Vi upplever i Sörmland, i likhet med många andra län, den värsta arbetslöshetssituationen sedan 1930-talet. När vi i början av 1980-talet talade om katastrofsiffror, låg arbetslösheten i Sörmland mellan 4 och 5 %. I dag saknar mer än 12 % av länets invånare arbete. Det innebär ca 19 000 människor som upplever en vardag där de inte längre får delta i den gemenskap som arbetslivet utgör. Dessutom visar ökningen av antalet arbetslösa ingen tendens till att avta. Om regeringens passiva politik tillåts, så kommer ytterligare 5 000 sörmlänningar att få lämna sina arbetsplatser det kommande året. Värst är situationen för ungdomarna, där arbetslöshetssiffrorna ligger över 20 % och där regeringens passiva acceptans mycket väl kan höja den nivån kommande år till över 30 %.
Efterfrågan på arbetskraft i Sörmland har aldrig varit lägre än just nu. Dessutom tenderar varslen om uppsägning att ligga kvar på en mycket hög nivå. Under 1992 har närmare 4 000 personer varslats om uppsägning i Sörmland. Ser man till de olika branscherna är situationen inom byggsektorn mest anmärkningsvärd; där uppgår arbetslösheten till 32 %.
Men även inom tillverkningsindustrin har sysselsättningen rasat. Det innebär att i stort sett vart fjärde industrijobb har försvunnit inom loppet av 24 månader. Bland annat har gjuteri- och träindustrin i det närmaste halverats. Totalt inom tillverkningsindustrin har närmare 6 000 jobb försvunnit. Bakom detta döljer sig inte bara en kraftfull lågkonjunktur utan även strukturella problem för den sörmländska industrin. Man kan med stor säkerhet säga att flertalet av de industriarbeten som nu försvunnit knappast kommer att komma tillbaka under en högkonjunktur.
Till detta skall även läggas den omställning av det sörmländska jordbruket som är i full färd att genomföras. Sörmland är det län som procentuellt sett ställer om den största andelen jordbruksmark. Detta kommer också att få sin betydelse för näringslivsstrukturen totalt sett.
Satsa på Sörmland
Sörmland har mer än många andra län fått kännas vid raset i tillverkningsindustrin. Vårt län kommer inte att kunna återta växtkraft och optimism om inte den nationella politiken inriktas på tillväxt i ekonomin. I den socialdemokratiska näringspolitiska partimotionen presenteras en nationell strategi för tillväxt. Det är en sådan politik Sörmland behöver.
I denna motion kommer vi att utveckla vårt länsalternativ för tillväxt och förnyelse. Motionen utvecklar vår syn på industriell verksamhet och förnyelse. Vi redovisar våra förslag om förbättrade kommunikationer. En kraftig utbyggnad av högskoleverksamheten föreslås liksom förbättringar för småföretagen. Byggandet måste åter komma igång. För detta föreslås olika typer av samhälleliga stimulanser. Vidare ger vi vår syn på angelägna kultursatsningar som bidrar till att göra Sörmland till ett attraktivare län.
Industriell utveckling
Av de knappt 120 000 sysselsatta i Sörmland, arbetar nästan 30 000 inom industrin. Det innebär en industrisysselsättning på ca 25 %, vilket skall jämföras med rikets drygt 20 % och genomsnittet i Mälardalen som ligger på ca 17 %. Eskilstuna, Katrineholm och Oxelösund är orter som är starkt beroende av industrin. I Eskilstuna är det främst VME med ca 1 500 anställda, i Katrineholm finns Scania, Ericsson och SKF med tillsammans ca 2 500 anställda, i Oxelösund sysselsätter SSAB ca 2 700 anställda och är därmed länets största industriarbetsplats. Lägger man här till den betydelse dessa industrier har för underleverantörer och serviceföretag av olika slag, är beroendet mycket tydligt.
Det är ingen överdrift att påstå att dessa storföretag är ryggraden i sörmländskt näringsliv. Många småföretag står och faller med dessa koncerners närvaro. Oron är därför mycket stor på dessa orter när det ryktas om neddragningar och flyttning av verksamhet.
