Regeringen beskriver hur viktigt LKUs arbete är och beklagar att man nödgas dra ned på anslaget i år, från 5,2 milj förra budgetåret till 4,5 miljoner för 1993/94. Föredraganden säger att det är hennes ''avsikt att de medel som, under anslaget A 2. Utredningar m.m., beräknas för utveckling av den ideella sektorn också skall kunna användas för lokala kooperativa utvecklingsprojekt''. Bil. 14, sid. 109.
Föreningen Dalarnas Kooperativa utvecklingscentrum startade 1987. Den har direkt varit med och skapat ca 400 arbetsplatser. Statsanslaget uppgår för innevarande budgetår till blyg- samma 300.000 kronor. Deras totala budget är 1,7 miljoner. Den enorma effektiviteten förklaras med att man mobiliserar framtidstron och engagemanget hos många människor. Föreningens insats är snarast katalysatorisk. Den kompetens man besitter är ofta en nödvändig förutsättning för att goda idéer ska kunna förverkligas.
Föreningens huvuduppgift är att initiera, stimulera och stödja en lokal och regional kooperativ utveckling i länet, genom information, rådgivning, mobiliserings- och utbildningsinsatser. Man lämnar kostnadsfri rådgivning till människor och grupper inom Dalarna, ordnar kurser, seminarier och konferenser och samarbetar med kooperativa företag, kommuner, landsting, länsstyrelse, utvecklingsfond, AMU, folkhögskolor och bedriver på uppdragsbasis utrednings- och utvecklingsarbete. Föreningen ger råd och stöd och hjälper till med bedömning av affärsidén, förenings- och företagsutbildning, utformning av stadgar, ansökan om registrering, arbetsorganisation och ledarskap, målformulering och arbetsplan, avtalsskrivning och förhandling.
Man förmedlar tjänster rörande bokföring, företagsekonomi, juridik, skattefrågor och marknadsföring och förmedlar kontakter med banker, försäkringsbolag, folkrörelser, fackliga organisationer, myndigheter m.fl. Föreningen är med ''från tanke till handling'' och stöttar på olika sätt när verksamheten är igång.
Antalet lokala kooperativa utvecklingscentra växer i landet och uppgår nu till 19. De finns bl a i Falun, Östersund, Piteå, Umeå, Härnösand, Göteborg och Gävle, i Skåne, Blekinge och Småland. Det statliga stödet ska alltså räcka till fler centra än förra året.
Det är bra att regeringen är så positiv till LKUs arbete att man ställer i utsikt att ta medel från A 2 till lokala kooperativa utvecklingsprojekt, utöver det neddragna anslagsförslaget på F 2. Detta innebär emellertid en onödig byråkrati.
Det vore värdefullt om LKU kunde slippa lägga ned tidskrävande arbete på att ansöka om projektpengar från A 2. I stället föreslås att riksdagen beslutar överföra 1,5 miljoner kronor från A 2 till F 2, vilket innebär att stödet till kooperativ utveckling för budgetåret 1993/94 skulle uppgå till 6 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen för budgetåret 1993/94 minskar anslaget A 2 Utredningar m.m. med 1 500 000 kr,
2. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anslår ett i jämförelse med regeringens förslag till 6 000 000 kr förhöjt anslag under F 2, för utökat stöd till Lokala kooperativa utvecklingscentra, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 19 januari 1993 Birgitta Hambraeus (c) Ulf Björklund (kds)