Innehåll
Sammanfattning2 1.
Utgångspunkter3 1.1
Näringsliv i kris3 1.2
En socialdemokratisk näringspolitik4 2.
Program för industriell återhämtning5 2.1
Allmänt5 2.2
Kompetenshöjning6
100 000 nya utbildningsplatser7
Etablering av en ny forsknings- och utbildningskapacitet8
Utveckling i arbetslivet9 2.3
Forskning och utveckling9 2.4
Infrastruktur12
Allmänt12
Järnvägar13
Vägar16 2.5
Byggnadsinvesteringar17 2.6
Kapitalförsörjning17 2.7
Småföretagsinsatser18 2.8
Branschprogram m.m.21 2.9
Exportfrämjande, m.m.22 2.10
Kraftfulla statliga aktörer23 2.11
Statliga företag m.m.24
Sammanfattning
Den ekonomiska kris som nu råder, med en förväntad fallande bruttonationalprodukt (BNP) tredje året i rad, är också en industrikris. Den svenska industriproduktionen har på några år fallit med omkring 15 % och industrisysselsättningen har minskat med över 200 000 personer. Nedgången är lika stor som under vissa år under 1920- och 1930-talen, då vår ekonomi gick in i depression.
De problem som svenskt näringsliv nu har består av såväl kortsiktiga som långsiktiga delar. Till de kortsiktiga problemen hör bl.a. den dramatiska sänkningen av inhemsk efterfrågan. Det mer långsiktiga problemet gäller svensk industris konkurrensförmåga i vid mening.
De näringspolitiska insatserna måste göras på bred front och med olika tidsperspektiv. I det korta perspektivet framstår en sänkning av den allmänna räntenivån som den mest akuta åtgärden. I ett längre perspektiv är det nödvändigt med tillväxtbefrämjande insatser inom en rad olika områden. Näringspolitiken måste underlätta strukturomvandling och ge stöd till förbättrad konkurrensförmåga genom insatser som lyfter utbildningsnivån inom industrin, höjer nivån på forskning och utveckling, ger bättre kommunikationer, m.m.
Ett långsiktigt program för en bred näringspolitik som syftar till att höja landets attraktionskraft för produktion och investeringar presenteras i motionen. Programmet innehåller bl.a. följande delar:100 000 nya utbildningsplatser i högskola och gymnasieskola Utredning om en ny teknisk högskola 1 miljard kronor mer till tillämpad FoU Tidigareläggning av investeringar i infrastruktur med 17 miljarder kronor för budgetåret 1993/94 Ytterligare 10 miljarder kronor per år från 1995 för en storsatsning på järnvägar och vägar Åtgärder för kapitalförsörjning, bl.a. rätt för AP-fonder att för ytterligare 10 miljarder kronor placera i aktier för småföretag 500 miljoner kronor för Europa-program Återinförande av en professionell förvaltning av de statliga företagen.
De insatser som vi föreslår innebär en kraftsamling för industriell förnyelse. Följande översikt över kalenderår redovisar de insatser vi vill göra utöver vad regeringen föreslagit.
1994 1995 1996 1997 Utbildning 5,1 4,5 4,6 5,1 FoU 1,0 1,0 1,0 1,0 Infrastruktur 10,0 10,0 10,0 10,0 Övrigt 0,5 0,5 0,5 0,5
Summa 16,6 16,0 16,1 16,6
Effekten på statsbudgeten för budgetåret 1993/94 blir betydligt mindre, eftersom infrastrukturinsatserna 1993/94 avser tidigareläggningar. Statsbudgeten belastas enbart med räntekostnad.
Översikt av kostnad på statsbudget för tillväxtåtgärder budgetåret 1993/94.
50 000 gymnasieskolplatser 1 500 20 000 komvuxplatser m.m. 810 10 000 högskoleplatser 350 Studiestöd 2 400 Infrastruktur, räntebidrag 1 000 Forskning och utveckling 1 000 Näringspolitiska insatser u-1 500u Summa 7 560 1. Utgångspunkter 1.1 Näringsliv i kris
Behovet av en politik som får fart på tillväxten har aldrig varit större.
Den ekonomiska kris som råder, med en förväntad fallande BNP tredje året i rad, är i mångt och mycket en industrikris. Hela det svenska näringslivet och i synnerhet industrisektorn befinner sig i en mycket allvarlig situation. Bara på några få år har den svenska industriproduktionen fallit med 15 %. Industrisysselsättningen har minskat med över 200 000 personer.
Nedgången i produktion och sysselsättning är lika kraftig som den som skedde under vissa år på 1920- och 1930-talen, då vår ekonomi gled in i en depression.
Situationens allvar framgår tydligt även vid studium av effekter av hittillsvarande produktionsfall. Den svenska industrin har förlorat omkring 7 % av sin långsiktiga produktionsförmåga. Närmare hälften av produktionsminskningen är således oåterkallelig.
Fallet har varit speciellt stort i de kunskapsintensiva verkstadsbranscherna, transportmedelsindustrin och den maskintillverkande industrin. Delas industrin upp i basindustri, verkstadsindustri och övrig industri framgår klart att verkstadsindustrin har krympt väsentligt mer än de andra industrigrenarna.
Den sänkta kronkursen innebär på kort sikt stora fördelar. Den leder primärt till lägre kostnader för inhemska produktionsfaktorer som arbetskraft och råvaror räknat i internationell valuta. Detta gynnar i första hand basindustrin. Verkstadsindustrins allvarliga läge förbättras relativt sett mindre på grund av produktionens höga importinnehåll.
Det finns betydande risker med devalveringar. De kan dämpa omvandlingstrycket och försvaga drivkrafterna för produktivitetsutveckling. Devalveringar ger företagen ökad lönsamhet utan att dessa gjort några egna ansträngningar. Den snabba konkurrenskraftsförstärkning som exportindustrin fått får inte skymma behovet av långsiktiga åtgärder. De problem som svenskt näringsliv har består av såväl kortsiktiga som långsiktiga delar. Till de kortsiktiga problemen hör bl.a. den dramatiska sänkningen av inhemsk efterfrågan. Det mer långsiktiga problemet gäller svensk industris konkurrensförmåga och tillväxtpotential för att kunna hävda sig i en allt hårdare global konkurrens.
1.2 En socialdemokratisk näringspolitik
För att åstadkomma en varaktig förbättring av näringslivsförhållandena vill vi socialdemokrater utveckla och vidga näringspolitiken. Genom aktiva åtgärder ska vi skapa förutsättningar för en industriell återuppbyggnad.
Resultatet av detta arbete avgör våra möjligheter att bibehålla och utveckla den svenska välfärden. Detta motiverar att näringspolitiken måste ges högsta prioritet i det politiska arbetet. Den ekonomiska och industriella kris som nu råder gör det nödvändigt att andra politikområden måste inordnas i den övergripande målsättningen att skapa tillväxt.
Det övergripande målet för näringspolitiken är att öka tillväxten, vilket är förutsättningen för att nå full sysselsättning, för att hävda välfärden och för att återskapa sunda statsfinanser. Näringspolitiken skall drivas så att den höjer vårt lands attraktionskraft. Därigenom kan vi dra till oss, behålla och utveckla produktiv näringsverksamhet. Näringspolitiken skall också drivas på sådant sätt att den blir den bästa motorn för en politik där miljöhänsyn får gå före och vägs in överallt -- målet är en uthållig tillväxt för en god miljö.
Miljöproblemen kan inte lösas med en ekonomi som stagnerar. Alla erfarenheter visar att förändringar löses enklast och billgast under ekonomisk tillväxt. En av näringspolitikens viktigaste uppifter bör vara att medverka till den strukturomvandling som är nödvändig från bl.a. miljösynpunkt och som samtidigt skapar förutsättningar för en långsiktig industriell utveckling.
En kortsiktig syn på tillväxt där man inte beaktar miljöeffekterna försämrar möjligheter till tillväxt på lång sikt. Kostnaderna för att återställa och bekämpa uppkomna miljöskador i ett senare skede blir betydligt större än om man har miljövänlig produktion och miljöanpassade varor redan från början.
Starka miljökrav behöver inte stå i motsatsställning till industriell konkurrenskraft. Studier visar att det går att reglera miljöfaror utan att försämra konkurrensförmågan. Viktigt är dock att man iakttar klara spelregler -- miljökraven bör skärpas successivt, helst utan dramatiska språng, så att industrin ges tid att genomföra förändringar.
Staten har enligt vår uppfattning två viktiga huvudfunktioner för att bidra till näringslivets utveckling. Det handlar dels om att sätta regler och ge allmänna förutsättningar, dels om att uppträda på ett mer aktivt sätt.
Till de allmänna förutsättningarna hör främst att bedriva en långsiktigt hållfast ekonomisk politik som leder till låg ränta och låg inflation. Dit hör också att tillhandahålla bra utbildning, goda kommunikationer och se till att det finns spelregler som gör att marknaden fungererar -- allt som ger goda och rättvisa villkor för näringsverksamhet.
Men staten måste också vara mer aktiv och uppträda som såväl ''katalysator'' som ''accelerator'' av näringslivsutveckling. I denna roll finns en mängd olika instrument att använda, som t.ex. stöd till strukturomvandling, riktade FoU-insatser, offentlig upphandling och att sätta miljökrav som driver på utvecklingen. Det måste finnas en central resurs för regionernas näringslivsutveckling, så att varje region efter sina förutsättningar kan bidra till högre tillväxt.
