Fullgörandegarantin är en säkerhet för entreprenörens åtagande. Ansvaret för att entreprenaden görs klar åvilar entreprenörerna, under såväl entreprenadtiden som garantitiden. Först om entreprenören inte kan fullfölja sitt åtagande, t.ex. vid konkurs, kan garantin tas i anspråk.
För att ett entreprenöravtal skall slutas, ställer i regel beställaren som villkor att entreprenören lämnar fullgörandegaranti. När detta villkor ställs anger AB 92 att entreprenören, om inte annat föreskrivs i kontraktshandlingarna, skall ställa säkerhet för ett belopp om 10 % av kontraktssumman under entreprenadtiden och 5 % av nämnda summa under garantitiden.
Svårigheterna att kunna erhålla fullgörandegarantier har ökat sedan bl.a. Svenska Kredits konkurs. Fler beställare än tidigare kräver garantier och dessutom krävs allt högre belopp på säkerheterna. För 1993 och 1994 kan därför behovet av fullgörandegarantier bedömas till ca 25 miljarder kronor per år. Det är högst osäkert om bankerna klarar detta med hänsyn till kapitaltäckningskravet.
Sedan försäkringsbolaget Njord och nu senast Svenska Kredit försatts i konkurs är möjligheterna att få försäkringsgarantier ytterst begränsade. Utan fullgörandegarantier står företag utan uppdrag trots att de i övrigt är kapabla att genomföra entreprenader. Bankerna kan i praktiken bli de som beslutar om vilka byggföretag som skall överleva. Efter den senaste tidens kreditförluster måste bankernas kompetens på området starkt ifrågasättas.
För Sveriges del handlar det nu i det korta perspektivet om att ersätta garantier tecknade i Svenska Kredit. Trots den senaste tidens stora byggkonkurser har inga fullgörandegarantier tagits i anspråk. Kreditrisken är mycket begränsad under byggtiden eftersom det i regel finns andra företag som är beredda att ta över entreprenaderna och förlusterna blir i regel små. Beställaren har också säkerhet i utfört arbete. Under garantitiden är dock behovet större. Staten bör därför i detta svåra läge gå in och se vilka fullgörandegarantier som kan tryggas.
Statliga och kommunala myndigheter bör instrueras att i möjlig mån begränsa sina krav på fullgörandegarantier. Vägverkets behov av fullgörandegarantier under entreprenadtiden torde vara ytterst litet, för att ta ett exempel. Färdigställs inte entreprenaden i rätt tid på grund av byte av entreprenör exempelvis, så blir den skada som uppkommer mycket liten. När det gäller just Vägverket kan dessutom kravet på fullgörandegarantier innebära en konkurrensnackdel för entreprenörer jämfört med Vägverkets produktionsdivision.
Ett annat stort problem är kreditgivningen. Reglerna för kreditinstituten och möjligheterna för dem att lämna fullgörandegarantier bör ses över i syfte att bättre svara mot byggbranschens behov.
Ett system med fungerande riskkapitalförsörjning skulle bl.a. ge följande fördelar:genom att kreditkapital finns tillgängligt är producenterna inte utlämnade till bankernas eller kreditgivarnas godtyckestora och små företag kan likställas och behandlas mer efter kompetens än efter ekonomisk muskelstyrkaflera säkerheter kan kombineras och härigenom ge mindre företag en möjlighet att fortsätta sin produktion utan att fällas av nära nog orimliga säkerhetskravriskkapital till rimlig kostnad i stället för improduktiva kostnader för säkerheter och garantier kan bidra till lägre kostnader för byggandet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten bör ta på sig ett ansvar för att trygga fullgörandegarantierna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda reglerna för kreditinstituten.
Stockholm den 22 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Bengt Dalström (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Peter Kling (nyd) Ulf C Eriksson (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm