Genom upprättandet av EES-avtalet går Sverige in i ett nytt och annorlunda system för provning och kontroll av produkter.
Det hittillsvarande systemet med riksprovplatser ersätts av ett system lika över hela EES-området. Denna anpassning till EG:s regler innebär en övergång till ett öppet system som innebär fri konkurrens mellan alla som uppfyller kraven på kompetens. Riksprovplatssystemet förutsätts upphöra till den 1 januari 1994.
Genom att löntagarorganisationerna i de hittillsvarande systemen haft representation i styrelser och andra organ som burit upp verksamheten har en betydande grad av transparens funnits i systemen vilket skapat tilltro till verksamheten. Detta måste ha betytt mycket för organisationens syn på närmandet EFTA--EG.
Den nya ordningen för provning och kontroll samt den nya synen på representation i rader av aktuella organ har radikalt ändrat på insynen i systemen.
Löntagarorganisationerna är inte längre representanter i Styrelsen för teknisk ackreditering (SWEDAC) som har till uppgift att i samråd med berörda sektorsmyndigheter bedöma organ som kan komma i fråga för de aktuella kontrollförfarandena enligt den nya ordningen.
Eftersom löntagarorganisationerna inte längre finns representerade i sektorsmyndighetens styrelse och inte heller i de hittillsvarande riksprovplatsernas styrelser har en kraftig försämring inträtt i insynen. Denna radikalt förändrade situation kommer att vända den tilltro till systemen som rått till dess motsats: misstro. Detta är olyckligt ur många aspekter och kommer självfallet att inverka på den kommande folkomröstningen om medlemskap för Sverige i EG.
Ett ytterligare inslag i denna process är förslaget att avveckla det s.k. målrelaterade bidraget till standardiseringen. Genom detta försämras möjligheterna för såväl konsumenterna som arbetstagarna att aktivera standardiseringsprojekt inom sina områden.
Vi ser en fara i att insynen i de mycket komplicerade systemen för provning och kontroll samt standardiseringsverksamheten försämras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur arbetstagarnas insyn och möjlighet till påverkan i provnings- och kontrollsystemen liksom i standardiseringsverksamheten skall kunna förbättras.
Stockholm den 26 januari 1993 Kjell Nilsson (s) Johnny Ahlqvist (s)