Det är oerhört viktigt för Sörmlands utveckling att förutsättningar skapas för att dessa viktiga företag kan finnas kvar i länet. Med hänsyn till sysselsättningsläget och Sörmlands näringslivsstruktur måste aktiva arbetsmarknadsåtgärder sättas in för att undvika en fortsatt nedgång i antal arbetstillfällen. Hit kan bl.a. räknas i första hand kompetenshöjning av den arbetskraft som utför den dagliga produktionen i våra företag.
Rättvisa villkor
Näringslivet i våra viktigaste konkurrentländer erhåller oftast ett mer omfattande statligt och regionalt stöd än i Sverige.
Det är viktigt att svenska företag arbetar under villkor som gör att de kan satsa långsiktigt på produkter, processer och marknadsinvesteringar. Stat och region kan behöva ta en del av den risk sådana satsningar innebär.
Småföretagarnas villkor
För Sörmland, i ännu högre grad än för landet, är det nödvändigt att få en tillväxt bland små och medelstora företag. Det är särskilt viktigt med tanke på att vi i vår tillverkningsindustri är strukturellt orienterade mot storföretagen. Småföretagen blir i dessa sammanhang ofta underleverantörer utan egna produkter. Denna struktur ökar sårbarheten och förvärrar konjunktursvängningarna. För Sörmland är det därför viktigt att en samverkan utvecklas mellan företag och samhälle i syfte att få till stånd en tillväxt. För de små företagen vill vi framhålla följande förslag, som alla ryms inom den ram för en socialdemokratisk näringspolitik som utvecklas i den tidigare nämnda motionen.
Det finns drygt en halv miljon småföretag med färre än 200 anställda. Nästan hälften av de anställda i näringslivet jobbar i småföretag. Det är nödvändigt att det vidtas åtgärder som stärker små och medelstora företag. Vi vill peka på följande.
Det är viktigt att konstatera att det mitt i industrikrisen finns många små och medelstora företag som har lyckats och vuxit. Ett viktigt inslag i en politik för små och medelstora företag är att utnyttja det goda exemplets makt. Genom studier av framgångsrika företag som vuxit de senaste åren kan kunskap och erfarenhet förmedlas.
I dag finns i Sverige ca 1 200 snabbt växande företag (här definierat som företag som vuxit av egen kraft med mer än 25 % på 4 år). Totalt omsatte de år 1991 ca 185 miljarder kronor och hade i Sverige ca 60 000 anställda. Härutöver engagerade de ett stort antal underleverantörer, vilket är ett karaktäristiskt arbetssätt för tillväxtföretag. 1 100 av tillväxtföretagen är små eller medelstora. Kopplingen till storföretag är tydlig. Av tillväxtföretagen är nära 80 % avhopp eller avknoppningar från större företag.
Dessa totalt 1 200 företag representerar Sveriges främsta tillväxtkapital. Här finns kunskap om hur tillväxt skapas och utvecklas. Här finns 1000-tals människor som lärt sig om tillväxtens villkor. Här finns företagsledare och anställda med viktig erfarenhet.
Dessa erfarenheter måste tas till vara.
Det f.n. största enskilda problemet för små och medelstora företag är tillgången på riskkapital. Den finansiella krisen gör att kapitalförsörjningen mer eller mindre har kollapsat. Det nya system med riskkapitalbolag som riksdagen beslutat kommer tyvärr inte att förbättra situationen för småföretag.
För att få en fungerande kapitalförsörjning är det nödvändigt att satsa på utvecklingsfonderna, som är en viktig regional resurs. Dessa känner företagsamheten i regionen och torde ha de bästa förutsättningarna att göra riskbedömningar. Regeringen har tillsatt en utredning som ifrågasätter fondernas existens. Vi menar att fondernas huvudmannaskap kan övervägas, men vänder oss bestämt mot tanken på att avveckla utvecklingsfonderna. Riksdagen bör uttala att fonderna skall finnas kvar.
Ett viktigt bidrag för småföretag bör vara att starta branschprogram särskilt riktade till denna grupp. Detta ansluter väl till det synsätt som finns inom EG, där man redan driver ett antal program för olika branscher. Vid utformningen av ett svenskt program är det viktigt att det ingår stöd till export. Det bör kunna vara en konkret hjälp med språkkunskaper, stöd till marknadsföring m.
m. Detta arbete bör på regional nivå samordnas av utvecklingsfonderna.
Vi föreslår sammanfattningsvis att riksdagen begär att regeringen snarast initierar ett utvecklingsarbete där erfarenheterna från tillväxtföretag sprids till andra företag. Detta bör ske allmänt på riksplanet, men bör också för att få full slagkraft göras koncentrerat i vissa regioner. Kopplat till dessa insatser bör ett särskilt småföretagarprogram startas.
Vi föreslår att koncentrerade insatser görs i Södermanlands län. Skälet är som ovan angetts att vi är särskilt tungt beroende av den tillverkande exportindustrin. Detta har resulterat i att sörmländsk småföretagsamhet, nästan uteslutande vad gäller de tillverkande företagen, kommit att bli underleverantörer utan egna produkter. Ett program som bygger på koppling mellan producent och innovatör, stöd till marknadsföring och vägledning i internationella frågor är därför något som ligger mycket väl i linje med de behov av insatser sörmländska småföretag har.
En småföretagarsatsning måste naturligtvis rymma initiativ och projekt med inriktning också mot den växande tjänstesektorn.
Utbildning och forskning
Om Sörmland skall fortsätta att utvecklas måste näringslivet stärkas. Näringslivet är beroende av tillgången på välutbildad arbetskraft men också på kvalificerad personal som kan utveckla produkter och arbetstekniker. Det är också viktigt att invånarna får en möjlighet att utbilda sig på olika områden och olika nivåer. Detta kräver olika former av satsningar på utbildning både lokalt och regionalt.
Utbildningssituationen i Sörmland måste förbättras. Totalt sett gäller att satsningar måste göras för att fullfölja utbyggnaden av de treåriga yrkesinriktade programmen på gymnasieskolorna och därmed bredda möjligheterna för ungdomar att få en bättre grund på gymnasial nivå. Det är ett rättvisekrav att de pojkar och flickor som lämnat gymnasieskolan efter tvååriga utbildningar, och nu är arbetslösa, erbjuds ett tredje år.
Med den rådande arbetslöshetssituationen är det vidare viktigt att de vuxna som inte har en fullgod grundutbildning tar tillfället i akt och kompletterar sin utbildning. Därför bör satsningarna på komvux utökas. Även länets folkhögskolor och studieförbund spelar en viktig roll när det gäller att tillhandahålla anpassad utbildning till dem som fått en bristfällig grundutbildning. Över 700 sörmlänningar kan beredas plats i en kompetenshöjande vuxenutbildning och folkbildning om riksdagen ställer sig bakom socialdemokraternas förslag i partimotionen.
När det gäller högskoleutbildning är utbudet i Sörmland dåligt. Inom länet finns drygt 1 000 årsstudieplatser för akademiska studier inom den statliga högskolan. Detta kan jämföras med att man i Stockholm och Uppsala tillsammans har ca 55 000 årsstudieplatser. Samhället måste därför se till att högskoleutbudet i Sörmland utökas och att det blir möjligt att tillägna sig högskoleutbildning på ett flertal platser i länet. Den kraftiga utökning av högskoleplatser som föreslås i den socialdemokratiska partimotionen sägs i densamma till stor del komma de små och medelstora högskolorna till del. Detta ställningstagande är avgörande för Sörmland. Det innebär att den otillfredsställande volym på högskoleutbildning som gällt i Mälardalen nu kan ändras. Detta öppnar för nya perspektiv också på den mellansvenska högskolestrukturen. Med ökningar av det slag som föreslås i den ovan nämnda motionen bör både Västmanland och Sörmland kunna få egna slagkraftiga högskolor.
