Med rätta har bankerna kritiserats hårt för sitt sätt att förvalta insättarnas pengar. Oansvarighet och inkompetens har lett till kreditförluster som beräknas omfatta 100 miljarder kronor bara under 1991 och 1992. Det finns också anledning befara att bankerna kommer att förlora ytterligare pengar på grund av deras inhumana och stelbenta behandling av småhusägare och bostadsrättsinnehavare. Även många företagskonkurser är onödiga eftersom bankerna satt i system att hellre fälla än fria företag i tillfällig knipa, även om de har goda överlevnads- och framtidsförutsättningar. Näringspolitiskt och sysselsättningsmässigt är detta i förening med regeringens svältarävpolitik förödande för Sverige. Kreditförlusterna innebär också att realräntan tvingas upp till oacceptabla nivåer. Sammantaget är risken för ytterligare kreditförluster under kommande år uppenbar, med åtföljande skadeverkningar för samhället och medborgarna.
Det är av största vikt att allmänhetens förtroende för bankerna återställs. Då krävs största möjliga insyn och kontrollmöjligheter i de banker som omfattas av den statliga bankgarantin. Ett sätt är att i lämplig form lätta på banksekretessen. Det skulle öka allmänhetens förtroende för att allt går rätt till.
Vidare bör regeringen tillfälligt göra de ändringar i bokföringslagen som krävs för att berörda bankers kreditförluster inte skall slå igenom så hårt som nu är fallet. Dagens låga fastighetspriser kommer inte att vara bestående, varför ett sådant arrangemang skulle spara många miljarder för skattebetalarna.
För Andersson och Pettersson är det lätt att konstatera att bankerna inte fyller sin funktion och därigenom fördjupar den kris som landet nu upplever. Lägg därtill bankdirektörernas fallskärmsavtal, så är det självklart att svenska folkets misstro mot bankerna är djup och berättigad. Regeringen bör därför ta initiativ för att nya banker etableras som inte har ryggsäcken full av kreditförluster och som därför kan tvinga ner realräntan genom den konkurrens som uppstår med nya fräscha aktörer. Regeringen bör också i sin hantering på alla sätt försöka eliminera de stötande fallskärmsavtalen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att etablera nya banker,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stötande fallskärmsavtal,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insynsmöjligheterna i banker som omfattas av bankgarantin,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om selektiv ändring av bokföringslagen.
Stockholm den 21 januari 1993 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Leo Persson (s)