Detta synsätt vinner ett allt starkare gehör i vår omvärld. EG har program som innebär en mycket aktiv näringspolitik. Japan har av tradition ett nära samspel mellan stat och näringsliv. Den nye amerikanske presidenten har i sitt program stora industripolitiska satsningar.
I vårt land vill däremot moderaterna av ideologiska skäl minimera de statliga insatserna i näringspolitiken. De insatser som likväl görs skall vara av generell art. Man har en mycket stark tilltro till sådana åtgärder. Enligt vår uppfattning -- som vi delar med allt fler i vår omvärld -- kan detta aldrig vara tillräckligt. Selektiva insatser är nödvändiga.
Näringspolitiken måste vidare drivas horisontellt och på bred front. Näringspolitikens framgång avgörs av förmågan att få olika politikområden att samverka. Att se till att politiken inom utbildnings-, kommunikations-, arbetsmarknads-, handels- m.fl. områden samordnas i arbetet för det övergripande målet om uthållig tillväxt är den viktigaste uppgiften för näringspolitiken. Denna samordning existerar inte idag.
I det följande lämnas en rad förslag till åtgärder inom ramen för en bred och offensiv näringspolitik.
2. Program för industriell återhämtning 2.1 Allmänt
För att understödja en positiv utveckling krävs åtgärder som görs med olika tidsperspektiv. Det akuta behovet av en sänkt räntenivå måste kombineras med en långsiktig satsning som t.ex. förbättrar utbildningsnivån inom industrin, skapar bättre kommunikationer och bidrar till nödvändig strukturomvandling. Målet på sikt är att höja landets attraktionskraft för produktion och investeringar.
I det socialdemokratiska programmet används de samhälleliga resurserna på ett aktivt sätt för att skapa kraft för tillväxt. Programmet är långsiktigt, men under resp. punkt anges områden där akuta insatser är nödvändiga.
Det program vi nu redovisar innehåller en rad olika åtgärder. Programmets olika delar förenas i att de ingår i en gemensam näringspolitisk strategi som syftar till ökad kunskap, höjd förnyelsetakt och omsorg om miljön.
Kunskap är nyckeln till industriell återhämtning. På längre sikt är det vare sig önskvärt eller realistiskt att basera konkurrenskraften på låga löner och därmed konkurrera med länder med lågkostnadsproduktion. Sveriges främsta konkurrensvapen skall vara att ha en högt utbildad och kompetent arbetskraft. För detta krävs såväl bredd som spetssatsningar på det s.k. mänskliga kapitalet. För att utveckla och att ta till vara kunskap krävs även i många fall en förändrad arbetsorganisation.
Kunskap är en förutsättning för förnyelse. Sett i efterhand kan konstateras att 1982 års devalvering gav stora kortsiktiga fördelar, men att dessa inte följdes av nödvändiga strukturförändringar. Under 1980-talet bröts den tidigare tydliga rörelsen i det svenska specialiseringsmönstret i riktning mot produktion med högt real- och humankapitalinnehåll. För att komma ur denna nedåtgående trend krävs en förnyelse av industrins struktur. En större andel av näringslivet måste utgöras av branscher/produktområden som präglas av högt kunskapsinnehåll och avancerad teknologi.
Förnyelsen måste ske även i traditionella branscher. Den kortsiktiga såväl som den långsiktiga näringspolitiska strategin måste i hög grad utgå från nuvarande industristruktur. En näringspolitik som inte beaktar behoven av förnyelse för t.ex. skogsindustrin och bilindustrin är dömd att misslyckas. Dessa branscher har en mycket stor betydelse för många små- och medelstora företag, som fungerar som underleverantörer till de stora företagen inom dessa branscher.
Den näringspolitiska strategin måste integreras med kraven på en god miljöutveckling. Satsningarna på ökad kunskap och förnyelse skall öka miljömedvetenheten. Miljövänliga varor är redan idag ett positivt konkurrensvapen. Ett viktigt led i den industriella strukturomvandlingen är att fortsätta befrämja att även tillverkningsprocesserna blir mer miljöanpassade.
2.2. Kompetenshöjning
Arbetskraftens kunskap, kreativitet, yrkesskicklighet och ledningsförmåga är några av de värden som tillsammans skapar ett lands ''mänskliga kapital''. Alltsedan 1960-talet har utbildningsinvesteringar betraktats som en av de viktigaste faktorerna bakom ekonomisk tillväxt. Den svenska utbildningsnivån framställs ofta i den allmänna debatten som en konkurrensfördel gentemot andra länder.
De mycket kraftiga utbildningssatsningar som gjorts i vårt land har framför allt kommit grundskolan till del. Vid jämförelse av utbildningsnivå med våra viktigaste konkurrentländer räcker det dock inte att se till denna basutbildning. Lika viktigt är att se till andel av arbetskraften som har gymnasieskola och högskoleutbildning.
Sverige har vid en sådan analys inga avgörande försteg. Särskilt allvarligt är att Sverige synes ha generellt sett alltför låg utbildningsnivå inom industrin. Så är t.ex. andelen av arbetskraften inom industrin som har högskoleutbildning bara 6 %. I Japan är motsvarande siffra 12 % och i USA ännu högre, 18 %.
Det är nödvändigt att öka andelen i arbetskraften som har gymnasiekompetens och högskoleutbildning. De satsningar som redan har gjorts på gymnasieskolan kommer successivt att leda till en minskning av andelen med enbart grundskoleutbildning. Ytterligare åtgärder krävs innan alla ungdomar erbjuds en 3-årig gymnasieutbildning. Likaså krävs en ökad kapacitet inom högskolor och universitet.
Detta räcker dock inte. Lika viktigt som en bred ungdomsutbildning är den fortgående kompetensutvecklingen i arbetslivet. Här finns också en tydlig koppling till hur arbetet organiseras.
På alla dessa områden -- gymnasiekola, högskola och kompetensutveckling i arbetslivet -- krävs en kraftsamling för att stärka vår konkurrenskraft. I det följande redovisas ett antal konkreta förslag.
100 000 nya utbildningsplatser
Mot bakgrund av vad vi har redovisat bör på några års sikt ytterligare en årskull, dvs. ca 100 000 befinna sig i utbildning. Denna stora utbildningssatsning för att höja vår konkurrenskraft bör bestå av en kombination av olika insatser, nämligenutbyggnad av högskolans ordinarie utbildningar ett ökat antal ungdomar som får det tredje gymnasieåret ökning av antalet platser i vuxenutbildning och folkbildning.
Högskolan bör byggas ut så att det 1997 finns 50 000 fler utbildningsplatser än vad regeringens redovisade planer innebär. Denna höjning bör göras successivt för att möjliggöra planering och anpassning i högskolesystemet. Nästa budgetår bör 10 000 nya platser erbjudas. Ökningen bör i första hand göras inom områden som befrämjar vår nationella konkurrenskraft. Det är viktigt att öka examinationen av civilingenjörer, vilket kan ske genom att andelen som fullföljer påbörjad utbildning ökar. Därutöver krävs en ökning av antalet nybörjarplatser med ett par tusen. Denna ökning bör göras successivt, men redan höstterminen 1993 bör 600 nybörjarplatser inrättas. Vidare är det angeläget att öka kortare utbildningar av högskoleingenjörer och andra utbildningar inom teknik och naturvetenskap.
Reformeringen av gymnasieskolan har försenats av den borgerliga regeringen. Att bygga ut de yrkesinriktade utbildningarna med ett år är ett viktigt inslag i arbetet för att stärka kompetensen i arbetslivet. Kommunerna bör ges bidrag redan till nästa budgetår för att erbjuda 50 000 platser i form av det tredje gymnasieåret. Insatserna riktas till ungdomar som annars inte skulle få det tredje gymnasieåret. Insatserna riktas således till ungdomar som till våren 1993 går ut gymnasieskolan samt till de som i dag är arbetslösa.
Den kommunala vuxenutbildningen har en mycket betydelsefull roll för att åstadkomma en generell kompetenshöjning av arbetskraften. Komvux bör förstärkas med 20 000 platser. Prioriterade områden bör vara teknikerutbildningarna, utbildningar inom teknik och naturvetenskap samt andra för arbetsliv och tillväxt betydelsefulla utbildningar.
Folkbildningen måste också utnyttjas i den breda satsningen på kompetenshöjning. Genom att folkbildningen erbjuder en form som når många som annars inte skulle söka utbildning, är den ett viktigt komplement till annan vuxenutbildning.
För att underlätta utbyggnaden av vuxenutbildningen bör övervägas att införa en nygammal utbildningsform. Fram till 1970-talet hade vi i vårt land ett stort antal tekniska institut, där bl.a. industrianställda kunde utbilda sig på kvällstid. Motsvarande uppgifter bör nu tas omhand av gymnasieskolor med tekniska linjer. De kvarvarande tekniska instituten bör också utgöra en flexibel resurs för att öka utbildningsvolymen. Frågan om en satsning på instituten bör snabbutredas. De yrkestekniska högskoleutbildningarna bör byggas ut för att möjliggöra mer omfattande studier för industrianställda. Platsantalet ryms inom den ram vi översiktligt angett ovan.
Det tar tid att utöka utbildningskapaciteten. Stora ansträngningar måste emellertid göras för att åstadkomma resultat så snart som möjligt. Samtidigt är det nödvändigt att omedelbart ta itu med den planering som behövs för större nyetableringar av utbildningskapacitet. Fullt utbyggt, läsåret 1997/98, innebär de stora utbildningsinsatserna en kostnad av ca 5 miljarder kronor.
Ökningen av antalet utbildningsplatser framgår av följande översikt som anger ökningen av årsstudieplatser i tusental.
År 1993 1994 1995 1996 1997 Högskolan 5 15 25 37 50 Gymnasieskolan 25 50 50 25 10 Komvux m.m. 15 25 20 20 20
Summa 45 90 95 82 80
Etablering av en ny forsknings- och utbildningskapacitet
Det är av strategisk betydelse för utvecklingen av industrin att det finns tillgång till bl.a. kvalificerade tekniker och personer som har förmåga att utnyttja tekniska landvinningar kommersiellt. För att det på sikt, utöver vad nuvarande intagning medför, skall finnas ytterligare ett stort antal civilingenjörer till industrins förfogande krävs en kraftig ökning av intagningen. För att åstadkomma detta krävs att alla tillgängliga resurser engageras i planeringen och uppbyggnaden av ny utbildningskapacitet.
Vid sidan av de existerande tekniska högskolorna måste de mindre och medelstora högskolorna engageras i uppgiften. De bör snabbt kunna engageras i rollen som förmedlare mellan forsknings- och utvecklingsfronten och den egna regionens näringsliv.
Det finns idag sju tekniska högskolor. Samtliga dessa är, med undantag av Luleå Tekniska Högskola, väl utbyggda. De har tillräcklig forskningsanknytning för att ge kvalitet åt undervisningen och tillräckligt antal områden för att ge mångfald och valfrihet åt studenterna. Några av högskolorna är emellertid så stora att en ytterligare expansion förmodligen skulle försvåra kontaktvägarna och gå ut över studiemiljön.
Vid vissa av de sju utbildningsorterna för civilingenjörsutbildning kan en ökning ske, inte minst vid högskolan i Luleå. Vidare bör det vara möjligt att utveckla den modell som innebär att delar av utbildningen lokaliseras till vissa mindre och medelstora högskolor som har särskilda förutsättningar för denna. Detta sker i dag t.ex. vid högskolorna i Eskilstuna/Västerås, Sundsvall/Härnösand, Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken.
För att klara expansionen av utbildningen vill vi dessutom aktualisera behovet av att etablera en ny teknisk högskola på en ort som redan har god utbildningskompetens inom detta område. En ny teknisk högskola skall bidra till att skapa god tillgång på kvalificerade tekniker i hela landet. Vi förordar därför att förutsättningar för detta omedelbart utreds.
Den nya högskolan bör, i likhet med vad som gäller vid existerande högskolor, ges en markerat internationell inriktning. För att snabbt få i gång verksamheten och för att ge bästa kvalitet åt den föreslagna inriktningen bör utländska lärare anlitas i stor omfattning. Detta talar enligt vår uppfattning för att högskolan borde etableras i närheten till internationella teknikintensiva företag, vars internationella nätverk kan vara värdefullt för högskolan.
Utveckling i arbetslivet
Utöver de insatser som föreslagits i det föregående behövs kraftfulla kompetensinsatser för dem som redan är sysselsatta. Var femte svensk har i dag ännu enbart grundskoleutbildning eller ännu kortare utbildning. Så stor andel som 40 % av de anställda i industrin tillhör denna grupp. När det nu ställs krav på kvalitetsökningar i produktionen, införande av ny teknik och ökade internationella kontakter innebär bristande utbildning svårigheter för den enskilde likväl som för verksamheten i stort.
Kompetensutredningen och produktivitetsdelegationen visar tydligt hur viktigt det är för hela samhället, att en betydande ökning sker av kompetensutvecklingen ute på arbetsplatserna. Det är även nödvändigt att denna kopplas ihop med en förändrad arbetsorganisation, där arbete och lärande går hand i hand.
Målsättningen bör vara att uppemot 2 % av arbetstiden som genomsnitt används för kompetenshöjande utbildning på arbetsplatsen.
En grundläggande förutsättning för sådana aktiviteter är att de lokala parterna gör en gemensam plan för kompetensutveckling. En sådan bör innehålla följande. En gemensam inventering/kartläggning av såväl de anställdas som företagets behov av ny kompetens på kort och längre sikt. En beskrivning skall finnas om hur arbetsorganisation och arbetsinnehåll skall förändras och hur behovet av utbildning skall tillgodoses. En plan skall finnas för vad som särskilt måste göras för att öka och tillvarata kvinnliga anställdas kompetens och vad som behövs i form av kompetensutveckling för att bryta könssegregeringen av arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Det skall framgå av planen hur olika grupper av anställda skall få del av kompetensutvecklingen.
Regeringen har trots kompetensutredningens förslag inte hunnit med några förslag till åtgärder. Riksdagen bör därför uppmana regeringen att snarast i samband med kompletteringspropositionen lämna förslag på ett hållbart och sammanhållet program för att öka kompetensutvecklingen i näringslivet.
2.3 Forskning och utveckling
Det krävs en strukturell förnyelse av industrin. Den industriella produktionen i Sverige måste kontinuerligt få ett högre kunskapsinnehåll. Förädlingsgraden måste öka. Ett sätt att förbättra förutsättningarna för detta är den generellt sett högre utbildningsnivå i arbetslivet som vi föreslagit. En annan åtgärd, av lika stor vikt, är att öka investeringarna i forskning och utveckling (FoU). Detta krävs bl.a. för att produktförnyelse skall komma till stånd, vilket är en förutsättning för att Sverige skall kunna återta sin position som ledande industriland. Därutöver krävs även insatser för att kommersialisera FoU-resultat oavsett var i världen de uppkommer.
Vi återkommer i detalj till synpunkter på forskningsverksamhet när regeringen i februari har presenterat den forskningspolitiska propositionen. Vi vill dock redan nu inom ramen för näringspolitiken redovisa vår grundläggande syn på behovet av stöd och stimulans till industrirelaterad FoU.
Det är utomordentligt viktigt att staten på olika sätt bidrar till att höja FoU-nivån inom näringslivet. Inför den forskningspolitiska propositionen vill vi redan nu uttala att staten i reguljär nivåhöjning skall tillskjuta ytterligare en miljard kronor för tillämpad forskning och teknikutveckling fr.o.m. nästa budgetår. Detta blir ett mycket viktigt bidrag för att ta det tekniksprång som är nödvändigt för att klara den hårdnande internationella konkurrensen. Genom vår satsning bör det bli möjligt att ha ett program för att överföra ny teknologi till Sverige och ge bred spridning till tekniska framtidsidéer i hela näringslivet. Särskild viktigt är att nå de mindre och medelstora företagen. Bakgrunden till vår satsning är följande.
Sverige är en framgångsrik forskningsnation. De stora satsningar som gjorts har lett till att Sverige kunnat prestera ansenliga vetenskapliga framgångar. Enligt senaste uppgifter satsar företag och stat i Sverige årligen ca 34 miljarder kronor på FoU.
Sett från näringspolitiska utgångspunkter lider det svenska FoU-systmet av vissa brister. Problemen har sin grunder i dels en kvantitativ del, dels i strukturella faktorer.
I slutet av 1980-talet låg Sverige i topp bland OECD- länderna när det gäller FoU-utgifter. Därefter har dock FoU-andelen av BNP sjunkit kraftigt, trots en mycket låg BNP-tillväxt. Nedgången från 2,9 % till 2,5 % av BNP har varit helt koncentrerad till industrin. Det finns skäl att anta att den svenska FoU-intensiteten kommer att fortsätta att minska i industrikrisens spår. Vissa prognoser pekar på att FoU-andelen 1993 sjunker ytterligare, till 2 %.
Även när det gäller strukturella frågor finns det påtagliga problem i det svenska FoU-systemet. Starkt förenklat kan sägas att Sverige har sin styrka i grundforskning, medan den del av FoU-systemet som leder till industriell tillämpning inte är lika väl utvecklad. Detta förhållande kommer bl.a. till uttryck i att det svenska FoU- systemet är mer polariserat än i de flesta andra länder. Forskningen bedrivs nästan uteslutande vid universitet och högskolor. Industrins FoU omfattar nästan enbart produktutveckling. I andra länder finns det en omfattande sektor av institut och stiftelser mellan universitet och företag. Detta mellanled är i Sverige av mycket blygsam omfattning.
Ett annat näringspolitiskt problem är den starka koncentrationen av FoU till stora företag i några få branscher. Mindre tillverkningsföretag svarar således för mindre än 2 % av industrins totala FoU.
Åtgärder måste vidtas som behandlar båda dessa huvudproblem i den svenska FoU-verksamheten.
