Att minska användningen av alkohol och tobak är två av de viktigaste åtgärderna för att förbättra hälsoläget i stora delar av världen.
Sedan världshälsoorganisationen (WHO) 1984 satte upp mål för att minska bruket av såväl alkohol som tobak har en rad länder infört en mer aktiv nationell alkohol- och tobakspolitik. I samband med olika WHO:s möten har etiken i marknadsföringen av såväl alkohol som tobak varit föremål för diskussion. Paralleller har dragits med marknadsföringen av barnmat och läkemedel för vilka etiska marknadsföringskriterier utvecklats. Även om inga beslut tagits i WHO anser vi att Sverige bör gå före när det gäller etiska principer för export och marknadsföring av såväl tobaksvaror som alkohol.
Huvudmotivet för det svenska monopolsystemet för alkohol är att eliminera vinstintresset och förhindra konsumtionshöjande marknadsföring. På tobaksområdet görs mycket i Sverige för att minska tobaksbruket även om åtskilligt återstår för att åstadkomma en reell minskning av skadeverkningarna. Samtidigt satsar statsägda företag som AB Vin & Sprit och Svenska Tobaks AB miljonbelopp på att marknadsföra sina produkter internationellt. Bilden av Sverige är att medan man för en restriktiv alkoholpolitik inom landet för att begränsa ohälsa till följd av alkoholbruk så försöker man få människor i andra länder att använda så mycket svensk alkohol som möjligt. För tobak gäller detsamma. Och medan svenska delegater i t.ex. WHO talar mycket om vikten av att minska tobaksbruket i världen så strider Svenska Tobaks AB samtidigt för att få ut så mycket snus och cigaretter som möjligt på olika internationella marknader.
Detta är dubbelmoral och minskar trovärdigheten i Sveriges engagemang för folkhälsofrågor. Vi anser att förutsättningarna för Vin & Sprit AB:s marknadsföring och exportverksamhet bör ses över. En riktpunkt bör vara att de sociala mål som riksdagen fastlagt för den svenska alkoholpolitiken också skall tillämpas i samband med export. På samma sätt bör en översyn göras av Svenska Tobaks AB:s export och marknadsföring av tobaksvaror.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av Sveriges marknadsföring och export av alkohol,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av Sveriges marknadsföring och export av tobaksvaror.
Stockholm den 21 januari 1993 Barbro Westerholm (fp) Elver Jonsson (fp)