Ett av småföretagens största problem är kapitalförsörjningen. Svårigheterna att få fram riskkapital samt att få krediter i bank är, i rådande krissituation inom bankvärlden, mycket stora.
Bankerna är inte bara ovilliga att ge nya krediter. De tycks också i väsentlig utsträckning vara inriktade på att kraftigt dra ner sina kreditvolymer. Detta drabbar de mindre företagen i form av uppsägning av krediter, amorteringskrav, krav på tilläggssäkerheter m.m. I en lågkonjunktur då likviditeten ofta är ansträngd blir dessa krav ofta förödande för företagen.
Bankerna måste ta sitt ansvar för att fylla den uppgift de alltid haft, nämligen att i lågkonjunktur hjälpa företagen över tillfälliga likviditetssvackor. Många fallissemang och konkurser som normalt hade kunnat undvikas sker nu i allt större omfattning. Rekonstruktioner försvåras av bankernas ovilja att lämna krediter.
Finansinspektionen, vars huvuduppgift inte är att bevaka enskilda kredittagares intressen, kan inte göra mycket åt situationen. Konsumentverket har varken resurser eller kompetens att ta upp frågan om företagskrediter. Enda utvägen för en kredittagare som anser sig felaktigt behandlad av en kreditinstitution är då att inleda en rättslig process.
För att komma tillrätta med problemet skulle en särskild nämnd behöva inrättas, en kreditmarknadsnämnd, med uppgift att pröva bankernas agerande i vissa situationer. En sådan nämnd finns redan på aktiemarknadens område, Aktiemarknadsnämnden, och torde ha sin främsta funktion genom att verka preventivt.
Nämnden skulle kunna pröva ärenden som berör uppsägning av lån, krav på amorteringar som ej avtalats, krav på tilläggssäkerheter, borgensfrågor m.m. Genom uttalanden av nämnden om vad som i skilda situationer kan anses vara god banksed skulle nämnden kunna påverka praxis inom kreditområdet och verka vägledande för behandling av vissa kreditärenden.
Det bästa vore om bankerna kunde ta initiativ till inrättandet av en kreditmarknadsnämnd, alltså genomföra en självsanering. Om inte det låter sig göras bör staten ta ansvaret för att få till stånd en kreditmarknadsnämnd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en kreditmarknadsnämnd.
Stockholm den 26 januari 1993 Harald Bergström (kds) Harry Staaf (kds)