En första utgångspunkt för en FoU-politik som inordnas i de näringspolitiska målen är insikten om det nödvändiga med samverkan mellan företag och stat inom FoU-området. Andra industriländer gör stora teknikpolitiska satsningar på strategiskt viktiga områden. Länder som Japan, Tyskland, Frankrike och USA använder systematiskt sin FoU-politik som ett konkurrensvapen. Om Sverige vill behålla sin konkurrensförmåga krävs motsvarande samverkan.
En andra punkt är att FoU-volymen i vårt land måste öka. Ett litet land som eftersträvar en specialisering av sin industri i riktning mot teknologiskt avancerade områden behöver en högre FoU-intensitet än ett större industriland med likande specialisering. Ett offensivt mål bör vara att de samlade FoU-utgifterna som andel av BNP ska öka med 50 %.
För det tredje krävs att vi i mesta möjliga mån anpassar balansen av FoU-insatser till behovet att snabbt öka Sveriges konkurrenskraft. Sverige satsar relativt sett mer på grundforskning än andra länder. I grundforskningens natur ligger att det inte finns, och inte heller bör finnas, någon garanti att nationella satsningar någonsin ger nationella resultat. Något tillspetsat kan sägas att Sveriges unika satsning på grundforskning sker till gagn för produktidéer som kan komma att utnyttjas var som helst i världssamfundet. I den rådande industriella krisen i Sverige krävs att en förskjutning sker i riktning mot mer av utveckling och målinriktad forskning.
För att åstadkomma denna utveckling krävs en rad samverkande insatser. Näringslivs- och teknikutvecklingsverket (NUTEK) har i skriften ''Forskningssamverkan för förnyelse av näringsliv och energisystem'' föreslagit en lång rad olika åtgärder. Vi avser att återkomma i detalj när regeringen presenterat den forskningspolitiska propositionen, men vill redan nu understryka behovet av insatser på områden där svenskt näringsliv och företag i Sverige är internationellt konkurrenskraftiga och samtidigt har förutsättningar att ytterligare utvecklas. Det gäller t.ex.Biomedicinsk teknik Produktionsteknik (verkstadsteknik, träteknik) Processteknik Transportteknik Miljöteknik.
På dessa områden har NUTEK redovisat detaljerade programplaner. Vi vill till detta peka på behovet av FoU- insatser som stärker skogsindustrin. Här krävs även kraftfulla satsningar inom högskolans ram. För att trä-, massa- och pappersindustrin skall klara av att fortsätta att utvecklas måste det finnas en forskning och forskarutbildning i världstopp för att kunna behålla och öka sin konkurrenskraft. Det behövs även ökad satsning för att ta fram ett vidgat sortimentet från skogsråvaran, t.ex. energiprodukter.
Vidare har NUTEK föreslagit inrättande av industrirelevanta kompetenscentra i anslutning till högskolor. En annan form som kan vidareutvecklas är de tvärvetenskapliga högskolekonsortierna, som f.n. finns inom materialområdet. Konsortierna är tidsbegränsade aktiviteter som skall löpa 5--10 år. Deltagare är de mest kompetenta svenska forskarna på området. Flertalet av de sammanlagt elva konsortierna har redan i dag också industrifinasiering. Konsortierna bör kunna bilda modell för insatser även inom andra områden. Bl.a. bör ett antal miljöorienterade konsortier övervägas.
Vi vill understryka vikten av att den forskning som syftar till att utveckla ny teknik präglas av insikten om att det är nödvändigt att åstadkomma en ekologiskt uthållig samhällsutveckling. De förnybara naturresurserna kommer att få en allt viktigare roll som bas för produktionen. Det finns därför anledning överväga hur forskning om naturresurserna skall byggas ut och integreras med teknisk/industriell utveckling. Bl.a. bör Lantbruksuniversitetets roll diskuteras i detta sammanhang. En kraftig förskjutning av Lantbruksuniversitetets profil från areella näringar till naturresursorienterad forskning och utbildning måste ske.
Det krävs en rad åtgärder som stärker samverkan mellan högskola och industrin, framför allt de mindre och medelstora företagen. Nätverket av institutioner som arbetar med utveckling och målinriktad forskning och som kan fungera som länkar mellan grundforskningen, inte bara vid våra universitet utan var den än bedrivs i världen, och industrin måste förstärkas. För att nå framför allt de små och medelstora företagen krävs en omfattande kontaktyta med närvaro i företagens hemmaregioner. Här bör bl.a. en förstärkning av resurserna för målinriktad forskning och utveckling vid de mindre och medelstora högskolorna kunna ge snabba resultat.
Detta skulle också bidra till att höja dessa regioners attraktionskraft och därigenom möjliggöra en fortsatt närvaro av stora tekniktunga företag. Den svenska basindustrin kan inte utvecklas och växa om inte kvalificerad arbetskraft kan rekryteras. Det kräver i sin tur tillgång till goda möjligheter till vidareutbildning och rika tillfällen till intellektuell stimulans. En utbyggd högskola är därför det mesta verkningsfulla regionalpolitiska instrumentet.
2.4 Infrastruktur
Allmänt
Långtidsutredningen har pekat på att det finns flera faktorer som talar för att Sveriges lägesnackdelar kan bli mer påtagliga under 1990-talet. Det gäller för det första de faktiska transporttiderna. Den inre marknaden inom EG har inneburit att gränskontrollerna avskaffats. Detta i sin tur innebär att den svenska transportsträckans andel av den samlade transporttiden ökar. Vidare innebär -- för det andra -- den nya produktionsorganisationen (just in time, lean production) att fördel ges åt miljöer med korta avstånd, stora marknader och gott om underleverantörer nära sammansättningsfabrikerna. Slutligen innebär successivt ökade miljökrav att transporter kommer att fördyras. Detta kommer att förstärka incitamenten till lokalisering i regioner där avstånden är korta, inom produktionsorganisationen liksom till kunderna.
Detta innebär att det för svensk konkurrenskraft är helt nödvändigt med kraftfulla satsningar på bättre infrastruktur och utveckling av transportsystem. Utgångspunkten för satsningarna bör vara att de görs på ett sådant sätt att de förbättrar industrins internationella konkurrenskraft och inriktningen mot en mer miljöananpassad utveckling. Behovet av sådana insatser förstärks av det faktum att det i Europa nu planeras mycket stora infrastruktursatsningar. Som exempel kan nämnas att den tyska regeringen föreslagit investeringar på ca 1 800 miljarder svenska kronor i transportanläggningar.
Den socialdemokratiska regeringen inledde 1988 genom den trafikpolitiska propositionen en kraftfull satsning på infrastruktur. Efter förslag i den s.k. tillväxtpopositionen 1991 inrättades ett särskilt anslag för investeringar i trafikens infrastruktur. Anslaget skulle främst användas för större sammanhållna projekt av nationell betydelse som gagnar tillväxten och miljön.
Genom de kraftiga tillskott som anslaget innebär kommer under budgetåret 1992/93 att investeras ca 12--13 miljarder kronor i infrastrukturen. Detta motsvarar knappt 1 % av BNP. Detta räcker inte. Flera av våra konkurrentländer gör insatser som är större än så.
De för perioden fram till år 2000 redovisade planerna och önskemålen om investeringar i den svenska transportsektorns infrastruktur kan uppskattas till minst ca 250 miljarder kronor, dvs. över 30 miljarder per år. Till detta kommer behovet av underhåll och reparationer.
Mot bakgrund av detta stora behov och den strategiska betydelse för tillväxten som infrastrukturen har vill vi socialdemokrater därför gå vidare i infrastruktursatsningen. Som mål bör gälla att investeringarna i järnvägar och vägar ökar med ytterligare 1 % av BNP under 1990-talet. Detta innebär en total nivå om ca 20--25 miljarder kronor per år i investeringsvolym. Höjningarna bör göras successivt, men redan från 1995 bör tillskottet vara 10 miljarder kronor. För ändamålet bör uppföras ett nytt anslag på statsbudgeten, ''Infrastruktur för tillväxt''.
En sådan inriktning skulle förmodligen innebära de mest kraftfulla satsningarna som görs i hela Europa. Medel bör anslås för såväl väg-, järnvägs- som andra transportinvesteringar. Av såväl tillväxt- som miljöskäl vill vi prioritera investeringar i järnvägar. Höjningarna som vi nu föreslår kan endast jämföras med de mycket stora och sett i ett historiskt perspektiv djärva investeringarna i järnvägar m.m. som gjordes när Sverige industrialiserades. Sett över en 20-årsperiod bör den höjda nivån möjliggöra att Sverige får banor för höghastighetståg, snabbtåg, nya godstransportsystem m.m. som avsevärt förkortar restider och i övrigt effektiviserar transporter.
Parat med nyinvesteringar måste vi reservera medel för kontinuerligt underhåll och reparationer av vägar och järnvägar.
För att investeringarna i infrastrukturen skall ge det samhällsekonomiskt bästa utbytet måste en samlad bedömning av investeringarna göras. I den bedömningen skall behovet av insatser som stärker den uthålliga tillväxten ges högsta prioritet. Riksdagen har beslutat att en långsiktig plan för infrastrukturinvesteringar skall upprättas. När regeringen presenterat förslag till denna plan, kommer vi att specificera hur anslagsfördelningen mellan olika transportslag och fördelning över tiden bör vara.
