Vårt lands ekonomi är i mycket hög grad beroende av export av varor och tjänster. Utan exportinkomster kommer vår ekonomiska situation och därmed vår sociala välfärd att försämras drastiskt. I Sverige har många viktiga uppfinningar sett dagens ljus. Dels flera av grundläggande natur, här skall bara nämnas några: ljusventilen (AGA- fyren), dynamiten (Nobel), synkronmotorn (ASEA) och skiftnyckeln. Dels av tillämpande natur som t ex kemiska processer inom pappersmassetillverkningen. Gemensamt för alla uppfinningar har varit att de gett Sverige exportinkomster och välstånd. De fina uppfinningar och upptäckter som gjorts i Sverige visar på en innovativ ådra i det svenska folkkynnet, som under många årtionden bakåt fått möjlighet att utvecklas i ett kreativt klimat. Uppfinningarna har tagits till vara av människor som haft förmåga och möjlighet att bygga upp industrier där man kunnat producera varorna i Sverige och där man haft en bra kunskap om marknadsföring.
Uppfinnandet i Sverige har inte upphört, men vi kan konstatera att allt för stor andel uppfinningar med svenskt ursprung numera exporteras. Sverige har en positiv handelsbalans i fråga om innovationer. Varje år nettoexporteras patent från Sverige till utlandet för 800-- 900 miljoner kronor. Det beräknas motsvara 30--50 miljarder kronor i industriell verksamhet. Det måste betyda att den ekonomiska växtmånen för innovationer i Sverige inte längre är god nog. I och med detta minskar våra möjligheter att erbjuda god social standard åt landets befolkning.
Att utveckla uppfinnningar och innovationer är en verksamhet på lång sikt. Därför är de beslut som tagits för att skapa en fungerande riskkapitalmarknad som satsar pengar i små företag med högt kvalificerade medarbetare, vars uppgift är att lyfta fram forskningsresultat till marknadsmässig produktion, oerhört viktiga. De medel som kommer att stå till förfogande genom Riskkapitalfonderna, Industri- och nyföretagarlånen, Utvecklingsfonderna etc. är förhållandevis små och förslår inte till att förse ett förhoppningsvis ökat tillvaratagande av uppfinnarverksamheten. Det är därför viktigt att bankernas verksamhet så snart som möjligt stabiliseras så att den ordinarie bankverksamheten kan erbjuda ekonomiska möjligheter till utveckling av företag i Sverige.
Exempel på sätt att stimulera satsningar på forskning och utveckling är: att företagen tillåts göra avsättningar till forskning och utveckling, att en fungerande riskkapitalmarknad skapas genom att såväl privatpersoner som företag ges möjlighet att satsa pengar i företag som sysslar med köp och utveckling av patent mot full avdragsrätt, att ge ekonomiska förutsättningar för innovativa människor att arbeta med uppfinningar och produktutveckling.
Ovanstående exempel behöver naturligtvis utredas vidare. Det är dock nödvändigt att dessa så viktiga frågor inte förhalas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för att uppfinningar och patent bättre tas till vara för produktion i Sverige.
Stockholm den 21 januari 1993 Carl Olov Persson (kds) Pontus Wiklund (kds)