Vi iakttar en snabb försämring av förutsättningarna för små och medelstora företags tillgänglighet på finansiering i Norrland med betoning på Norrlands inland.
Med början 1990 har ett antal olycksbådande beslut fattats inom näringspolitikens område, som riktar sig mot småföretagsamheten i Norrlands inland och dess möjligheter att utgöra grunden för den gemensamma politiska målsättningen ''Hela Sverige ska leva''. När därtill det ordinarie finansväsendet råkat in i en kris som kräver ovanligt lång återhämtningstid, finner vi anledning att hysa den största oro inför det som händer och kommer att hända med småföretagen i Norrlands inland.
Den decentrala, om än begränsade, tillgången på kapital via utvecklingsfonderna, som funnits, dras nu i snabb takt in till statskassan. Totalt rör det sig om 1 600 000 kr eller för Jämtlands del 32 mkr. En flexibel riskfinansieringskälla, som kunder gett småföretagen tillgång till via hävstångseffekten i bankernas utlåningsverksamhet med ca 150 mkr endast i Jämtlands län.
Den i riksdagen nyligen beslutade ordningen med riskkapitalbolag med uppgiften att förvalta 6 500 000 kr är i allt väsentligt ett slag i luften. Här åsyftas några viktiga saker. För det första medför beslutet en mycket stark centralisering av prövning och beslut av kapitalplaceringarna/engagemangen. För det andra har förutsatts en mycket strikt s.k. affärsmässighet i bedömningen av engagemangen. Intressanta placeringsobjekt bör enligt förutsättningarna visa en avkastning på 20--30 % på arbetande kapital. Ett avkastningskrav som är en naturlig målsättning för riskkapitalbolag, vars främsta syfte är att kvalificera sig för börsinspektion och inte att förse små och medelstora företag i Sverige och i synnerhet Norrlands inland med riskkapital.
Förslag om ombildning och förändrad inriktning på stiftelsen Industrifonden presenterades nyligen från regeringen. En ombildning till Industri- och nyföretagarfonden med ett totalt kapital på 2 400 000 kr. Här skulle med enkla medel en korrigering av de för mångfalden av svenska småföretag så negativa konsekvenser av besluten under de två tidigare styckena ovan, ha kunnat åstadkommits. Förslaget innehöll dock ingen offensiv näringspolitisk ambition. Förhärskande är en stark tro på centralismen. En stiftelse med säte i huvudstaden skall pröva varje enskild kreditpropå och på detta sätt underlätta för Sveriges nära 500 000 småföretag att få åtkomst till riskvilligt kapital. Småföretag är och förblir (med rimliga förutsättningar) den motor som skall konkurrera med omvärlden och ge Sverige uppemot 70 % av dess intäkter. Alla dessa är inte och skall inte vara extrema tillväxtföretag baserade på nydanande tekniska innovationer utan baseras på en förmåga att ta till vara sina resurser och finna en långsiktig överlevnadsnivå genom affärer på en nationell och/eller internationell marknad. Den näringspolitik som bedrivs nu har på flera generellt verkande områden gjort bra insatser genom justeringar i den skatte- och (avgifts)mässiga belastningen på företag och mer finns planerat. Detta är positivt, men är tyvärr, med utgångspunkt i företagens finansieringsbehov, en alltför långsamt verkande process.
Vad vi konstaterar är ett successivt övergivande av Norrlands inland vad avser det näringspolitiska området. Resurserna finns men viljan att garantera distributionen och göra dessa åtkomliga för marknaden tycks saknas. Vill man åstadkomma effekt med dessa resurser måste de ut nu när det fortfarande finns småföretagsamhet kvar. För att få ut pengarna så att de blir åtkomliga måste en tydlig decentralistisk ambition tillföras dagens beslutsfattare så att närheten till marknaden/företagen/låntagarna är ett måste om resurserna skall kunna placeras i företagsamheten anpassat till varje enskild företagssituation.
Huvudargumentet för en aktiv näringspolitik torde vara att korrigera imperfektioner i marknadsekonomin. Vi ser nu att även med en internationell jämförelse har Sverige en försiktig hållning till ambitionerna i dessa korrigeringar. Ser vi därtill på förhållandena inom landet så byggs näringspolitiken upp baserad på de förhållanden och de få regioner (storstadsregionerna) där marknaden/marknadsekonomin fungerar ''bäst'', och föga intresse visas näringslivets situation i övriga regioner. I Norrlands inland finns en mängd bra företag, vilka utgör kärnan i de framtida förutsättningarna för fullgoda levnadsvillkor i regionen. Vi måste under detta omställningens 1990-tal åstadkomma finansiella resurser som motverkar en sotdöd för företag med goda affärsidéer och förutsättningar för långsiktig lönsamhet.
Sammanfattning
Vi anser det nödvändigt med ett tillskott på kapitalresurser för utvecklingsinvesteringar i företagen, som gör det möjligt att förnya och anpassa kompetens, produkter och tjänster till marknadens krav.
Vi anser att kapitalresurserna skall disponeras och beslutas i instanser som har kunskap och närhet till regionens företag.
Vi anser att kapitalet finns i dag framför allt genom upplösningen av löntagarfonderna och delvis inom arbetsmarknadsområdet.
Vi anser att särskilda insatser måste göras för att korrigera den ordinarie kapitalmarknadens bristande kunskap/intresse för Norrlands inland.
Vi anser det nödvändigt att styra 250 miljoner under en 5-årsperiod till Norrlands inland, som förvaltas och placeras från regionerna och i dagsläget lämpligen hanteras av utvecklingsfonderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kapitalresurser för småföretag.
Stockholm den 25 januari 1993 Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s) Berit Andnor (s)