Forskning
I och med att högskoleverksamheten i länet är svagt utbyggd, finns heller inte någon större forsknings- och utvecklingsverksamhet. Det är därför viktigt att vi värnar om de resurser som ändå finns i Sörmland. I det sammanhanget är det av största betydelse att verksamheten vid Studsvik kan bevaras och utvecklas. Med den kompetens som där finns när det gäller energiteknik och särskilt kärnkraftsteknik bör Studsvik kunna bli ett energitekniskt centrum i landet.
För Sörmlands del är det av stor vikt att den industriellt tillämpade forskningen ökar. De offensiva förslag som lagts i den socialdemokratiska partimotionen om ytterligare en miljard kronor för sådan verksamhet är ett strategiskt bidrag till utvecklingen av sörmländskt näringsliv. För ett företag som exempelvis SSAB i Oxelösund är det av oerhörd vikt att det sker en koppling mellan den grundläggande metallurgiska forskningen och dess tillämpning i stålproduktionen.
Kommunikationer
Sörmland har en struktur med tre olika utvecklingsstråk: det norra stråket med Eskilstuna-Strängnäs, det mellersta stråket med Vingåker-Katrineholm-Flen och Gnesta samt det södra stråket med Oxelösund-Nyköping och Trosa kommuner. En orsak till att dessa stråk har utvecklats är kommunikationsstrukturen. Om Sörmland skall fortsätta att utvecklas måste därför satsningar ske på kommunikationerna i alla de tre stråken. Trots att man utifrån sett kan säga att vi i Sörmland har en hygglig kommunikationsstandard, krävs betydande kompletteringar både vad gäller vägar och järnvägar.
Främst krävs att satsningarna i norra länsdelen fullföljs med både utbyggnad av Svealandsbanan och utbyggnad av E20 till motorvägsstandard. Det är också viktigt att den mellersta länsdelen får en acceptabel vägstandard i stråket mot Järna och Stockholm, dvs. riksväg 57. I det södra stråket är det framför allt en upprustning av järnvägen som synes angelägen. Detta är särskilt betydelsefullt med hänsyn till den strategiska kommunikationsknut som Nyköping-Oxelösund utgör med kopplingen till E4 och järnvägen samt Oxelösunds hamn och Nyköping/Oxelösunds flygplats. Ett sådant kommunikationscentrum har en stor utvecklingspotential, särskilt när man beaktar att avståndet till Storstockholmsregionen endast är ca 100 km.
Närheten till Stockholm gör att Sörmland är ett mycket intressant utvecklingsområde i framtiden. För att detta skall kunna förverkligas krävs att strategiska investeringar i infrastrukturen görs vid rätt tidpunkt. En lågkonjunktur som den som just nu är ett faktum är mycket lämplig tid för att genomföra sådana investeringar i bl.a. infrastruktur. Kommunikationerna är en viktig del av infrastrukturen och därmed av stor betydelse för länets utveckling.
Arbetslöshet kostar
Arbetsmarknadsinsatserna i länet beräknas under 1992/93 kosta samhället ca 790 miljoner kronor. Det gäller främst arbetsmarknadsutbildning och ungdomspraktikplatser. Härutöver kommer andra kostnader för arbetslösheten såsom utbetalningar från arbetslöshetskassa, kontant arbetsmarknadsstöd och olika former av utbildningsbidrag. Kostnaderna för dessa former av direkt arbetslöshetsstöd beräknas uppgå till mellan 700 miljoner kronor och 800 miljoner kronor per år bara i Sörmland. Det finns således resurser att omsätta till kraftfulla insatser för det sörmländska näringslivets utveckling.
Byggande
Senare delen av 80-talet har varit en intensiv nybyggnadsperiod. På många platser har byggmarknaden varit överhettad. En överproduktion av kommersiella lokaler har lett fram till att vi i dag har stora outhyrda ytor.
En orsak till det är den förra borgerliga regeringens politik. Under den tiden nedrustades byggbranschen och många byggnadsarbetare försvann till andra arbeten. När vändpunkten kom saknades utbildad arbetskraft, och byggpriserna steg snabbt när efterfrågan blev större än utbudet på marknaden. Konkurrensen var näst intill obefintlig.
