Den ekonomiska brottslighetens skadeverkningar är omfattande och drabbar enskilda såväl direkt som indirekt. Vi drabbas av ekobrotten både som anställda, näringsidkare och samhällsmedborgare i övrigt. Den ekonomiska brottslighetens stora omfattning i sig och samhällets oförmåga att komma till rätta med den urholkar människors tilltro till vårt rättssystem.
Den branschanknutna ekonomiska brottsligheten snedvrider därtill konkurrensen så att skötsamma seriösa företag slås ut eller tvingas bli oseriösa för att överleva. Denna utveckling har redan gått mycket långt i vissa branscher. Rufflande företag vägrar som regel också att teckna kollektivavtal för sina anställda.
Det är stötande och demoraliserande att de som anmäls för ekonomisk brottslighet kan få fortsätta sin verksamhet utan att myndigheterna ingriper.
Underlåtenheten att anmäla misstänkta ekonomiska brott har därför ökat avsevärt. Det är ingen idé, sägs det. Det är därtill väldokumenterat att upptäcktsrisken är mycket låg, då det gäller ekobrottslighet. Det finns många exempel på entreprenadföretag som går in för att på kortast möjliga tid göra största möjliga vinst för att sedan upphöra och börja om igen i ny skepnad. Man vet precis hur lång tid det dröjer innan det finns risk för myndighetsupptäckt. Speciellt i branscher som är statistiskt svårgripbara, som exempelvis städ- och byggbranschen, är detta påtagligt. Där behövs omfattande spaningsarbete för att upptäcka brotten.
Antalet konkurser har under senare år ökat dramatiskt. Under 1992 beräknas antalet konkurser uppgå till ca 22 000. Enligt tidigare undersökning av Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), kan man räkna med att det förekommer brottslighet i 3 av 4 konkurser. Missbruk av konkursinstitutet har blivit en del av näringsutövningen i flera branscher.
Trots detta nedprioriterar regeringen kampen mot den ekonomiska brottsligheten! Regeringen förmedlar därmed en syn på dessa brott som snarare är uppmuntrande än fördömande.
Ekobrottsligheten kräver kraftfulla motåtgärder och många vägar måste prövas för att bekämpa den. Den socialdemokratiska partimotionen om ekonomisk brottslighet är ett tungt dokument över sådana åtgärder.
Ett brottsförebyggande arbete är naturligtvis också nödvändigt även för denna typ av brott. Ambitionen att bygga ett samhälle som präglas av solidaritet och ansvarstagande människor emellan, måste också gälla på arbetsmarknaden. Företag har här ett alldeles särskilt ansvar, mot anställda såväl som mot samhället.
Frågan om en begränsning av företags fria etableringsrätt har aktualiserats vid åtskilliga kongresser inom fackföreningsrörelsen. Kraven på någon form av näringstillstånd/''körkort'' har trots detta ännu inte lett till något resultat.
I mitten av 80-talet föreslog Kommissionen mot ekonomisk brottslighet en ramlag med möjlighet för regeringen att införa krav på näringstillstånd i branscher som är speciellt utsatta för brottslighet. BRÅ fick av regeringen år 1986 i uppdrag att undersöka formerna för och omfattningen av den ekonomiska brottsligheten i vissa speciellt utsatta branscher, nämligen bilreparations-, städ-, måleri- och byggbranschen samt restaurang-, taxi- och åkeribranschen.
Under 1992 redovisade BRÅ sin studie i ekonomisk brottslighet (Skatterevision i sju branscher) som visar att det förekom misstanke om ekonomisk brottslighet i hälften av de studerade företagen.
Förhållandena i de branscher Ekokommissionen utpekade har inte förbättrats, snarare försämrats. I flera branscher har brottsligheten till och med blivit en del av förutsättningarna för näringsverksamhetens bedrivande, t.ex. i restaurang- och taxibranschen.
I sammanhanget skall det också påpekas att det inte rör sig endast om skattebrott. Arbetsmiljöbrott, svart arbetskraft osv. måste nämnas för att göra bilden komplett. Anlitande av svart arbetskraft har på senare tid ökat oroväckande i omfattning och det döljs inte heller längre. I lågkonjunkturens kölvatten ökar både svart arbetskraft och ekonomisk brottslighet ytterligare, vilket är förödande för de arbetslösa.
Den nämnda branschanknutna ekobrottsligheten har varit föremål för ett oräkneligt antal undersökningar sedan 70-talet. Underlag finns således idag som talar sitt tydliga språk, nämligen behov av åtgärder.
De anställda och de seriösa näringsidkarna i de sju branscherna måste kunna känna förtroende för och veta att de har stöd från samhället i kampen mot den ekonomiska brottsligheten.
Vi kan milt uttryckt säga att det nu är en förtroendefråga huruvida regering och riksdag verkligen avser att vidtaga kraftfulla åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten. Krav på särskild kompetens och god vandel är både rimligt och nödvändigt för dem som vill etablera sig som näringsidkare i de nämnda branscherna. Dessa krav skall ses som led i arbetet för att minska den ekonomiska brottsligheten.
Sverige har i en internationell jämförelse närmast unik frihet för företagsetableringar, trots att etableringsfriheten inom flera näringssektorer är begränsad genom olika former av kontroll. Dit hör auktorisation, licensförfaranden, allmänna behörighetskrav m.m. Därför kan det knappast hävdas att en kompetens- och vandelsprövning inskränker näringsfriheten i någon avgörande omfattning.
Utbredd ekonomisk brottslighet är ett tungt vägande skäl för en sanering och kontroll av utsatta branscher.
Missbruk av den fria etableringsrätten är enligt vår uppfattning det grundläggande hotet mot näringsfriheten och den sunda konkurrensen. Det är vår skyldighet att värna näringsfriheten, de anställda och de seriösa företagarna. I detta instämmer nu allt fler företagare själva.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot den branschanknutna ekonomiska brottsligheten.
Stockholm den 25 januari 1993 Barbro Evermo Palmerlund (s) Anita Johansson (s) Bo Finnkvist (s) Lars Ulander (s) Björn Ericson (s) Sylvia Lindgren (s) Johnny Ahlqvist (s)