En omfattande omstrukturering har påbörjats inom de statliga infrastrukturverken som Televerket, Postverket, Statens järnvägar, Banverket, Vägverket och Vattenfall. En ändring av företagsform från verk till bolagsform ger större möjligheter till flexibilitet i verksamheten och även möjligheter till internationell samverkan.
Aktiebolagsformen framstår som en rimlig alternativ företagsform. De villkor och regler aktiebolagen verkar under är väl etablerade och allmänt accepterade. Möjligheter för en statlig ägare av ett aktiebolag att påverka de mål och riktlinjer som skall gälla är goda.
Regeringen aviserar att gå vidare i arbetet med avreglering av de statliga monopolen. Denna process kan få oanade konsekvenser för Norrbotten med sin vida glesbygd. Detta har att göra med regeringens ideologiska hållning i frågan om konkurrens och privatisering.
Denna principiella hållning blir allt tydligare när det gäller Vattenfall. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen föreslog bolagisering av Vattenfall. Förslaget syftade enbart till att ge bättre förutsättningar för verksamheten. Men den borgerliga regeringen går nu vidare och har planer på att först dela upp bolaget för att skapa en s.k. konkurrenssituation, sedan försälja de olika delarna. Det finns skäl att anta att liknande pricipiella resonemang förs om andra infrastrukturverk.
Ett exempel på hastverk är regeringens proposition 1992/93:132 om vissa frågor på kommunikationsdepartementets område, att Postverkets ensamrätt till brevbefodran skulle avskaffas fr.o.m. den 1 januari 1993. Helt utan analys av konsekvenserna och helt mot riksdagens uppfattning att brevmonopolet inte kunde avskaffas förrän garantier skapats lagstiftningsvägen för att regionala och sociala åtaganden skulle kunna tillgodoses.
Enligt vår mening är ett starkt statligt ägararrangemang nödvändigt om de regionala förpliktelserna skall upprätthållas.
Fungerande kommunikationer och en väl utbyggd infrastruktur i landets olika delar är avgörande för välstånd och utveckling. Det är därför en nationell angelägenhet att trygga en god och rättvis kommunikationsförsörjning i hela landet. Det är vidare enligt vår uppfattning en nationell angelägenhet att utveckla och förvalta infrastrukturen. Därmed följer också att infrastrukturen skall kontrolleras av staten. Vilken omfattning denna kontrollfunktion skall ha och hur den skall utövas, förtjänar att diskuteras.
De statliga infrastrukturverken är en viktig tillgång för det näringspolitiska arbetet. De har också stor betydelse som resurs i det regionalpolitiska arbetet.
Riksdag och regering måste se till att det finns sådana styrmedel att verken kan användas offensivt i näringspolitiken.
Vi anser i likhet med Glesbygdsmyndigheten att det inte i tillräcklig omfattning har belysts vilka effekter denna omstrukturering kommer att få för möjligheten att leva och bo i olika delar av landet.
Enligt ett regeringsbeslut skall alla förslag och utredningar som föreläggs regeringen innehålla en regionalpolitisk analys av förslagens effekter.
Det finns nu all anledning att göra en omfattande analys och utvärdering av erfarenheter som nåtts med bl.a. Vattenfalls nya företagsform.
Dessa erfarenheter ska prövas mot bakgrund av verkets betydelse för näringslivsutveckling, regional balans och inflytande från samhällets sida.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de statliga infrastrukturverken skall förbli i statlig ägo,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en analys och utvärdering görs innan man går vidare med förändringsarbetet i avregleringssyfte.
Stockholm den 26 januari 1993 Leif Marklund (s) Sten-Ove Sundström (s) Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s) Monica Öhman (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)