För att snabbt få i gång investeringar föreslår vi att trafikverken får möjlighet att tidigarelägga projekt för 17 miljarder kronor för budgetåret 1993/94. Investeringarna bör fördelas med 11 miljarder kr till Vägverket och med 6 miljarder kr till Banverket.
Såväl Banverket som Vägverket har presenterat listor på investeringar som är möjliga att tidigarelägga. Där finns stora färdigprojekterade objekt som t.ex. om- och utbyggnad av järnvägsstråk med stort underlag av gods- och persontrafik samt investeringar för att förbättra standarden och därmed framkomligheten på vägarna. Dessa projekt måste nu i gång. I bilaga redovisar vi projekt som verken anmält att de kan sätta i gång.
Med utgångspunkt i målsättningen om ytterligare en procentenhet av BNP till infrastruktur vill vi som riktlinjer för de olika transportslagen peka på följande.
Järnvägar
Det järnvägsnät vi har idag är i stor utsträckning resultatet av de krav och behov som fanns på 1800-talet när järnvägsutbyggnaden startade i vårt land. Med den utveckling som sedan har varit har stora förändringar skett såväl i näringslivets lokalisering och villkor som i människors boende och resvanor. Man kan konstatera att det stambanenät som då byggdes fortfarande är det som har största transportkapaciteten.
Järnvägen framstår alltmer som ett transportmedel med stora utvecklingsmöjligheter. Medan flyget och bilen endast kan bli obetydligt snabbare kan tåget fortfarande öka hastigheten och kapaciteten radikalt. Utrymme finns också för utbyggnad av banorna medan vägtrafiken drabbas av trängsel och framkomlighetsproblem.
Till detta kommer att vi, för att klara av de krav som miljön och hushållningen med resurser ställer, måste låta en större del av såväl godstransporter som personresor ske på järnväg. Den övervägande delen av det svenska järnvägsnätet (65 %) är elektrifierat och på den delen genomförs 95 % av transporterna. Godstransporter på järnväg är 3--4 gånger energieffektivare än lastbilstransporter. En flygresenär tar i anspråk 5--6 gånger så mycket energi som en tågresenär på motsvarande sträcka.
För att järnvägen skall kunna tillgodose de framtida transport- och resebehoven för såväl näringsliv som privatpersoner krävs att banorna byggs ut så att snabba och säkra transporter kan garanteras. Persontrafiken ställer krav på bekvämlighet och snabbhet medan godstrafikens krav är hög kapacitet, tillförlitlighet, bärighet och hög medelhastighet snarare än höga topphastigheter.
Godstrafik
Järnvägen står redan nu för ca en fjärdedel av det totala godstransportarbetet i Sverige. Enligt Transportrådets bedömningar kommer detta att öka med ca 12 % fram till år 2000 räknat från år 1987. För järnvägens del bedöms ökningen bli 20 % och det är de långväga transporterna som förväntas stå för merparten av ökningen.
NUTEK har på uppdrag av regeringen utrett vilka krav företagen ställer på det framtida godstransportsystemet. Utredningen redovisar förekomsten av sex olika transportflöden där kraven på transporterna till viss del sammanfaller men där godsmängden och varornas förädlingsgrad och marknadsvärde har stor betydelse för valet av transportsätt. Inte minst ställer dagens produktionsorganisation, där lagerhållningen minskar och där en fullständig egenproduktion ersatts med underleverantörer, krav på snabba täta och leveranssäkra transporter.
En stor del av transportmarknaden består dock fortfarande av tunga godstransporter av oförädlat massgods (malm, rundvirke), där framkomlighet och lastbärarens kapacitet samt transportens tidsprecision är viktiga krav. Det är på den transportmarknaden som järnvägstransporter kommer att spela störst roll. För högförädlade, mindre skrymmande varor som transporteras som expressgods i små sändningar är transporttid och tidsprecision viktiga krav. Bil- och flygtransporter kommer att vara viktiga på denna transportmarknad. Det är trots detta viktigt, inte minst av miljöskäl, att järnvägstransporter utvecklas som kan klara även dessa krav.
För att järnvägen skall kunna konkurrera på framtidens transportmarknad krävs bl.a. följande:Förkortade transporttider genom utbyggnad och upprustning av bansystemet. Utveckling av kombitrafiken väg/järnväg för att svara upp mot kraven på snabba och flexibla transporter av förädlade varor. Dörr-till-dörr-transporter möjliggörs. Strategiskt placerade terminaler för samordning av bil-, tåg- och båttransporter. Snabba järnvägstransporter mellan landets produktionsområden och de viktigaste konsumtionsområdena såväl i Sverige som ute i Europa. Avancerade informationssystem om godsflöden, omlastningar mellan transportslag osv.
Persontrafiken
Även personresorna påverkas av näringslivets förändring och utveckling. Övergången från varuproduktion till tjänsteproduktion medför ett utökat tjänsteresande och då i första hand mellan storstadsområdena och landets kunskapsoch utvecklingscentra. Det ökade resandet har hittills främst lett till en ökning av flygtrafiken. Men även när det gäller personresandet finns de största framtida tidsvinsterna att hämta på järnvägsresorna. Enligt Transportrådet är det möjligt att minska restiden mellan Stockholm och Göteborg med 3 % med bil och med 5 % med flyg medan restiden med tåg kan minskas med 25 %. Att resa med tåg är också, som konstaterats tidigare, det transportsätt som är effektivast ur energianvändningssynpunkt.
När det gäller personresor kommer järnvägen att var mest konkurrenskraftig när det gäller resor i de tättbefolkade delarna av landet. Arlandabanan, Mälarbanan, Svealandsbanan och Västkustbanan är viktiga för en ökad persontrafik med tåg.
För att järnvägen skall kunna konkurrera med flyget och bilen som transportmedel för persontrafiken krävs följande:Utbyggnad av snabbtågssystem som knyter samman storstadsområdena. Matartrafik som ansluter till knutpunkter på det nationella tågnätet. Snabba och bekväma tåg med god service.
Våra förslag
För budgetåret 1993/94 bör investeringar tidigareläggas i en omfattning av 6 miljarder kronor. Den medelsutveckling som bör gälla på sikt avser vi att återkomma till när regeringen presenterat en samlad syn på infrastrukturplaneringen.
Redan nu vill vi dock som målsättning ange att det för perioden fram till år 2010 bör byggas bannät som möjliggör höghastighets- och snabbtåg för persontransporter mellan storstadsregionerna samt ett kapacitetsstarkt nät för godstransporter. I Europa har man startat utbyggnaden av ett sammanhängande höghastighetsnät för persontransporter, och stora investeringar för godstransporter genomförs och planeras. Att bygga samman Sverige med det europeiska snabbtågnätet är en viktig uppgift under återstoden av 1990-talet och början av 2000-talet. Investeringsbehovet för dessa insatser kan uppskattas till ca 100 miljarder kronor fram till år 2010.
För att få största möjliga utbyte av insatserna är det nödvändigt att åtgärderna i första hand sätts in på de banor som har de största potentiella godstrafikflödena och det största persontrafikunderlaget, och där en effektivisering ger de största vinsterna. Nyinvesteringar måste åtföljas av underhåll och reinvesteringar så att hela stråk kan tas i bruk. En svag punkt omintetgör annars hela nyttan med de gjorda satsningarna.
Tåginvesteringar
Till utbyggnaden av järnvägen krävs fortsatta satsningar på snabbtåg. Behovet ligger på en anskaffningsnivå av ca 50 nya snabbtåg för att trafikera de längre sträckor som planeras för snabbtåg. Till detta kommer minst 100 nya regionala snabbtåg för korta sträckor som Arlandabanan, Mälarbanan och Svealandsbanan.
Vägar
För budgetåret 1993/94 föreslås tidigareläggning av väginvesteringar för 11 miljarder kronor.
Bakgrunden till den långsiktiga planen för investeringar i vägnätet är följande.
Under 1950- och 1960-talets stora infrastrukturinvesteringar i Sverige var det framför allt vägnätet som byggdes ut. I mitten av 1960-talet uppgick väginvesteringarna till ca 1,5 % av BNP. Därefter har investeringsnivån sjunkit medan antalet fordon har ökat. Resultatet av detta har blivit trängsel, köer och förseningar i transporterna. Det svenska vägnätet har inte kunnat utvecklas mot ökad framkomlighet och säkerhet. Inte heller har de krav som skyddet av miljön ställer kunnat motsvaras.
Vägarna är det grundläggande transportnätet i vårt land och dess betydelse kommer att kvarstå även med en utveckling av snabba och effektiva järnvägstransporter. Ett skäl till detta är bl.a. de krav på snabba och flexibla varutransporter som ställs av bl.a. verkstads- och elektronikindustrin och där vägtransporterna blir betydelsefulla både som en del i ett kombisystem och för att genomföra hela transporterna.
De insatser som nu måste göras för att förbättra vägnätet bör i första hand koncentreras på att rusta upp de redan befintliga vägarna till en standard som motsvarar kraven på framkomlighet och säkerhet. I detta ingår åtgärder för att säkra en god framkomlighet på huvudstråken. Det betyder satsningar på främst europavägarna men också på viktiga anslutningsvägar till bl.a. industrier, hamnar och terminaler för kombitrafik.
