Riksdagen beslutade våren 1992 att ett mineralkontor skulle inrättas i Malå. Riksdagen beslutade också om en ökad baskartering i Västerbottens och Norrbottens län. Tidigare bedriver SGU kärnarkivverksamhet i Malå. Sammantaget avsattes på årsbasis 16--18 miljoner kr till verksamheten.
Beslutet hade två utgångspunkter. Satsningen skulle få stor betydelse för mineral- och gruvnäringens utveckling i de båda länen. Den andra bakgrunden, som diskuteras mycket i näringsutskottet, var att insatsen skulle utgöra en grundläggande regionalpolitisk insats för berörda län och inte minst för Malå kommun.
SGU:s etablering av verksamheten går uppseendeväckande långsamt. Ännu har ingen personal anställts. Detta trots att det finns ett stort utbud av kvalificerat folk. Någon diskussion om att anställa en chef med placering i Malå verkar inte förekomma. Detta är utomordentligt allvarligt för gruvnäringen.
För att ta tillvara den kompetens som frigjorts i och med avvecklingen av den statliga prospekteringen och SGAB är det av största betydelse att verksamheten etableras och personal anställs snabbt. Med det stora utbudet av kompetent personal som finns friställd torde det inte vara något problem att anställa personal, som kan tillträda tjänsterna omedelbart.
Gruv- och mineralindustrin behöver det stöd som mineralkontorets verksamhet är avsedd att ge, och stödet behövs snabbt. Den utdragna uppbyggnadsprocessen och etableringsfrågan riskerar att äventyra hela satsningen.
För att rätta till ovan nämnda problem och garantera ett ökat tempo och ett engagemang som bättre säkerställer att den gjorda satsningen ger avsett resultat på kort och lång sikt föreslås följande:Gör mineralkontoret i Malå till en helt självständig enhet som erhåller eget anslag med för verksamheten anvisade medel som uppgår till ca 20 mkr och innefattar mineralkontorsdrift, kartering i Västerbottens och Norrbottens län samt kärnarkivshantering. Mineralkontoret arbetar med fastställda mål och höga krav ställs på effektivitet, affärsmässighet och serviceinriktning.Mineralkontoret genomför arbetena med egen baspersonal och köper vid behov tjänster från t ex SGU och andra organisationer/företag.Vid personalrekrytering prioriteras kompetent personal som är beredd att bosätta sig i Malå. En lokalt förankrad personal ger en mycket högre effektivitet och drivkraft i verksamheten. Intresset att få igång gruv- och mineralverksamheten ökar väsentligt då det personliga engagemanget är stort.
I näringsutskottet rådde stor enighet om vikten av att etableringen skulle ske snabbt och att en avgörande del av den personella satsningen skulle komma Malå till del.
Vi är också övertygade om att ett självständigt mineralkontor med ovanstående arbetsuppgifter genom ett bättre intresse för regionens utveckling och med möjlighet att avväga egna insatser och köpta tjänster kommer att få ut väsentligt mera av anslagna medel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen inrättar ett mineralkontor i Malå som blir självständigt i förhållande till Sveriges geologiska undersökning.
Stockholm den 26 januari 1993 Karin Israelsson (c) Stefan Attefall (kds) Hans Dau (m) Mats Lindberg (s) Ulla Orring (fp) Bengt Dalström (nyd)