Den finanskris som drabbat framförallt bankerna men också i viss utsträckning tangerat försäkringsbolagen har gett upphov till en debatt om värdering av bl a bankernas fastighetspanter.
De av bankerna övertagna fastigheterna är att betrakta som omsättningstillgångar. Detsamma gäller de placeringar som försäkringsbolagen regelmässigt gör i fastigheter och värdepapper av olika slag.
Reglerna för hur omsättningstillgångar skall värderas framgår tydligast av skattelagstiftningen, som stadgar för försäkringsrörelse att vid beskattningen får lager av värdepapper och fastigheter inte tas upp till lägre värde än det lägsta av anskaffningsvärdet och det verkliga värdet, dvs enligt lägsta värdets princip. Vid värderingen gäller i princip FIFU-metoden, dvs antagandet görs att de tillgångar som finns kvar i lagret är de som har anskaffats senast.
Lägsta värdets princip innebär att snabba och stora nedgångar i aktuella marknadsvärden får snabbt genomslag. Detta är motiverat av den försiktighetsprincip som all företagsekonomisk redovisning bör bygga på. Värderingsregler som bygger på FIFU, leder till att resultatet kommer att bli betydligt känsligare -- och då också variera mer -- än om redovisningen hade byggt på SIFU-principen.
Det kan finnas konflikter mellan försiktighetsprincipen och önskan att redovisa förhållandevis stabila resultat med utjämning över t ex en konjunkturcykel. Detta bör inte minst gälla livförsäkringsbolagen.
De åtaganden de gör är av utpräglad långsiktig natur. Kravet på finansiell stabilitet och försiktighet kommer till uttryck i en rad särregler som gäller för försäkringsbolag. Av denna anledning kunde det vara lämpligt att moderera tillämpningen av lägsta värdets princip när det gäller livförsäkringsbolagen. Framförallt fastighetsvärderingen borde mer kunna ta hänsyn till ett över en något längre tidsperiod normalt men försiktigt värderat fastighetsbestånd. Att detta är företagsekonomiskt motiverat framgår också av försäkringsbolagens generellt mera långsiktiga förvaltningspolitik vad gäller deras fastighetsbestånd.
Fördelen med något förändrade värderingsmetoder skulle vara att uppgång på marknaden inte skulle slå igenom med en sådan kraft som varit fallet under 80-talets fastighetsboom men också den mycket snabba kursuppgången på aktiebörserna. Trycket från finansinspektionen på försäkringsbolagen att öka återbäringskapitalet ledde till de för konsumenterna mycket svårförståeliga höjningarna av återbäringsräntorna och det ännu mera svårförståeliga kravet från inspektionen att återta dessa tidigare utbetalade återbäringar, när marknadsvärdena drastiskt ändrades i negativ riktning. Försäkringsbolagens marknadsföring i slutet av 80-talet med förvånande höga återbäringsräntor som främsta konkurrensmoment hade aldrig kommit till stånd om värderingsmetoderna hade varit annorlunda utformade. Den osäkerhet som sedan växte fram vad gäller pensionsförsäkringarnas säkerhet, när de låga marknadsvärdena slog igenom i redovisningen, ledde till att många människor avbröt eller drog ner på sitt långsiktiga pensionssparande. De gällande värderingsreglerna har bidragit till en sämre konsumentinformation än nödvändigt och en konsumentinformation som blev mycket snedvriden beroende på att förhållandevis små värdeförändringar totalt sett uppfattades som mycket betydelsefulla, vilket framgår av bilden nedan.
Försäkringsbranschen är för närvarande föremål för en utredning, försäkringsutredningen. Frågan är dock om de nu nämnda värderingsreglerna kommer att behandlas mera ingående i utredningens fortsatta arbete. De nu nämnda värderingsfrågorna är dock i detta sammanhang att betrakta som detaljfrågor.
Den 1991 tillsatta redovisningsutredningen skall bl a undersöka om försäkringsbolag behöver omfattas av särlagstiftning i redovisningssammanhang. Utredningen skall vara klar med sitt arbete den 1 december 1993. Om de nu berörda värderingsfrågorna kommer att beröras i denna utredning framgår inte tydligt av direktiven.
Skattelagstiftningen har ofta givit de tydligaste anvisningarna om hur tillgångar och skulder skall värderas. De avvägningar som görs i skattelagstiftningen är dock motiverade av rent fiskala överväganden.
Finansinspektionen ger vidare råd och anvisningar för branschen och försäkringsbranschens redovisningsnämnd har en viktig uppgift att påverka regelutformning och praxis.
Det finns alltså många instanser som skulle kunna aktualisera den under senare tid väckta frågan om värderingsreglerna.
Den uppfattas som viktig, inte minst därför att utvecklingen på finansmarknaderna skulle uppfattas som sundare, och förståelsen för försäkringsbolagens resultat och försäkringslöften skulle öka. Av denna anledning bör regeringen tillse att frågan om försäkringsbolagens värderingsprinciper gällande fastigheter m m verkligen kommer att utredas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utreda om en värdering av fastigheter m.m. i försäkringsbolag enligt lägsta värdets princip är den mest lämpliga värderingsmetoden.
Stockholm den 25 januari 1993 Margit Gennser (m)
Bilaga