Det går inte att kommendera eller administrera fram utveckling. Den måste födas genom enskilda människors skapande förmåga.
Genom vår obenägenhet att ta itu med grundläggande strukturella obalanser i vår ekonomi balanserar vårt land, efter två decenniers konsumtion på kredit, nu på gränsen till allmän depression.
Det föreligger en bred samsyn om att det är de små företagen som kan lyfta vårt land ur arbetslöshet och pessimism och skapa framtidstro och utveckling.
För att åstadkomma detta behövs ett gott företagsklimat. Vi har kunnat notera en positiv attitydförändring till företagarna. Under den mest socialistiska jämlikhetsepoken förväntades alla människor ställa in sig i ledet, och de som exempelvis genom goda entreprenöregenskaper utmärkte sig som framgångsrika företagare skälldes för att vara kapitalister och utsugare. Numera röner företagarna uppskattning.
Men vi behöver från samhällets sida göra mer för att på ett optimalt sätt ta vara på den skapande kraft entreprenörerna besitter. Ett sätt är att höja deras allmänna företagarkompetens.
I Skaraborgs län har under ett år ett utbildningsprojekt pågått med hjälp av en speciell medelstilldelning via länsarbetsnämnden. 28 stycken småföretagare har under två dagar i veckan fått kvalificerad utbildning i företagsekonomi, ADB-teknik, marknadsföring, m.m. Ansvariga för utbildning har Stiftelsen Centrum för ekonomisk utbildning -- knuten till högskolan i Skövde -- varit.
Länets riksdagsledamöter har beretts tillfälle att följa utbildningen och det går inte att ta miste på den entusiasm som präglar kursdeltagarna.
De har samfällt framhållit att det varit en stor fördel att få studera två dagar per vecka. En del har på grund av lågkonjunkturen haft mindre att göra i sina företag medan andra tagit igen bortovaron från företaget genom att arbeta lördagar och söndagar.
Samtliga anser att de genom utbildningen har blivit bättre företagare och många av dem är nu beredda att omgående söka utveckla sina företag genom nyanställningar. (Om samtliga landets småföretagare anställde en ytterligare medarbetare skulle arbetslösheten minska med ca 100 000 personer.)
Företagarna har erhållit ett utbildningsbidrag å 500 kronor per dag och utbildningen har totalt kostat 2,8 miljoner kronor.
Vi anser att de erfarenheter som gjorts bör leda fram till att minst tio liknande utbildningsprojekt av småföretagare startas i lika många län under budgetåret 1993/94. Stiftelsen, som ansvarat för projektet i Skaraborg, är beredd att administrera utbildning i andra län och ta ansvar för att kvaliteten hålls på samma höga nivå.
Vi föreslår att de medel om ca 30 miljoner kronor som behövs för att finansiera detta projekt tas inom ramen för anslaget B 5, Småföretagsutveckling. Målformuleringen med detta anslag stämmer väl överens med motionens syfte. Regeringen bör alltså inför kommande budgetproposition ges detta till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av småföretagare budgetåret 1993/94.
Stockholm den 26 januari 1993 Bengt Rosén (fp) Elver Jonsson (fp)