Trots att åtgärder genom riksdagsbeslut under hösten 1992 vidtas från statens sida för att undanröja bristen på riskkapital, kvarstår ett besvärande glapp i systemet när det gäller dels att klara överlevnaden och nyinvesteringar för ett antal industriföretag som bedöms ha rimligt goda framtidsmöjligheter, dels att ge tillskottsfinansiering för många små och medelstora företag i länet.
Nämnda glapp i systemet beror vanligtvis till en del på brist på eget kapital hos ägare/blivande ägare till företag. Härtill kommer en mer restriktiv inställning från bankernas sida. Staten har sedan avhänt sig instrument som t.ex. industrigaranti- och lokaliseringslån. Lokaliseringslånen har temporärt återinförts med mindre belopp, men detta löser bara en mindre del av problematiken. Den statliga finansieringen via utvecklingsfonderna har kraftigt minskat genom att fonderna ålagts att betala tillbaka en väsentlig del av sina pengar till staten.
I Värmland finns goda erfarenheter från det aktiva rekonstruktionsarbete som bedrevs i samarbete mellan industridepartement, industriverk samt utvecklingsfond och länsstyrelse vid den industriella omvandlingskrisen i slutet av 1970- respektive början av 1980-talet. I dag saknas instrument att delta i lösningen av aktuella industrikriser. Risken är påtaglig att industriell kapacitet i onödan försvinner i Sverige, om dessa och ett antal andra företags problem inte kan lösas.
Vidare saknas riskkapital för att bevara/utveckla ett antal små och medelstora företag, bl.a. inom stödområdet i länet. Säkerheterna för traditionell bankupplåning är oftast svaga i denna typ av företag.
Lösningar på dessa brister på riskkapital står i ett flertal fall inte att finna i de sex riskkapitalbolagen i landet och det system dessa ingår i. Dessa bolags inriktning är sådan att de söker objekt med mycket goda förräntningsmöjligheter. Aktuella företag visar inte alltid sådana utsikter men är regionalt mycket viktiga. Kontakterna har i ett flertal fall tagits med riskkapitalbolag utan resultat. I ett antal diskussioner har tidsfaktorn dessutom varit besvärande. Besked måste lämnas snabbt, och riskkapitalbolagen är fortfarande i ett uppstartnings- och sökskede.
I detta läge bör enligt vår mening staten ställa upp med riskkapital åtminstone fram tills den svenska ekonomin förbättrats och bankväsendet sanerats. En tänkbar lösning ligger i att omförhandla de indragningsförbindelser som ålagts utvecklingsfonderna i landet. Vissa av fonderna har i dag mycket små möjligheter att agera med riskkapital trots att de skulle kunna göra en stor nytta med bättre medelstillgång.
Den kommande utredningen beträffande utvecklingsfonderna får sedan ge förslag till lösningar beträffande utvecklingsfondernas framtida finansiering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingsfondernas finansieringsmöjligheter.
Stockholm den 22 januari 1993 Magnus Persson (s) Jarl Lander (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)