Tjänstesektorns betydelse växer i alla industrialiserade länder. Både tjänsternas andel av BNP och av arbetskraften är i dag betydligt större än varuproduktionens. Tjänstesektorns tillväxt fortsätter att öka. Framtidens ekonomi kommer i hög grad att bero på hur tjänstesektorn kommer att utformas och utvecklas. Detta förhållande avspeglas inte i någon större omfattning i den industri- eller forskningspolitik som bedrivs i vårt land eller i omvärlden. Kunskapen om tjänstesektorn och dess utveckling är bristfällig.
Branschstudier har genomförts inom nästan alla industribranscher t.ex. inom varvs-, stål- och bilbranscherna. Program och organisationsformer finns för att främja exempelvis produktutveckling inom industrin (NUTEK), snabbare teknikinförande (teknikcentra), stöd till små och medelstora företag och exportstöd.
De olika delarna av tjänstesektorn saknar fortfarande seriösa branschstudier som kartlägger läget, systematiserar vad de innehåller, pekar på tänkbara utvecklingsmöjligheter och på eventuella behov av insatser.
Den långsiktiga tillväxten, oberoende av konjunkturer, kommer i utvecklade industriländer att ske inom tjänstesektorn. Denna trend är tydlig i företagen. Den verkar vara likartad oberoende av om tjänsterna utförs i privat eller i offentlig regi. Trots det saknas i de flesta länder en medveten strategi för att underlätta processen. Kunskaperna om sektorn är bristfällig.
Vi förslår att ett län utses till ''tjänstelän'', där speciella insatser görs för att kartlägga tjänstesektorn och där olika metoder prövas för att utveckla sektorn.
Den statistiska informationen om tjänstesektorn är inte särskilt omfattande. Därför behöver SCB:s statistik om tjänstesektorn öka i omfattning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av studier om tjänstesektorns utveckling.
Stockholm den 22 januari 1993 Anders Nilsson (s) Inga-Britt Johansson (s)