Byggandet är en motor i samhällsekonomin. Varje byggnadsarbetare skapar jobb för minst tre personer i andra branscher som t.ex. byggmaterial, inredning, el och ventilation och annan utrustning.
Arbetslösheten i byggbranschen överstiger i januari 1993 30 500 personer vilket är drygt 25 %. Prognoserna pekar mot att fram till sommaren kommer närmare 40 % av byggnadsarbetarna att vara arbetslösa.
I vårt län är motsvarande siffror 1 280 vilket är lika med drygt 32 %.
Hela den svenska arbetsmarknaden påverkas av nedgången i byggproduktionen. Arkitekt- och konsultföretag i branschen har tvingats att mer än halvera sin personal. Byggämnesindustrin har minskat sin personal kraftigt. I många fall slås företagen ut och vi mister kapacitet inom landet.
Vi menar att bostadsbyggandet måste hållas på en jämn nivå. För att leva upp till vår nationella målsättning om allas rätt till en god bostad behövs ca 40 000 nya lägenheter per år under 90-talet.
Inte minst den stora ökningen av antalet äldre gör det nödvändigt med kraftfulla insatser för att klara de äldres behov av bra och ändamålsenliga bostäder.
I det läge som uppkommit är det viktigt att det offentliga byggandet som är planerat kommer igång och att den byggnation som planerats för senare start tidigareläggs. Här finns projekt som upprustning av skolor, samlingslokaler, förvaltningsbyggnader, underhåll av kommunala gator och vägar och förnyelse av vatten- och avloppssystem.
De kommunala bostadsförsörjningsprogrammen visar att de sörmländska kommunerna ligger väl framme i planeringshänseende för att tillgodose kraven på bostadsbyggande vad avser vanliga lägenheter, småhus och särskilda bostäder för olika former av äldreboende.
För 1992 redovisas att av planerat byggande har endast hälften påbörjats. För 1993 är situationen än mer prekär. Bedömningar nu visar på att knappt en tredjedel av planerad byggnation beräknas kunna starta som planerat.
Det är viktigt att klarhet skapas om vilka finansieringsmöjligheter som finns för reparation och ombyggnad av lägenheter. Vidare måste de resurser som de kontanta A-kasseersättningarna representerar användas mer aktivt. Samhället måste initiera angelägna ROT- projekt inom den kommunala sektorn. I vårt län skulle kommunerna med kort varsel kunna starta flera sysselsättningsintensiva arbeten om passivt kontantstöd byttes mot aktivt investeringsstöd. I en bilaga till motionen redovisas kommun för kommun i vårt län vilka byggen som skulle kunna startas.
Kulturmiljövård
För att säkerställa de stora natur- och kulturvärden som finns i odlingslandskapen har riksdagen tidigare avsatt 550 miljoner för 3 år (1990--1993). På så sätt har man kunnat bevara det varierade landskapet och dessutom för eftervärlden visa hur marken använts under olika tidsperioder. Det säger sig självt att detta är speciellt viktigt i en tid när jordbruket genomgår så stora förändringar.
Anslaget för landskapsvård har haft stor betydelse i Mälardalen, och bara i Sörmland har Länsstyrelsen genom s.k. skötselavtal kunnat engagera 400 personer i bevarandet av detta kulturarv.
Vi noterar nu att det nya anslaget i budgeten endast gäller ytterligare ett år på grund av osäkerheten inför ett eventuellt EG-medlemskap. Även för framtiden måste landskapsvården enligt vår mening på något sätt ingå i jordbrukspolitiken och vi finner det ytterligt angeläget att det arbete som kommit igång i Sörmland kan fullföljas.
I arbetslöshetskrisens Sverige är det angeläget att utnyttja den friställda arbetskraften till angelägna ändamål som annars kanske skulle få stå tillbaka. I Sörmland finns god beredskap för att få fram s.k. sysselsättningsskapande projekt med mycket hög sysselsättningsgrad men med låga kostnader i övrigt.
