Under 1992 tog Jämtlands län initiativ till bildandet av ett europeiskt nätverk av regioner med en utbredd social ekonomi. Detta resulterade i att en konferens genomfördes i maj 1992, med representanter från Italien, Skottland, Spanien, Portugal, Finland, förutom de jämtländska och svenska deltagarna.
Konferensens slutsatser blev följande:de deltagande representanterna var överens om att initiera ett samarbete där även andra regioner skall inbjudas att delta,kärnan i samarbetet skall vara att skapa ett nätverk med social ekonomi (kooperation och folkrörelser) och glesbygd som gemensamma nämnare.
Samarbetet skall inriktas på:
a) företagsutveckling stärkande av kommersiella relationer mellan regionerna företagssamarbete (t.ex. deltagande i EG:s Interpriseprogram) förstärkning av det enskilda företagets konkurrenskraft (marknadsföring, teknik, produktutveckling m.m.)
b) främjande av kvinnors företagande deltagande i EG:s olika program nya former för vård och omsorg i glesbygd (sjuk- och hälsovård, äldreomsorg och barnomsorg) deltagande i Kvinnor Kan-mässan i Östersund 1994 c) rådgivning för utveckling av företag inom den sociala ekonomin erfarenhetsutbyte (från idé till verklighet)
d) forskning internationellt forskningssamarbete gästföreläsningar e) förstärkning av nätverkets interna struktur kommunikation mellan aktörerna (utnyttjande av datanät m.m.)
I Jämtlands län stöttas detta projekt av landstinget, kommunförbundet, länsstyrelsen och Kooperativ Utveckling. Utvecklingsarbetet kommer att knytas till föreningen Kooperativ Utveckling, där både kommunerna, landstinget, nykooperationen, jordbruks- och konsumentkooperationen finns med som aktiva medlemmar. Eventuellt kan ett utvecklingscentrum utvecklas ur detta arbete, men med fortsatt nära anknytning till Kooperativ Utveckling.
Förutom de rent praktiska samarbetsprojekt som redan tagit fart med bl.a. Italien och Skottland har intressenterna anvisat en inriktning för det fortsatta arbetet:arbetet kan komma att utvecklas till ett mycket viktigt regionalpolitiskt inslag i länets aktiva arbete för att öka konkurrenskraften i framtiden.
Då detta utvecklingsarbete kan komma att bilda modell för framtida nätverksbyggande mellan regioner i Sverige och regioner i Europa anser vi att det borde finnas intresse från statens sida att stötta och följa det pågående utvecklingsarbetet. EG-kommissionen avser att inom det kommande INTERREG 2 utveckla och intensifiera byggandet av nätverk mellan regioner inom EG och regioner i angränsande länder. Stort intresse finns alltså i övriga Europa just för detta byggande av nätverk mellan regioner där den sociala ekonomin och glesbygden är gemensamma nämnare.
Genom särskilt riktat regionalpolitiskt stöd bör denna utvecklingsverksamhet stödjas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperativt regionalt nätverk i Europa.
Stockholm den 25 januari 1993 Berit Andnor (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s)