Sverige har länge tillhört världens ledande industrinationer och svenska företag har varit framgångsrika i den internationella konkurrensen. Den svenska ekonomiska politiken under 1980-talet har dock lett till en kraftigt försämrad situation för svenskt näringsliv.
Utslagningen av företag har varit stor under de senaste åren och t.ex. industriproduktionen har minskat med 17 procent sedan 1989 och ca 200 000 industriarbetstillfällen har gått förlorade. Denna utveckling kan inte fortsätta utan att Sveriges ekonomi långsiktigt kommer att utarmas.
Regeringen har vidtagit en rad mycket bra åtgärder för näringslivet. Många av dessa åtgärder är av långsiktig karaktär och ger inte resultat förrän senare. Därför erfordras nu ytterligare åtgärder som kan hjälpa företagen i dagens svåra situation.
Oaktat de mycket angelägna beslut som fattats om riskkapitalförsörjning saknas det någon form av ''överlevnadskapital'' med högre risktagande än övriga lån. Ett sätt vore att införa rekonstruktionslån till företag med bra produkter och tillväxtmöjligheter men som i den extrema lågkonjunktur vi nu har riskerar att slås ut. Lånen kan ha typen av villkorslån som skall återbetalas när företaget återfått normal betalningsförmåga.
Utslagningen av företag kostar statskassan stora summor i form av lönegarantier vid konkurser och arbetslöshetsersättningar samt minskade skatteintäkter. Arbetsmarknadspolitiken bör därför ges ökad beredskap och ska kunna sättas in före konkurs eller friställning. Därför borde det vara möjligt att med arbetsmarknadsmedel finansiera rekonstruktionslånen och därmed hjälpa företaget att överleva och därmed rädda arbetstillfällen. Till en början borde det vara möjligt att omfördela 2 miljarder för detta ändamål.
Regeringen bör pröva förutsättningar för införande av rekonstruktionslån.
I våra grannländer Finland, Danmark och Norge har man infört liknande möjligheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av införande av ''överlevnadslån'' av typ rekonstruktionslån.
Stockholm den 22 januari 1993 Kjell Ericsson (c)