-- -- --
Jag känner inte till dagens kostnader för att framställa etanol. Jag tror att de fortfarande är höga. Dock bör möjligheten prövas, dels som ett komplement i vår energibalans, dels som alternativ gröda. (Pehr G Gyllenhammar i Dagens Nyheter 21 januari 1993)
Riksdagen beslöt våren l990 om inriktningen av en ny livsmedelspolitik. Beslutet innebär en successiv marknadsanpassning och avreglering av jordbruket. Under övergången från en reglerad till en fri inhemsk marknad vidtas särskilda åtgärder för att underlätta anpassningen och omställningen till den nya situationen.
Enligt riksdagens beslut lämnas bl.a. ett omställningsstöd för areal som varaktigt ställs om från livsmedelsproduktion till alternativ användning.
Östergötland har stora åkerarealer, där spannmålsodling är den dominerande näringen. Samtidigt vet vi att jordbruket genomgår stor omställning. Ca 60 000 hektar östgötaåker, eller en fjärdedel av den nuvarande arealen, kan komma att tas bort från den rena livsmedelsproduktionen på grund av överskottsproduktion. Här kan biobränsleproduktion bli ett viktigt alternativ för lantbrukarna och för bevarandet av det öppna landskapet.
I framtiden kommer -- av miljö- och prisskäl -- motoralkoholerna att bli än mer intressanta och konkurrenskraftiga än idag. Den stora vinsten blir framför allt på miljöområdet. Fördelen med att köra på etanol istället för på bensin och dieselolja är att avgaserna från motorerna blir betydligt renare. Sotpartiklar och den karaktäristiska diesellukten elimineras. Etanoldrivna fordon har under flera år rullat på försök på olika platser i Sverige.Etanol är till skillnad mot bensin en kemiskt mer enhetlig produkt som, när den används som rent bränsle, avger mindre utsläpp av koloxid och kolvätenMed etanol får vi ett drivmedel som vi själva framställer inom Sveriges gränser. Vi använder egna jordbruksprodukter såsom spannmål, sockerbetor och potatisGenom att vi använder oss av inhemska råvaror minskar vårt beroende av import av olja. Inte minst av beredskapsskäl är detta intressant
Försöksverksamhet i stor skala med utvinning av alkohol i form av etanol eller metanol för användning som motorbränsle bedrivs på många håll i världen idag.
Ur riksperspektiv är Östergötland ett mycket intressant alternativ för uppförande av en etanolanläggning där Norrköping är en lämplig lokaliseringsort. Norrköping har djuphamn, silokapacitet, tomtreservat, etc. När ev. projektering av etanolframställning i stor skala kommer att ske bör därför en lokalisering av sådan framställning till Norrköping studeras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om framtida etanolframställning i Norrköping.
Stockholm den 22 januari l993 Karl-Göran Biörsmark (fp)