Med den gemensamma beteckningen ''Kulturmiljövård'' har inte mindre är 29 olika objekt nyligen redovisats till Riksantikvarien. En del av dessa objekt skulle kunna ge värdefull och meningsfull sysselsättning åt yrkeskunniga byggnadsarbetare, tekniker, förmän. Andra projekt kan sysselsätta mer lågutbildad arbetskraft. Det är angeläget att dessa arbeten kan igångsättas så snart som möjligt.
Kultur
Tillgång till ett rikt kulturutbud är en förutsättning för en god livskvalitet och hög välfärd. En satsning på kulturen höjer ett landskaps attraktion mångfalt.
Sörmland har länge behandlats styvmoderligt när det gällt tilldelning av medel för de flesta konstformer och kulturyttringar från både statens och centrala organisationers sida. Kommuner och landsting har däremot gjort stora satsningar för att öka kulturutbudet i länet.
I Eskilstuna finns Barnkulturcentrum med kommunen som huvudman. Detta är en unik institution som har den i landet längsta och bredaste erfarenheten av barnkultur. Dess uppgift är att stödja barn och ungdomar i deras eget skapande samt att höja medvetenheten hos vuxna för barns skapande verksamhet. Till Barnkulturcentrum är också knutet Svenskt Barnbildarkiv som har till uppgift att samla och vårda barns teckningar och målningar och ställa dem till förfogande för forskning och studier om barn. Arkivet är det enda i sitt slag i Skandinavien och bland de allra mest omfattande i världen med ca 600 000 objekt från 1860-talet fram till våra dagar. Barnbildarkivet är en nationell och internationell tillgång och dess fortsatta verksamhet måste garanteras.
I Eskilstuna finns också Gamla Teatern, som är en teaterlada från 1830. Det är den enda i sitt slag bevarade teaterlokalen i Sverige. Det är en mycket primitiv teater, inrättad i ett magasin och använd som teater mellan åren 1830 och 1850. Ladan har bevarats till vår tid tack vare att den hela tiden fungerat som magasin. Som teater återinvigdes ladan 1989 efter en försiktig renovering. Eskilstuna kommun stod för den yttre upprustningen och Idé-Teaterns medlemmar ansvarade för den inre renoveringen. Det finns planer och tankar på att göra Gamla Teatern till ett nationellt centrum för studier av landsortens teaterhistoria. Sverige har i jämförelse med kontinenten en mycket kort teaterhistoria. Med hjälp från statens sida skulle man kunna indela verksamheten i tre samverkande delar: föreställningsverksamhet, museum och dokumentationscentra samt kursverksamhet i syfte att söka rötterna i den svenska teaterhistorien.
En annan anläggning med stora kulturhistoriska kvaliteter är Julita. Den är en redan i dag mycket betydelsefull och välbesökt anläggning.
Under 1992 presenterades för Julita Gård och Museer samt Sveriges Lantbruksmuseum en utvecklingsplan. Det handlar om stora satsningar som måste tillåtas ske successivt under flera år. Insatserna bedöms dock som mycket betydelsefulla för att hävda och förstärka Julitas position inom det agrar- och kulturhistoriska området. Julitas fortsatta utveckling står och faller med ett ökat tillskott av externa drifts- och investeringsmedel. Från i första hand staten men även från andra finansiärer krävs ökade ekonomiska åtaganden. För att undvika konkurrens inom Stiftelsen Nordiska Museet vid fördelning av statsbidraget mellan Julita och museets övriga verksamhet bör anslagen om bidrag till Julita resp. Nordiska Museet i övrigt behandlas som två skilda anslag.
På Gripsholms slott och Gripsholms folkhögskola visades under många år statens porträttsamling. För några år sedan såldes folkhögskolan till Röda Korset. Porträtten plockades då ner och magasinerades. Det är den modernare delen av porträttsamlingen, som är kulturhistoriskt, nutidshistoriskt och konstnärligt mycket intressant, som inte längre är tillgänglig för allmänheten. Det finns ett mycket intressant alternativ som skulle göra tillgängligheten möjlig. Inte långt från Gripsholms slott finns Mälsåkers slott. Detta har i sig själv ett stort kulturhistoriskt värde men kräver omfattande restaurerings- och renoveringsarbete. Medel har redan avsatts för förstudier och projektering. Det är angeläget att den modernare delen av statens porträttsamling blir tillgänglig för allmänheten.
