av bränsleflis, biprodukter från sågverk, torv, brännbart avfall i kommunerna samt energigrödor från åkermarken. Ur skogsbrukets synpunkt är det angeläget att skapa komplement till timmer och massaved och för jordbruket är det fråga om att skapa utrymme för en lönsam produktion av biobränsle från åkermarken.
I Västsverige finns nu en väl fungerande produktionsapparat för ett gott utbud av biobränslen till både små och stora värmeanläggningar. Det som behövs är praktisk handling, dvs att skapa förutsättningar för en utökning av biobränslemarknaden.
Detta bör ske genom att allt fler små och stora anläggningar för t.ex. flis projekteras och byggs. För att få ett tillräckligt genomslag för biobränslena under detta decennium är det nödvändigt att det varje år tillkommer nya biobränsleeldade värmeanläggningar motsvarande 1 miljon kubikmeter flis.
Både stat, landsting och kommun, men även privata intressenter måste inspireras att våga satsa på bioenergin. Härtill krävs kostnadsberäkningar vad gäller miljö, samhällsekonomi och privatekonomi med hänsyn till de höjda miljöavgifterna för hushållen från 930101.
Värmeverk inklusive fjärrvärmeverk bör kunna ses som infrastruktur i samhället och därmed bli föremål för arbetsmarknadspolitiska satsningar. Investeringar för biobränsle ger byggarbeten och efter färdigställanden långsiktiga arbeten även under lågkonjunkturer.
Riksdagen anvisade i samband med energibeslutet i juni 1992 500 miljoner kronor för att bl.a. främja utvecklingen av bioenergin. Denna summa bör nu satsas till miljölån för mindre och medelstora värmeanläggningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar på biobränsleeldade värmeanläggningar i Västsverige.
Stockholm den 21 januari 1993 Åke Carnerö (kds) Fanny Rizell (kds)