Stiftelsen Svensk Etanolutveckling, Örnsköldsviks kommun och länsstyrelsen i Västernorrland har under en tid arbetat för att få till stånd en anläggning, på Domsjö industriområde i Örnsköldsvik, för produktion av etanol, bränslepulver m.m. på basis av skogsråvara och annan cellulosa.
Västernorrlands län är en av landets främsta leverantörer av elenergi. Av landets vattenkraft på ca 60 TWh kommer 12--14 TWh från kraftverk i vårt län. Skogen är en annan viktig energikälla. Inom skogsindustrin erhåller man stora delar av sin interna energi från bark, lutar m.m. Dessutom pågår ett intensivt utvecklingsarbete inom energiområdet i Västernorrland. Exempel på detta är odling av rörflen för energiändamål, utvinning av sumpgas och metan, investeringar i en pelletsfabrik i Härnösand och utvecklingsarbete i Sollefteå med mål att nyttiggöra skogsbränsle i olika former. I Örnsköldsvik, vid Domsjö Fabriker, driver sedan många år Svensk Etanolkemi AB, SEKAB, Sveriges enda etanolfabrik baserad på sulfitlut. Under senare år har allt större del av etanolproduktionen börjat användas som drivmedel i dieselfordon. Försök med etanol som drivmedel i bussar har genomförts i bl.a. Örnsköldsvik och Stockholm. Försöket har fallit väl ut. Stiftelsen Svensk Etanolutveckling med företag, länsstyrelsen, Örnsköldsviks Industristiftelse m.fl. som huvudmän arbetar för forskning och utveckling som främjar etanolanvändning baserade på inhemska, förnyelsebara energikällor.
Med andra ord så finns det i Västernorrland god kunskap och erfarenhet kring olika energislag liksom förutsättningar att driva på utvecklingen inom energiområdet.
All mänsklig aktivitet kräver tillgång till energi i någon form. Genom industrialismen har mänskligt arbete ersatts med andra ''energiformer''. Utvecklingen av vårt samhälle har fört med sig -- eller byggt på -- en enorm ökning av energianvändningen. Insikterna om att denna ökning inte kan fortsätta har börjat vinna insteg.
Den industrialiserade världens, liksom u-ländernas, energianvändning bygger till mycket stor del på fossila bränslen som kol och olja för industriprocesser, uppvärmning och som drivmedel. Fossila bränslen har flera negativa effekter i jämförelse med förnyelsebara bränslen.
Skall vi undvika omfattande klimatförändringar, reducera hälsoriskerna och minska försurningen måste utsläppen av koldioxid, svavel, kväveoxider och kolväten till luft, vatten och mark minskas väsentligt. Om det skall kunna genomföras måste användningen av fossila bränslen sänkas kraftigt. Dessutom måste energiförsörjningen göras väsentligt effektivare och läggas om till system som bygger på förnyelsebar energi.
Som vi framhållit ovan har Örnsköldsvik de bästa förutsättningar för en lyckosam etablering av en storskalig etanolproduktion på skogsråvara.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad forskning och utveckling av etanolproduktion på basis av skogsråvara i Örnsköldsvik, Domsjö.
Stockholm den 21 januari 1993 Elvy Söderström (s) Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s)