Bakgrund
Regeringen målar i sin finansplan för budgetåret 93/94 en alltför ljus bild bl a av Sveriges exportindustris möjligheter att draga Sverige ur krisen. Man anser att den flytande kronan, produktivitetsökningar och sänkta arbetsgivaravgifter skall bidra till att öka exporten för 93/94 med 5% och 94/95 med 8%. Orealistiska siffror som inte tillräckligt tar hänsyn till de dystra utsikterna för världsekonomin och spruckna GATT-förhandlingar. Skogen och våra andra basindustier kommer att dra fördel av ett lägre kostnadsläge men knappast verkstadsindustrin som tenderar att bli underleverantör till svenska och utländska storföretag.
Svenska exportörer kommer under de närmaste åren att i högre grad än tidigare bli tvungna att använda sig av en full arsenal av exportbefrämjande åtgärder. Exportkrediter och exportkreditgarantier kommer därvid att vara verksamma instrument.
Exportkreditgarantier
EKN, Exportkreditnämnden, arbetar i dag med en av riksdagen godkänd kreditram på 70 miljarder SEK. EKN har i dag tillstånd att därav utnyttja 60 miljarder SEK för exportgarantier. Av detta belopp har man endast tagit i anspråk 37 miljarder eller 60%, vilket ger anledning till eftertanke. Detta kan bero på att regeringen i de riktlinjer som gäller från 90-07-01 givit EKN alltför strikta direktiv för EKN:s garantigivning. Det står bl a att verksamheten på sikt skall gå runt. Med försämrade konjunkturer måste emellertid regeringens anvisningar ändras förslagsvis genom att EKN får bemyndigande att vid förhandlingar om säkerheten beakta sysselsättning och regionpolitiska skäl. Det kan ju knappast vara ett självändamål för EKN att i vargatider visa vackra resultatsiffror.
Nyd anser att EKN med mer liberala direktiv från regeringen får helt andra förutsättningar att medverka till en ökning av Sveriges export och därmed sysselsättning. Regeringen bör därför redan för nästa budgetår 93/94 uppjustera den i budgeten föreslagna exportkreditgarantiramen från 70 miljarder till 100 miljarder.
Konkurrensneutralitet
Nyd anser det självklart att EKN skall tillämpa konkurrensneutralitet, vilket i dag inte alltid är fallet. Trots att näringsutskottet så sent som 1990 uttalade att EKN borde utforma garantivillkoren med beaktande av de villkor som erbjuds av konkurrentländernas institut, finns det i dag åtskilliga exempel på att EKN betingat sig av premier som varit både 2 och 3 gånger högre än konkurrenternas.
Nyd har med tillfredsställelse noterat att regeringen i sitt framlagda budgetförslag föreslagit att man utöver de tidigare exportkreditgarantiåtagandena skall reservera 1 miljard SEK för exportkreditgarantier framför allt till de baltiska länderna. Denna exportkreditgaranti är emellertid helt otillräcklig med tanke på förväntad kraftig ökning av exporten till Ryssland och Polen. Ny demokrati föreslår därför att våra exportkreditgarantiramar uppjusteras från 1 till 4 miljarder SEK.
Investeringsgarantier
Vad som är mindre känt åtminstone i företagarkretsar är att EKN från regeringen erhållit en särskild ram för investeringsgarantier på 2 miljarder SEK av vilka endast 174 milj SEK utnyttjades 1991/92, ett resultat av dålig marknadsföring från EKN:s sida. Dessa investeringsgarantier kan komma att bli mycket efterfrågade bl a från företagare som vill etablera sig i OSS- staterna och Baltikum. Med tanke på det hittills dåliga utnyttjandet bör emellertid ramen behållas för 1993/94.
Självrisk
EKN låter exportören normalt stå för en 10--20% självrisk samt karenstidsränta. Det är anmärkningsvärt att regeringen anser att exportföretagen skall ta risker som EKN själva inte anser försvarbara. En ändring härvidlag måste komma till stånd genom EKN:s försorg.
Svensk exportkredit
Det är framför allt i länderna i vår omedelbara närhet som Sverige kan bistå med modern uppbyggnad av tillverkning och tillverkningsknowhow samt utbildning av företagsledare. Efter det att EKN givit en exportkreditgaranti är det normalt inga problem att mot denna garanti låna i affärsbankerna och hos Svensk Exportkredit tyvärr till ca 4% högre räntor än t ex i Tyskland. Detta är ett angeläget jordnära exempel på nödvändigheten av att pressa ned den svenska räntenivån eftersom upplåningen och därmed ofta affärerna och produktionen annars hamnar ute i Europa.
U-krediter
U-krediterna är en form av krediter som på förmånliga villkor skall finansiera export av varor och tjänster till vissa kreditvärdiga u-länder för att främja deras utveckling.Denna kredit beslutas av BITS medan EKN administrerar de s k biståndsgarantierna.
Nyd accepterar inte att u-krediter enbart kan ges till vissa u-länder. Nyd anser att OSS-staterna och baltstaterna fritt skall kunna ansöka om dessa krediter, trots att dessa länder inte rubriceras som u-länder.
EKN:s organisation
Även EKN:s egen organisation behöver analyseras och framför allt behöver myndigheten göras mer säljinriktad och företagsvänlig. Nödvändigheten härav framgår av det faktum att av EKN:s 13-mannastyrelse är 9 statstjänstemän -- en förfärande hög siffra, som tyvärr är symptomatisk för statens bolag. Endast styrelseordföranden kan karaktäriseras som företagsledare och affärsman. Regeringen rekommenderas att byta ut stora delar av den nuvarande styrelsens medlemmar mot t ex företagsledare från industrin som har erfarenhet av de praktiska svårigheter som möter företag som vill komma in inte bara på u-landsmarknaderna utan även på de nya marknaderna i OSS och Baltikum.
I detta sammanhang vill Nyd framhålla vikten av att u- krediter och exportkreditgarantier i högre grad än tidigare kanaliseras till småföretagen. EKN än en för de flesta småföretag okänd myndighet som däremot är välkänd och välkommen till storföretagens direktionsrum. Det är klart lättare för EKN att förhandla om ett multinationellt företags exportkreditgarantier än att separat förhandla med 10 småföretag. Nyd anser att EKN:s image måste ändras genom öppnare information. EKN och BITS måste med ökade kreditramar börja att aktivt sälja sina tjänster genom att även knacka på dörren hos små och medelstora företag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att låta Exportkreditnämndens -- EKN:s -- kreditram ökas från 70 till 100 miljarder kronor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EKN bör ges nya anvisningar med bemyndigande att låta sysselsättnings- och regionpolitiska skäl påverka tilldelningen av exportkreditgarantier samtidigt som kraven på säkerheter sänks,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utfärdande av instruktioner för EKN att tillämpa konkurrensneutralitet gentemot konkurrerande exportkreditinstitut,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att exportkreditgarantierna till företrädesvis de baltiska staterna bör utökas från 1 till 4 miljarder,1
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att u-krediter även bör få användas till Baltikum och OSS-staterna,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att EKN:s styrelse bör förstärkas med internationella företagsledare,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att EKN tillämpar konkurrensneutralitet och sänker kraven på självrisk.
Stockholm den 26 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Bengt Dalström (nyd) 1 Yrkandena 4 och 5 hänvisade till UU.