Vidare krävs en allmän förbättring av vägnätet framför allt runt de större städerna. Eftersom storstadsområdena hör till de områden i landet som är mest utsatta för miljöstörningar, inte minst från trafiken, måste en utbyggnad av vägnätet paras med åtgärder på fordon och bränsle som minskar de miljöskadliga utsläppen.
Vägverket har i sin anslagsframställning för perioden 1994--1996 redovisat tre anslagsnivåer varav den s.k. basnivån endast ger möjlighet att sköta och underhålla vägnätet så att det kan trafikeras på ett tillfredsställande sätt. Budgetnivåerna två och tre ger däremot utrymme för investeringar och underhållsinsatser som förbättrar vägstandarden. Utöver detta ges utrymme för både trafiksäkerhetsåtgärder och åtgärder som begränsar trafikens miljöstörningar.
Vi återkommer med specificering av medel som krävs för att långsiktigt åstadkomma en nödvändig upprustning och underhåll av det svenska vägnätet när regeringen presenterat sin infrasturkturplan.
2.5 Byggnadsinvesteringar
Produktionsfallet i byggnadsverksamheten under de tre senaste åren motsvarar omkring 50 miljarder kronor på tre år. Sysselsättningsmässigt betyder det att 100 000 arbetstillfällen inom byggnadsverksamheten går förlorad. Fallet i byggnadssektorn får vidare omedelbara effekter på produktionen inom andra sektorer, t.ex. transportsektorn, den byggmaterialberoende industrin och serviceverksamhet.
Den nedgång som nu sker av byggande är en anpassning till en lägre efterfrågan än i slutet av 1980-talet. Nedtrappningen sker dock på ett sätt som inte är konjunkturmässigt önskvärt och som dessutom på sikt kan innebära risker. Åtgärder behövs för byggnadsverksamhet för att ta vara på ledig kapacitet och i stället för passiv arbetslöshet åstadkomma samhällsnyttiga investeringar. Det bidrar dessutom till att rädda kapacitet och kunnande kvar i branschen, som på lång sikt kommer att behövas. Om inte så sker kan byggsektorn åter bli en inflationsdrivande flaskhals vid nästa konjunkturuppgång.
Utöver den massiva satsning på infrastrukturinvesteringar som vi föreslagit i det föregående bör också göras insatser för att stimulera reparationer, ombyggnader och tillbyggnad av offentliga lokaler och bostäder. Vi föreslår följande åtgärder.1992 års ombyggnadsregler skall gälla för ett stort antal lägenheter, kostnad 180 miljoner kronor. Statligt bidrag om 600 miljoner kronor för upprustning av skolor. Räntestöd för bostadsförbättring behålls. 300 miljoner kronor för byggnation och underhåll av högskolor. ROT-åtgärder inom kommunerna för 2 200 miljoner kronor. Diverse byggnadsprojekt för ca 350 miljoner kronor.
Ytterligare detaljer redovisas i motionen Arbete och tillväxt.
2.6 Kapitalförsörjning
Ett av näringslivets största problem idag är att få tag i kapital till investeringar och produktion. Enligt en nyligen genomförd undersökning har nästan alla företag mycket svårt att få fram kapital. Näringslivets kapitalbehov kommer att vara stort under de närmaste åren. Enbart börsföretagens behov av nyemissioner kan uppskattas till cirka 15 miljarder kronor per år. Därtill kommer mycket stora belopp att behövas för att stärka fastighetsbolagen, bankerna och försäkringsbolagen. Konkurrensen om det mycket begränsade kapitalet kommer därför att vara mycket stor de närmaste åren.
Den finanskris som nu råder drabbar näringslivet hårt, framför allt när det gäller att skaffa krediter. Bankernas förluster har lett till en kreditåtstramning som hämmat tillväxten. Med minskade förmögenheter och eget kapital blir det brist på riskkapital.
Bristen på kapital drabbar i första hand de små och medelstora företagen. Konjunkturläget, den höga räntan och krisen inom banksystemet har bidragit till att kraftigt förvärra situationen för denna typ av företag. Så har t.ex. antalet konkurser bland små och unga företag ökat lavinartat under det senaste året och nu nått de högsta nivåerna under hela efterkrigstiden. Med ökade konkurser ökar också den ekonomiska brottsligheten.
I motsats till de små företagen klarar sig ofta de stora företagen i hårda ekonomiska tider. De har på ett annat sätt tillgång till bl.a. den internationella kreditmarknaden och har därutöver ofta ett eget kapital att ta till.
För att ytterligare underlätta kapitalförsörjningen för näringslivet bör medel ur AP-fonderna kunna användas genom att en del av dessa medel placeras i aktier i små och medelstora företag. AP-fonderna bör ges rätt att placera ytterligare 10 miljarder kronor i aktier. Vi är beredda att överväga nya former för AP-fondens utökade placeringsrätt i syfte att skapa en bred uppslutning kring denna verksamhet.
Regeringen har i ett par olika förslag under hösten 1992 behandlat frågor om kapitalförsörjningen (prop. 1992/93:41 Kapital för tillväxt och prop. 1992/93:82 Kapital för nya företag m.m.). Vi har i våra motioner med anledning av dessa propositioner kritiserat förslagen i olika delar (1992/93:Fi6 och 1992/93:N29).
De två regeringsförslag beträffande kapitalförsörjningen som nu antagits av riksdagen leder tyvärr inte till någon förbättring av situationen för de små och medelstora företagen. Riskkapitalmarknaden är ett område där det är nödvändigt med ett samspel mellan offentliga och privata aktörer. Det måste också finnas större förståelse för de villkor som småföretagarna verkar under. De måste veta att det i ett riskkapitalsystem finns aktörer som visar mod, uthållighet och tålamod. Vi har tidigare pekat på behovet av att bygga på de regionala utvecklingsfonderna, vilka har erfarenhet och kompetens och dessutom närhet till de små och medelstora företagen. Det finns således inte några skäl för att bygga upp nya strukturer vid sidan om redan befintliga.
Regeringens nyligen tillsatta utredning ifrågasätter utvecklingsfondernas existens. Vi menar dock att utvecklingsfonderna utgör en viktig regional resurs som inte får gå förlorad. Fonderna bör dock utvecklas och få ett klarare huvudmannaskap. De bör ha en förankring i det lokala näringslivet. Det är angeläget att fonderna i sina styrelser har ett större inslag av personer med aktuell erfarenhet, såväl ägare som anställd, från tillverkande- och tjänsteproducerande företag.
Satsningen på utvecklingsfonderna bör kombineras med att aktivt stödja de riskkapitalbolag som i dag redan finns. Dessa kan samordnas av den Industri- och nyföretagarfond som riksdagen redan beslutat om.
2.7 Småföretagsinsatser
De förslag om kompetenshöjning, satsning på FOU, utbyggd infrastruktur och ökat byggande som vi redovisat är utomordentligt betydelsefulla för små- och medelstora företag. I en särskild motion har vi föreslagit att det snarast utarbetas ett samlat näringspolitiskt program riktat tilll små och medelstora företag. Programmet skall utformas inom en kostnadsram av 500 miljoner kronor och ha ett Europerspektiv i två avseenden.
För det första måste en samordning ske med EG:s näringspolitik på detta område. EG bedriver en betydligt aktivare näringspolitik än vad regeringens innebär. Så har EG bl.a. särskilda insatser för småföretag.
För det andra måste näringspolitiska småföretagarprogrammet innehålla konkret och handfast stöd och stimulans till små och medelstora företag att komma ut på Europa-marknaden. Det handlar om kunskapsstöd av olika slag, t.ex. hjälp med marknadsföring, utbildning för förbättrade språkkunskaper och ökad förståelse för kulturella skillnader. Ett annat viktigt inslag i programmet ska vara att småföretag informeras om de möjligheter som ett kommande EES- avtal innebär. Det gäller bl.a. ökade möjligheter att konkurrera om uppdrag i en offentlig upphandling. I en Europasatsning ingår också att underlätta för utländska företag att investera i vårt land.
Regeringen bör senast i samband med kompletteringspropositionen återkomma till riksdagen med ett sådant förslag. Som utgångspunkt för småföretagsinsatser i övrigt vill vi peka på följande.
Det är viktigt att konstatera att det i industrikrisen finns många små och medelstora företag som har lyckats och vuxit. Ett viktigt inslag i en politik för små och medelstora företag är att utnyttja det goda exemplets makt. Genom studier av framgångsrika företag som vuxit de senaste åren kan kunskap och erfarenhet förmedlas.
I dag finns i Sverige ca 1 200 snabbt växande företag (som här definieras som företag som, av egen kraft ökat sin omsättning, med mer än 25% under en 4-årsperiod). Totalt omsatte de år 1991 ca 185 miljarder kronor och hade i Sverige ca 60 000 anställda. Härutöver engagerade de ett stort antal underleverantörer, vilket är ett karaktäristiskt arbetssätt för tillväxtföretag. Så gott som samtliga av tillväxtföretagen är små eller medelstora. Kopplingen till storföretag är tydlig. Av tillväxtföretagen är nära 80 % avhopp eller avknoppningar från större företag.
En aktiv satsning på de små och medelstora företagen kan bidra till att hålla arbetslösheten nere. Under hela 1980- talet är det de små företagen som bidragit till att hålla sysselsättningen uppe i näringslivet. Det är i dessa företag som nya arbetstillfällen skapats.