Under lång tid har ett kunskaps- och informationscentrum för Östersjön diskuterats. Befintliga vatten- och luftforskningsresurser kan på ett påtagligt sätt vidarebefordras till allmänheten via ett planerat Östersjöcentrum i Nyköping. Dess betydelse för hela Östersjön kan bli omfattande bl.a. som en följd av samarbete mellan Stockholms Universitets forskningsenheter vid Studsvik, Världsnaturfonden samt andra intressenter.
Ett särskilt aktiebolag, Östersjöcentrum AB, har bildats som en kraftsamlande enhet. Initialt krävs resurser för uppbyggnaden av framför allt den väsentliga publika delen. Enighet råder bland berörda kommuner, Nyköping, Oxelösund och Trosa, om satsningens omfattning och lokalisering. Då Östersjöcentrum är en nationell men även internationell angelägenhet borde staten kraftfullt stödja ett förverkligande av projektet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett samlat stöd till småföretagsutveckling,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingsfondernas centrala roll,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisa exportkrediter för svenska företag,
4. att riksdagen begär att regeringen initierar ett utvecklingsarbete som sprider kunskap om tillväxtföretag,
5. att riksdagen hos regeringen begär koncentrerade insatser i Södermanlands län,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbyggnad av gymnasieskolan,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en satsning på vuxenutbildningen,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade resurser till folkbildningen,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av högskoleverksamhet i Sörmland,1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning och industriell utveckling,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en satsning på järnvägsförbindelserna i de tre sörmländska huvudstråken så att samtliga större orter får tillgång till en fullgod trafikstandard,3
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsningar på de viktigaste vägarna E20, E4 och väg 57 från Katrineholm--Flen mot Gnesta--Järna,3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en satsning på den s.k. Räta linjen dvs. vägen från Norrköping--Katrineholm norrut genom Västmanland mot Gävle,3
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på den kommunikationspotential som finns i Nyköping-- Oxelösunds-området med hänsyn till motorväg, järnvägar, Oxelösunds hamn och Nyköping/Oxelösunds flygplats,3
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av offensiva insatser inom byggområdet,4
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ROT-satsningar inom kommunala lokaler,4
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om landskapsvårdande insatser efter 1994,5
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsskapande kulturmiljövård i Sörmland,6
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Svenskt barnbildarkiv,2
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gamla teatern i Eskilstuna,2
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en delning av anslaget till Julita och Nordiska museet,2
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en satsning på Julita lantbruksmuseum,2
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Statens porträttsamling,2
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en satsning på ett Östersjöcentrum.5
