Ca 800 000 LO-medlemmar omfattas i dag av kollektiv hemförsäkring. Denna försäkringsform har sanktionerats av den förra regeringen, som ställt sig bakom försäkringsverksamhetskommitténs förslag om kollektiv hemförsäkring med reservationsrätt. Riksdagen har tidigare år behandlat motioner som ställt sig kritiska till en kollektiv hemförsäkring och begärt en lagstiftning på området. Motionerna har avslagits av kammaren. Den kollektiva hemförsäkringen har nu funnits ett antal år och vi kan börja skönja de negativa effekter som en sådan försäkring har för den enskilde konsumenten samt för en sund utveckling av försäkringsväsendet. Det finns negativa konsekvenser, som vare sig försäkringsverksamhetskommittén, regeringen eller riksdagen tagit hänsyn till.
Dubbelanslutning
Kollektiv hemförsäkring med reservationsrätt innebär inte bara ett orättvist premiesystem utan medför också att hushåll blir dubbelförsäkrade. I dag beräknar man att kanske uppemot 300.000 fackliga medlemmar helt i onödan är dubbelförsäkrade.
Orsaken härtill är att den förra regeringen accepterat s.k. negativ avtalsbindning eller reservationsrätt för kollektiv hemförsäkring mellan fackföreningar och dess medlemmar.
Näringsidkare får inte använda sig av negativ avtalsbindning gentemot konsument. Utifrån detta utgår givetvis konsumenterna ifrån -- och med rätta -- att de inte behöver tacka nej eller reservera sig mot ett erbjudande om en tjänst eller vara som de inte beställt för att undvika att bli bundna av erbjudandet. Detta oavsett om erbjudandet kommer från en näringsidkare eller en fackförening.
Att i den här situationen tro att information skulle lösa problemet med dubbelförsäkring är att ta för lätt på problemet. Det har ju också visat sig i praktiken att det inte är möjligt att genom information eliminera problemet. Lösningen är att även på det här området förbjuda negativ avtalsbindning.
I praktiken kan den negativa avtalsbindningen eller reservationsrätten för kollektiv hemförsäkring betyda att en LO-familj, där mannen är med i Målareförbundet, hustrun i Kommunalarbetareförbundet och sonen i Elektrikerförbundet har tre hemförsäkringar, varav två till intet värde, men de betalar ändå för alla tre försäkringarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lagstiftning som innebär att kollektiv sakförsäkring, om inte särskilda skäl talar för undantag, skall vara baserad på individuell anslutning.
Stockholm den 20 januari 1993 Britta Bjelle (fp)