Under 1980-talet fick Sverige 135 000 nya småföretag. Merparten av de nya jobb som skapades fanns i dessa små företag. Det finns drygt en halv miljon småföretag med färre än 200 anställda. Nästan hälften av de anställda i näringslivet jobbar i småföretag.
Den framtida utökningen av antalet sysselsättningstillfällen kommer framför allt att ske inom de små och medelstora företagen, särskilt i de företag som idag är etablerade. Det är därför viktigt att ta till vara utvecklingskraften hos våra småföretag och också stimulera tillkomsten av nya företag. Här utgör riskkapitalförsörjningen ett mycket viktigt inslag. Detta har vi redogjort för tidigare i denna motion.
En strategisk och viktig utgångspunkt för att utveckla näringslivet i vårt land är att det sker ett aktivt samspel mellan de små/medelstora företagen och storföretagen samtidigt som utrymme ges för internationella företag att investera i Sverige. Andra viktiga utgångspunkter är:en rimlig räntenivå och ett bra och fungerande utrymme på kreditmarknaden, ett skattesystem som är så avvägt att det gynnar både produktion och tillväxt, satsning på teknisk forskning och utveckling, stöd till marknadsföring och internationalisering, försörjning med välutbildad arbetskraft.
Erfarenheter från tillväxtföretagen visar att de små och medelstora företagen i vårt land i hög grad är beroende av utvecklingen inom de stora företagen. En småföretagspolitik är därför inte möjlig att föra om man inte samtidigt för en för storföretagen gynnsam politik. Även om samspelet mellan små och stora företag är viktigt måste särskild omsorg ägnas de små företagen. Det är ofta där som utvecklingskraften finns och nya tekniska och kommersiella lösningar kommer fram. Dessa idéer är viktiga grundstenar för den svenska industristrukturen. De små företagen saknar dock ofta resurser att fullfölja sina projekt. Det är därför viktigt att stödja dessa företag med åtgärder som handlar om kapital, kompetens och kontakt. En angelägen insats är t.ex. att stimulera företag att utnyttja det kommande EES-avtalets ökade möjligheter att konkurrera om offentlig upphandling.
I förnyelsen av svenskt näringsliv måste stor vikt läggas vid såväl utländska investeringar som inhemskt nyföretagande. Det är framförallt de stora, resursstarka företagen som kan satsa på utländska investeringar. De små och nya företagen har startats och startas vanligen utifrån mera individuella motiv. En viktig roll för småföretagen är att vara ett komplement till de stora företagen -- att producera varor och utföra tjänster som de sköter bättre och effektivare. Det är därför viktigt att på olika sätt stimulera tillkomsten av nya småföretag.
Särskild omsorg måste ägnas åt kvinnor som vill starta egna företag eller på annat sätt engagera sig i små och medelstora företag. Detta gäller inte minst i mindre orter och glesbygd. NUTEK har i en rapport pekat på att kvinnor har speciella problem när de skall starta egna företag. I rapporten föreslås särskilda stödåtgärder när det gäller utbildning, forskning, ekonomiskt stöd och rådgivning.
Det är också viktigt att satsa på det nyföretagande i kooperativ form som nu är på stark frammarsch. Sådana småföretag utvecklas nu inom områden där det tidigare inte funnits kooperativa traditioner. Ett särskilt stort intresse finns i glesbygden där man velat pröva möjligheten att kombinera småföretagandet med samhällsservice genom den kooperativa företagsformen. På senare år har kooperativa lösningar också kommit att bli ett växande alternativ till offentligt producerad vård och omsorg. De olika former av kooperativt nyföretagande som nu utvecklas ställer också nya krav på samhällets insatser. Lagstiftning och olika former av stödåtgärder måste anpassas till de särskilda villkor som gäller för kooperativ verksamhet. Den kooperativa företagsformen måste ges samma förutsättningar att verka och utvecklas som andra företagsformer.
I första hand skall marknaden lösa de problem och tillgodose de behov som de små och medelstora företagen har. Dock måste brister i kompetens, information och finansiering rättas till genom aktiva insatser av staten. Detsamma gäller också insatser för att stimulera det innovativa klimatet genom stöd till teknisk forskning och utveckling samt uppfinningsverksamhet.
Några andra viktiga frågor för småföretag är följande.
Det stora antalet konkurser får negativa effekter för inte minst små och medelstora företag. Det är inte ovanligt att småföretag i sin egenskap av leverantörer drabbas av stora förluster när ett företag försätts i konkurs. Eftersom leverantörsfordringar i regel är oprioriterade har dessa företag en svag ställning i en konkurs. Den nyligen presenterade insolvensutredningen (SOU 1992:113) har presenterat olika förslag som förstärker förmånsrättsställningen för leverantörsfordringar.
Vi tycker att många av dessa förslag är mycket intressanta. Eftersom utredningen nu är ute på remiss och vissa förslag ytterligare bör analyseras kan vi nu inte förorda något av dessa förslag. Frågan har emellertid högsta prioritet och kommer nu skyndsamt att analyseras inom vårt kansli.
I diskussionen om skattevillkoren för egenföretagare har intresset fokuserats mot de olikheter i beskattningen som idag föreligger mellan egenföretagare och fåmansaktiebolag. Den nuvarande beskattningen ger större möjligheter för den senare företagsformen att med enkelbeskattade vinstmedel bygga upp ett eget kapital och därigenom förbättra sin soliditet.
Denna olikhet innebär en viss skattemässig diskriminering av egenföretagare jämfört med företag som organiseras som aktiebolag. Detta är utan tvekan ett problem. Det finns nu ett förslag (Neutral företagsbeskattning, SOU 1991:100) som innebär en lösning på detta problem. Förslaget har emellertid vissa icke önskvärda skatteeffekter.
2.8 Branschprogram m.m.
I den svenska näringspolitiken har tidigare använts olika typer av branschprogram. Dessa program har syftat till att underlätta utvecklingen av livskraftiga och expansiva företag, vilka ofta är små eller medelstora. Åtgärderna inom programmens ram har varit breda och omfattat exportstöd, bidrag till konsultutredningar, utbildningsåtgärder och kreditgarantier.
EG bedriver för närvarande en betydligt mera aktiv och mera pragmatiskt inriktad näringspolitik än vad den svenska regeringen gör. Ministerrådet har t.ex. beslutat att starta diverse branschprogram inom industrier såsom data och elektronik, flygtillverkning, biltillverkning, bioteknik och andra underleverantörsindustrier. Denna utveckling står i stark motsättning till den som kan förmärkas i Sverige.
Enligt vår mening bör väl avvägda satsningar göras på olika branschprogram. Det finns i huvudsak två skäl för detta. För det första måste åtgärder vidtas som underlättar den strukturomvandling som nu måste till i svensk industri. Våra förslag om kompetenshöjning och ytterligare FoU- insatser syftar till att ge förutsättningar för ökade kunskaper och höjd förädlingsgrad i den industriella produktionen. Som ett ytterligare inslag i detta arbete bör vissa branschprogram startas.
För det andra riskerar vi att hamna på efterkälken gentemot utvecklingen inom EG. Inför ett eventuellt medlemskap eller genom EES-avtal är det viktigt att vi har kompetens och erfarenhet av branschprograminriktade insatser inom industriell produktion. I annat fall kan svenska företag hamna i ett sämre utgångsläge jämfört med företag i andra europeiska länder.
EG:s målstyrda insatser mot branscher med problem och/eller potentiella utvecklingsmöjligheter tas explicit inte upp i EES-avtalet. Det bör dock vara ett svenskt intresse, inte minst inför ett eventuellt medlemskap, att delta i branschprogrammen. I första hand bör våra ansträngningar inriktas på att kunna delta i dessa program.
Vår näringsstruktur kan dock kräva nationella program på särskilda områden. Branschprogram som vi bör kunna satsa på är inom områden såsom träteknik, modernt skogsbruk, miljöteknik och verkstadsteknik. Den verkstadstekniska delegation som tidigare funnits bör återskapas. Vi bör vidare satsa på att utveckla bra program för underleverantörer inom hela den industriella sektorn.
Ett annat angeläget insatsområde gäller transportteknik. Vi har i vårt land två av världens främsta lastvagnstillverkare och en av världens ledande tillverkare av rullande järnvägsmaterial liksom ett av världens effektivaste järnvägsföretag. Detta skapar goda förutsättningar för utveckling av ett system för effektiva kombitransporter. Vi föreslår att regeringen initierar ett utvecklingsprogram för kombitrafik. Målet bör vara att det snarast utvecklas ett system som möjliggör en avsevärd sänkning av kostnaden för terminalhantering.
2.9 Exportfrämjande, m.m.
Det är angeläget att på olika sätt befrämja svensk export. En stor del av den internationella, ofta tekniktunga, projektexporten är kreditberoende. Detta gäller framför allt för de stora infrastrukturprojekten. Stora projekt som Sverige koncentrerat sig på är sådana där vi bevisligen är duktiga, som telekommunikationer, elproduktion och eldistribution, transporter och bevattningsprojekt.
Staten främjar idag genom Exportkreditnämnden och BITS på olika sätt svensk industriexport. Det sker bl.a. genom U-krediter (BITS), kreditgarantier och s.k. mjuka krediter (EKN).
