De redan höga matpriserna steg under 1980-talet snabbare i Sverige än i något annat västligt industriland. Att matpriserna är höga i Sverige har flera orsaker: gränsskyddet, den bristande konkurrensen i produktion och handel och ett högt skatteläge.
De tidigare regleringarna av livsmedelssektorn har skapat en stark koncentration av livsmedelsproduktionen. Regeringen verkar för avreglering, och det är i sin ordning att man närmare undersöker konkurrensförhållandet på området. Dit hör också grossist- och detaljistledet där konkurrensen är begränsad.
Folkpartiet liberalerna har medverkat till en hårdare konkurrenslagstiftning inom livsmedelssektorn, och jag vill starkt understryka att en sund marknadsekonomi innebär mångfald och valfrihet. Monopol inom såväl privat och kooperativ som allmän sektor står inte i samklang med tiden och med människors önskan om påverkan och delägarskap.
I Bohuslän, med numera krympta företagsformer, bör ägarstrukturer av monopolkaraktär också åläggas ett större samhällsansvar, därför att sammanslagningar, fusioner, som resulterar i friställningar, inte kan neutraliseras av expansiva företag, därför att de är så ytterst få idag.
Exempel på monopolliknande företags sätt att uppträda på marknaden i en ömtålig region är mjölk- och mejerijätten ARLA. Företaget äger Bohusläns enda kvarvarande mejeri i Dingle, några mil norr om Uddevalla. Om inget annat händer kommer mejeriet, som är modernt utrustat, att läggas ned under februari 1993. Nedläggningen är en i raden av många inom den kooperativa delen av livsmedelssektorn. Anläggningen i Dingle har gått med vinst.
Det anmärkningsvärda med nedläggningen i Dingle är att ägaren inte är beredd att sälja lokalerna till som det heter ''konkurrerande verksamhet''. Förslag har nämligen ställts att mejeriet skulle övertas av lokalt kooperativ eller liknande, för bedrivande av mejerirörelse.
Vad som här anges belyser en uppkommen situation inom ett område på livsmedelssidan. Att det finns exempel på liknande företeelser i andra branscher gör inte problemet mindre.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att motverka monopolisering av marknaden inte minst inom livsmedelssektorn, vilket bör leda till en skärpning av konkurrenslagstiftningen.
Stockholm den 20 januari 1993 Kenth Skårvik (fp)