Stockholm den 26 januari 1992 Göran Persson (s) Maj-Lis Lööw (s) Reynoldh Furustrand (s) Anita Persson (s) Alf Egnerfors (s) 1 Yrkandena 6, 7 och 9 hänvisade till UbU 2 Yrkandena 8 och 19--23 hänvisade till KrU 3 Yrkandena 11-14 hänvisade till TU 4 Yrkandena 15 och 16 hänvisade till BoU 5 Yrkandena 17 och 24 hänvisade till JoU 6 Yrkande 18 hänvisat till AU N317 Bilaga Södermanland Kommun Kostnad mkr Eskilstuna Energibesparande åtgärder och modernisering mediasystem 10,5 Underhållsåtgärder fördelat på 6 år 16,15 Inredning terminalarbetsplatser 0,855 Inredning/projektering Grenadjären 1,38 Skogstorpsskolan pannbyte 0,35 Inredning/utrustning projektering Oxen 2,5 Tunafors avd.kök 5,0 Önsta 2:4 5,0 Solåsen 5,0 Alberga 42,0SMHI-anläggningar Tunagården 60,0 Lagersbergsgården 87,0 Tallåsgården 46,0 Hemlaås 24,0 Skogsgläntan 31,0 Ärlagården 35,0Skolor Krusgårdsskolan 1,0 Gökstensskolan 2,0 Skogstorpsskolan etapp 2 15,1 Hållsta skola 8,0 Näshulta skola 6,0 Vallby skola 1,0 Slottsskolan 10,0 Djurgårdsskolan 15,0 Kjula skola 6,0 Barva skola 3,0 Skogsängsskolan 10,0 Hällberga skola 7,0 Tunafors skola 10,0 Ärla skola 9,0 Stålforsskolan 20,0 Lagersbergsskolan 5,0 Fröslundaskolan 5,0 Gillberga skola 5,0 Lista skola 5,0 Mesta skola 2,0 Nyforsskolan 6,0 S:t Eskils skola 20,0 Fristadsskolan 20,0 Lundby skola 13,0 Hällby skola 7,0 Tumbo skola 20,7 Rinmansskolan 20,0 Vildrosen 20,0Daghem Barnstigen 1,4 Solsätersvägen 3,2 Byringevägen 0,5 Kjula 1,5 Eskilsgatan 0,5 Stensborgsgatan 0,2 Hällberga fritids 1,0 Hällberga dagis 1,0 Ärla 1,5 Mesta 2,0 Gillbergavägen 119 0,4 Lagrådsgatan 2,5Övrigt Faktoriholmarna 10,0 Stålfors konserthall 12,0 Flen Ombyggnad ålderdomshem Malmköping 9,0 Äldrelägenheter 40,0 Nybyggnad kv. Lästen 50,0 Ombyggnad högstadieskola Hälleforsnäs 5,0 Tea samlingslokal 1,2 Katrineholm Ombyggnad av åldersdomshem Yngaregården 5,0 Almgården 3,0 Vallgården 3,0 Furuliden 3,0 Västra skolan 10,5 Strångsjö skola 3,0 Sandbäckens skola 1,7 Nävertorps skola 2,4 Fritidshem Lövåsen kök 10,0 Oxelösund Våtmarksprojekt kvävereduktion 6,7 Reparation vattentorn 1,0 Reparation reningsverk 1,0 Huvudvattenledning 12,0 Vatten och avlopp gamla Oxelösund 1,0 Fastighetsunderhåll skolor och daghem 5,4 Ombyggnad av lokaler för 6-årig skola 4,5 Reparation underhåll fast. Jollen 0,5 Ventilationskontroll besiktning åtgärder skolor och daghem 1,0 Reparation underhåll Femöre huvud 0,4 Reparation underhåll Folkets Hus 1,0 Utbyte reservpannor fjärrvärme 6,0 Ridhus Stjärnholm 4,5 Ombyggnad av sjukhemmet till ålderdomshem 2,0 Nybyggnad sjöfartens hus ny lotsstation 15,0 Renovering underhåll bostäder 10,0 Va-arbeten Danvikshagen 1,0 Va-arbeten Lastudden 5,0 Va-arbeten Jogersö etapp 1 6,4 Gång- och cykeltunnel Sunda 2,0 Landstinget Ombyggnad av Näckrosen Mälarsjukhuset 4,0 Ombyggnad av ambulansstation Mälarsjukhuset 1,3 Ombyggnad av ca 15 avdelningskök inom Mälarsjukhuset 6,0 Ombyggnad av infektionsklinik Mälarsjukhuset 7,0 Ambulansstation Nyköpings lasarett 2,5 Entre, cafeteria Nyköpings lasarett 2,0 Matsal Nyköpings lasarett 1,6 Hus N 10 -- 12 Nyköpings lasarett 3,0 Hus N 2 bassäng Nyköpings lasarett 1,5 Flens vårdcentral ombyggnad för vårdlag 7,6 Vingåkers vårdcentral underhåll 1,0 Solbacka kursgård underhåll 1,0 Kullbergska sjukhuset ögonmottagning 1,9 Kullbergska sjukhuset öronmottagning 2,7