Det är i den rådande industrikrisen angeläget att förutsättningslöst pröva alla vägar att få fart på svensk industri. I övervägandena om krediter bör betydelsen av industriell utveckling i Sverige spela en stor roll. Flera utvecklingsländer i Asien och Latinamerika genomgår en mycket dynamisk utveckling. Kina och Mexiko utgör exempel på länder med potentiellt enorma marknader. I Kina planeras bl.a. omfattande investeringar i telekommunikationer, vilket kan gagna svenska intressen och ge ökad sysselsättning i Sverige.
Det är också angeläget att EKN och BITS beaktar behovet av insatser i vårt närområde. Som exempel kan nämnas att det finns flera motiv för en kraftfull satsning på energiinfrastruktur i Östeuropa. Främst står behovet att stödja den demokratiska utvecklingen. Därutöver är andra motiv såsom att minska miljöpåverkan i regionen och att ge arbete åt svensk tillverkningsindustri.
2.10 Kraftfulla statliga aktörer
En aktiv näringspolitik medför också krav på att samhället till sitt förfogande har kompetenta och resursstarka aktörer. Den centrala näringspolitiska myndigheten är NUTEK. Regeringens politik har inneburit sänkta anslag och nedrustning två år i rad. Utöver minskingen på NUTEK föreslås också kraftiga neddragningar på den s.k. STATT-verksamheten.
Vi har tidigare i denna motion omnämnt hur EG nu alltmer aktiverar sin näringspolitik. EG-kommissionen har också under senare år byggt upp en betydande bevakning av bransch- och strukturutvecklingen inom EG. Varje år publiceras nu analyser av situationen inom alla branscher samt av den strukturella uvecklingen i industrin i dess helhet. Därtill har EG satsat på en ambitiös utveckling av statistikkontoret Eurostat.
I Sverige har skett en drastisk sänkning av den näringspolitiska kunskapsbasen de senaste åren. Särskilt allvarlig är nu den föreslagna neddragningen av STATT- verksamheten (stiftelsen i Sveriges teknisk-vetenskapliga attaché). I en tid av allt snabbare internationalisering är det inte rimligt att kraftigt försämra möjligheterna till internationella utblickar.
Den offensiva näringspolitik som enligt våra förslag skall drivas, medför en i förhållande till regeringen ny syn på statens roll och möjligheter att påverka utvecklingen. Detta ger nya förutsättningar för myndighetsverksamheten. Till den statliga sfären av aktörer hör också de stora infrastrukturverken som Televerket, Postverket, SJ, Banverket och Vägverket samt bolaget Vattenfall. Under senare år har vidtagits och planeras ett antal förändringar i dessa organ. Förändringarna gäller bl.a. associationsform, och så har Vattenfall ombildats till aktiebolag. Syftet med denna ombildning var att uppnå större flexibilitet i verksamheten och ge möjlighet till internationell samverkan.
Regeringen har nu aviserat planer på att gå vidare i arbetet. Bolagsformen kommer att introduceras för andra verk. Ett byte av associationsform behöver i sig inte vara särskilt dramatiskt och kan också för verksamheten innebära vissa fördelar. Vi menar emellertid att det i förlängningen av denna process kan uppstå problem och vissa risker. Detta har att göra med regeringens idelogiska hållning i dessa frågor.
Regeringen har en principiell syn på statlig verksamhet som bl.a. kommer till uttryck i förra årets finansplan och den s.k. privatiseringspropositionen från hösten 1991. Enligt regeringen bör verksamhet konkurrensutsättas i så stor utsträckning som möjligt. Regeringens uppfattning är vidare att ''konkurrensutsatt verksamhet bör, om inte särskilda skäl talar för detta, inte bedrivas i myndighetsform och i normalfallet ej av staten''. Den sistnämnda formuleringen ''i normalfallet ej av staten'', är ett uttryck för uppfattningen att privata lösningar är bättre än offentliga. Det innebär att en omvandling av en myndighetsverksamhet till en bolagsform i förlängningen, enligt regeringens uppfattning, också bör innebära privatisering.
Denna principiella hållning blir också tydlig när det gäller Vattenfall. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen föreslog bolagisering av Vattenfall. Förslaget syftade enbart till att ge bättre förutsättningar för verksamheten. Men den borgerliga regeringen går nu vidare och har planer på att först dela upp bolaget för att skapa en s.k. konkurrenssituation, sedan försälja de olika delarna. Det finns skäl att anta att liknande principiella resonemang förs om andra infrastrukturverk.
Denna utveckling kan vi socialdemokrater inte acceptera. I så gott som alla länder är det en självklarhet att nationella infrastrukturorgan är i samhällelig ägo. De har stor betydelse ur ett regionalt perspektiv. Betydelsen att ha tillgång till kraftfulla aktörer ökar dessutom vid Europa- integrationen. I det europeiska samarbetet är det viktigt att ha kompetenta aktörer som kan bevaka svenska intressen. De stora infrastrukturverken kan i samhällets regi göra så i dag. En uppdelning och utförsäljning skulle omöjliggöra detta.
De statliga infrastrukturverken är en viktig tillgång inte bara för det näringspolitiska arbetet. De har en mycket stor betydelse som resurs i det regionalpolitiska arbetet. Med sin rikstäckning och med sin stora kapitalbas kan de genom upphandling vara en viktig miljöpolitisk aktör. Utan att göra avkall på internationella upphandlingsregler finns möjligheter att ha krav och villkor som gagnar miljön.
De statliga infrastrukturverken måste förbli i statlig ägo. I annat fall kommer verksamheten endast att styras av kortsiktiga vinstmaximeringsprinciper.
Statsmakterna måste dessutom se till att det finns sådana styrmöjligheter att verken kan användas i en offensiv näringspolitik. Med utgångspunkt i detta behov bör nu göras en utvärdering av de hittillsvarande erfarenheterna av den nya associationsform som bl.a. Vattenfall fått. Hittillsvarande erfarenheter skall prövas mot bakgrund av verkets betydelse för näringslivsutveckling, regional balans och inflytade från samhällets sida.
2.11 Statliga företag m.m.
Det moratorium som nu råder i fråga om utförsäljning av statliga företag fyller en viktig näringspolitisk funktion. Enligt regeringens ursprungliga planer skulle aktier säljas för 10 miljarder kronor per år under överskådlig tid framöver. Detta skulle i ett slag ta i anspråk en stor del av det riskkapital som behövs för det övriga näringslivet, inte minst för de små företagen.
Vi har tidigare hävdat och gör så även nu, att moratoriet kräver förnyade överväganden om hur det statliga ägarskapet skall utövas. Moratoriet innebär att det statliga ägarskapet kommer att kvarstå under lång tid. Det är mycket viktigt att detta faktum också vägleder regeringens arbete. Företagen i fråga är inte betjänta av någon oklarhet i detta avseende.
För att skapa en effektiv och kompetent statlig ägarfunktion inrättades 1990 förvaltningsaktiebolaget Fortia. Den borgerliga majoriteten i riksdagen beslöt emellertid hösten 1991 att avveckla detta bolag.
Enligt vår uppfattning finns det nu skäl att återinföra Fortia. Den alternativa ordningen är att resp. departement utövar ägarskapet, med Näringsdepartementet som sammahållande kraft. Detta centraliserade ägarskap innebär en olycklig återgång till en politisk ägarfunktion och att regeringen och dess näringsminister blir direkt ansvarig för de löpande ägarfrågorna. Det är ett klart felgrepp och skiljer sig också helt från det synsätt som anlagts när det gäller statens stöd till bankerna.
Mot denna bakgrund föreslår vi att regeringen återkommer med förslag till riksdagen om att återinföra förvaltningsbolaget Fortia.
Av praktiska skäl lämnas yrkande i de delar som berör budgetåret 1993/94 i andra motioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny näringspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en kraftig utbyggnad av antalet platser i högskole-, gymnasie- och vuxenutbildningen för att långsiktigt öka den ekonomiska tillväxten,1
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om etablering av en ny teknisk högskola,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på forskning och utveckling för att långsiktigt öka den ekonomiska tillväxten,1
5. att riksdagen hos regeringen begär att den forskningspolitiska propositionen skall innehålla ett tillskott om 1 miljard kronor för tillämpad forskning och teknikutveckling,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om infrastruktursatsningar för att långsiktigt öka den ekonomiska tillväxten,2
7. att riksdagen hos regeringen för budgetåret 1994/95, bil. 7, begär ett nytt anslag ''Infrastruktur för tillväxt'' innebärande ett tillskott på 10 miljarder kronor,2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av regionala utvecklingsfonder för riskkapitalförsörjning till små och medelstora företag,
9. att riksdagen beslutar att hos regeringen begära att AP-fonderna ges rätt att placera ytterligare 10 miljarder kronor i aktier i mindre företag,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en aktivare småföretagarpolitik,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utveckla branschprogram och program för underleverantörer,
12. att riksdagen beslutar att återinföra förvaltningsbolaget Fortia.
Stockholm den 26 januari 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson(s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
1 Yrkandena 2--4 hänvisade till UbU. 2 Yrkandena 6 och 7 hänvisade till TU.