Antalet konkurser i Sverige är osedvanligt högt i ett internationellt perspektiv. Bara som ett mått kan nämnas att antalet konkurser i landet ökade från 6.400 1988 till 11.400 1990. Under perioden januari--augusti 1991 och motsvarande period 1992 ökade konkurserna med 24 %. I många av dessa konkurser döljer sig en avancerad ekonomisk brottslighet. Och konkursernas antal fortsätter att öka. Många nystartade företag saknar ofta finansiell uthållighet och har startats på alltför osäkra kalkyler. Enligt en undersökning av kreditupplysningsföretaget Soliditet är nära 30 % av landets samtliga aktiebolag inte kreditvärdiga.
Under 1988 uppgick företagskonkursernas antal till hela 87 % av totalantalet konkurser. De oprioriterade fordringsägarna förlorar mellan fem och sex miljarder kronor per år i konkurser.
Konkursutredningen (SIND 1985:7) angav att konkursutvecklingen främst beror på interna förhållanden i företagskunnandet. Orsaken till att företagen kommer på obestånd kan t.ex. vara att företagsledaren inte haft tillräcklig erfarenhet av företagande, att han/hon saknar tillräckliga kunskaper eller förmåga att planera och följa upp företagets ekonomi, brister i marknadsföringen etc. Flera undersökningar konstaterar också en klar samvariation mellan den kraftigt ökande nyetableringen av företag och den ökande konkursfrekvensen. Och att brister i kunskap på olika sätt påverkat företagens möjligheter att utvecklas har visat sig gälla i stor utsträckning för många nystartade företag, vilka gått i konkurs just på grund av att företagsledaren varit oerfaren.
Det har vidare konstaterats att konkursantalet ökat kraftigt i branscher med större nettoökning av företagsbeståndet, t.ex. service och detaljhandel, branscher som är lätta att etablera sig i och som inte kräver särskilt stort startkapital. Från bl.a. bankhåll har framhållits att den markanta ökningen av nyetableringar 1982/83 gett utslag i konkurser 1985.
Enligt SIND:s utredning har man också på olika sätt kunnat konstatera att kreditmarknadens utveckling bidragit till konkursökningen. Det är framför allt konkurrensen på den starkt expanderande småföretagsmarknaden som bidragit till att många personer med alltför bristfälliga affärsidéer erhållit krediter för att starta företag.
Brottsförebyggande rådet (BRÅ) avlämnade i juli 1992 rapporten Skatterevision i sju branscher -- En studie i ekonomisk brottslighet (BRÅ-PM 1992:2). Företagen skatterevision gav bl.a. följande resultat.30 % av företagen kunde misstänkas för brott åtalsanmälningarna och åtalen var få i förhållande till brottsmisstankarna 50 % av företagen hade brister i bokföringen.
En annan iakttagelse när det gäller förhållanden som påverkat konkursutvecklingen är en samhällsförändring som gått mot större inslag av tjänsteproduktion, vilket också inneburit en ny typ av företag och företagare. Det framgår allt tydligare att såväl företagare som kreditgivare grovt underskattat behovet av kompetens för att leda och utveckla ett serviceföretag.
Även uppgifter från Ackordcentralen tyder på att det är alltför lätt att starta företag i Sverige. Vi har industrivärldens kanske mest liberala regler när det gäller krav på start/etableringskapital.
Mycket har gjorts och mera kan säkert göras när det gäller rådgivnings- och utbildningskampanjer för människor som står i begrepp att starta företag. Utvecklingen har emellertid klart och entydigt visat att kraven på kompetens och utbildning måste skärpas hos personer som tänker etablera sig som företagare.
Vi finner det närmast självklart att vissa yrkesgrupper som t.ex. advokater, revisorer och mäklare skall ha fått någon form av auktorisation för att få tillstånd att utöva sin yrkesverksamhet. Även om det kan vara svårt att fastställa några generella kompetenskrav för företagare, är det ändå inte orimligt att kräva att personer som startar bokföringspliktig verksamhet måste kvalificera sig som företagare genom att åtminstone genomgå elementära kurser i bokföring och företagsekonomi.
Konkursutredningen hade bl.a. till uppgift att granska huruvida dåliga kunskaper hos företagare är en viktig orsak till det snabbt ökande antalet konkurser. Av för oss okänd anledning har emellertid utredningens arbete stoppats av regeringen utan att den givits tillfälle att presentera några resultat av sitt arbete. Detta märkliga tillvägagångssätt har kritiserats av bl.a. Ackordcentralen som vid flera tillfällen slagit larm om den oroväckande ökningen av antalet konkurser, vilket man menar till mycket stor del kan förklaras av okunnighet hos företagarna.
Regeringen har i olika sammanhang understrukit behovet av kompetens, kunskaper och kvalitet i utbildning och näringsliv. Vi utgår från att dessa viktiga krav också skall omfatta företagare. Oavsett vilken verksamhet man ämnar ägna sig åt är det rimligt att ställa vissa minimikrav på kompetens som villkor för att överhuvudtaget få starta ett företag. Detta står inte på något sätt i motsatsställning till att främja tillkomsten av nya företag. I själva verket är bristerna i företagskunnande ett allvarligt hot mot möjligheterna till tillväxt och konkurrenskraft och hög sysselsättning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kompetensbevis för företagare.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Silfverstrand (s) Kurt Ove Johansson (s) Johnny Ahlqvist (s)