Det energipolitiska beslut riksdagen tog 1991 innebar bl a att landets elförsörjning skall tryggas genom ett energisystem som i största möjliga utsträckning grundas på varaktiga, helst inhemska och förnybara energikällor samt en effektiv energihushållning. Riksdagen har tidigare angivit att den sista kärnkraftsreaktorn i Sverige skall stängas senast år 2010. Vidare innebar riksdagens beslut att frågan om när kärnkraftsavvecklingen kan inledas och i vilken takt den kan genomföras avgörs av resultaten av hushållningen med el, tillförseln av el från miljöacceptabel kraftproduktion och möjligheterna att behålla internationellt konkurrenskraftiga priser.
Enligt riksdagsbeslutet förutsätts regeringen årligen redovisa till riksdagen de resultat som har uppnåtts genom de energipolitiska programmen för omställning och utveckling av energisystemet. Det sker nu för andra gången i näringsdepartementets redovisning i budgetförslaget. Dessvärre gör man samma erfarenhet som förra året, d v s det har inte hänt särskilt mycket.
En av slutsatserna som görs i redovisningen är att energibalansen under de närmaste åren är stark. Med andra ord kan man säga att det under de närmaste åren kan finnas utrymme för att påbörja utfasningen av kärnkraft. Därför bör regeringen uppdra åt Statens Kärnkraftinspektion att lägga förslag om vilken eller vilka kärnkraftsreaktorer som först bör fasas ut ur energiprogrammet. Därefter bör regeringen på basis av det materialet lägga förslag till riksdagen som innebär att avvecklingen av kärnkraftsreaktorer påbörjas.
I budgetpropositionens redovisning görs också en bedömning av utvecklingen av de energipolitiska programmen. Det anges att det löper som planerat. Därvidlag kan man dock hysa stora tvivel i och med att prognosen för användning av bioenergi, vind- och solenergi är klart otillräcklig till år 2000. En utveckling i den takten kommer inte att möjliggöra kärnkraftsavvecklingen i den takt som riksdagen uttalat, senast till år 2010. Inte heller vad gäller programmet för effektivare energianvändning kan större framsteg ses.
Tidsmarginalen till dess att de svenska kärnkraftsreaktorerna skall vara avvecklade krymper ständigt. Därför måste de energipolitiska program som riksdagen beslutat om ges verklig styrfart. För att riksdagen kontinuerligt ska kunna följa utvecklingen av genomförandet av de energipolitiska programmen behöver de årliga energipolitiska kontrollstationerna få ökad tyngd. Regeringen kan därför t ex tillsätta en särskild parlamentarisk avvecklingskommitté som utförligt granskar regeringens årliga redovisning av arbetet med energiprogrammen och vid behov föreslå åtgärder för att dessa program skall bli verklighet och därmed garantera att utfasningen av kärnkraft sker som planerat.
Vad gäller frågan om lagstiftning och förbud mot kärnkraftsdrift efter år 2010 så behandlades den frågan utförligt under hösten 1992 i samband med justering av kärntekniklagen. Då uttalades i riksdagsdebatten att det inte behövdes någon lagstiftning eftersom riksdagen tydligt uttalat att kärnkraftsavvecklingen ska genomföras. För att förbereda en ev lagstiftning bör dock ett utredningsmaterial tas fram som beskriver hur en lagstiftning skulle kunna se ut.
Frågan om att kärnkraftsbolagen har ett begränsat ansvar vid ev kärnkraftsolyckor har också debatterats under hösten 1992. Det är inte rimligt att just kärnkraften av alla miljöfarliga verksamheter har detta begränsade ansvar. Regeringen bör därför utarbeta förslag till förändrad lagstiftning som innebär ett obegränsat ansvar för ägarna till kärnkraftverk vid en ev olycka.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att påbörja avvecklingen av kärnkraften genom att uppdra åt Statens kärnkraftinspektion (SKI) att redovisa vilken eller vilka reaktorer som det är mest angeläget att fasa ut ur energiförsörjningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvaret för avvecklingen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om lagstiftning om förbud mot kärnkraft efter år 2010,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrad lagstiftning vad avser kärnkraftsbolags ansvar vid kärnkraftsolyckor.1
Kolmården den 22 januari 1993 Dan Ericsson (kds) i Kolmården
1 Yrkande 4 hänvisat till LU.